Page 2 with 2 The firstThe first 12
Show results from 11 to 18 with 18
    The user I'm New -do not cry!
    He joined the
    12 2019
    Auto
    159 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

Dzięki po nowym roku czapka spada

› Więcej...: Ubytek płynu chlodniczego, zapowietrza nie się go i skoki temperatury

The user Beginner
    He joined the
    03 2015
    Lives in
    Rakszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 159 SW

Domyślnie

I jak się sprawa rozwiązała?

He joined the
    04 2015
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Hello
    nie chce zaśmiecać koilnym wątkiem, mam podobny problem ze swoją 159 JTDM 120km. Mam ją od 4 lat czasem trzeba było dolać płynu chłodzącego ale temperatura zawsze trzymała 90 stopni i nigdy nie spadała nawet w mrozy na postoju, jakieś 3 tyg temu jechałem i nagle temperatura wzrosła do 130 stopni okazało się że mało płynu, uzupełniłem i było ok. Ale zaczęła się bardzo wolno nagrzewać więc wymieniłem termostat i zaślepiłem egr. Od tej pory ciągle się zapowietrza, odpowietrzę i jest dobrze ale jak rano jadę to temperatura normalnie rośnie a z nawiewów leci zimne powietrze i tak w kółko. Żadnego wycieku nie widzę, wszystkie możliwe połączenia sprawdziłem, oil nie przybywa, nie kopci, płyn czysty... Pomocy.

The user Beginner
    He joined the
    06 2015
    Lives in
    Kielce
    Auto
    AR 159 SW 1.9 8v 2006

Domyślnie

I have the same engine i też ubywało płynu. Powolutku, ale jednak.
    Wszystko posprawdzane i niby ok.
    Winowajcą okazał się przewód przy chłodnicy EGR. Była mała dziurka, płyn wyciekał i od razu odparowywał, dlatego nigdzie nie widać było wycieku. Wyszło, gdy mechanic dolał kontrastu do płynu i sprawdzał lampą uv.
    The cost of the przewodu w używce 30 zł, usługi nie wiem, bo robiłem razem z kilkoma innymi rzeczami.
    Od naprawy płyn trzyma poziom.

Best regards

He joined the
    04 2015
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Bardziej niż o ubytek płynu chodzi mi o to że jakby nie było obiegu nieraz do nagrzewnicy nie dociera ciepły płyn. Dziś rano jechałem do pracy to grzała dobrze ale z kolei chłodnica zimna i twardy przewód od termostatu do chłodnicy. Pompę wody sprawdziłem, jest w porządku.

The user Cyclist Avatar megalanca
    He joined the
    02 2011
    Lives in
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

Quotation Wrote Czarek156 Zobacz post
    Hello
    nie chce zaśmiecać koilnym wątkiem, mam podobny problem ze swoją 159 JTDM 120km. Mam ją od 4 lat czasem trzeba było dolać płynu chłodzącego ale temperatura zawsze trzymała 90 stopni i nigdy nie spadała nawet w mrozy na postoju, jakieś 3 tyg temu jechałem i nagle temperatura wzrosła do 130 stopni okazało się że mało płynu, uzupełniłem i było ok. Ale zaczęła się bardzo wolno nagrzewać więc wymieniłem termostat i zaślepiłem egr. Od tej pory ciągle się zapowietrza, odpowietrzę i jest dobrze ale jak rano jadę to temperatura normalnie rośnie a z nawiewów leci zimne powietrze i tak w kółko. Żadnego wycieku nie widzę, wszystkie możliwe połączenia sprawdziłem, oil nie przybywa, nie kopci, płyn czysty... Pomocy.
    Na pocieszenie mogę ci podpowiedzieć że w 8V jeszcze się nie spotkałem z pękniętą głowicą sprawdź czy nie masz gdzieś wycieku.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    He joined the
    07 2012
    Lives in
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zdarzają się przypadki popękanych głowic i w 8V również.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

The user Cyclist Avatar megalanca
    He joined the
    02 2011
    Lives in
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

Quotation Wrote magil Zobacz post
    Zdarzają się przypadki popękanych głowic i w 8V również.
    Pewnie masz rację dla chcącego nic trudnego dlatego piszę że ja się nie spotkałem. Pisząc to mam na myśli że pękanie głowic w 8V nie jest zjawiskiem nagminnym jak ma to miejsce w 2,4 20V