tomegm
Użytkownik
- Auto
- 159 V6 Q4 Qtronic, Giulia Ti Q4, Polonez Kombi
czekam co napisze kolega o kompletnych adapterach
Hmm ja nie planuję zakładać tego jakoś prędko na auto, bo mam dobre światła i robię to dla zabawy, ale na tyle ile mówię:
Przykładałem adapter do oryginalnej soczewki (jeżdżę na chińskich bihalogenach zamiennikach plug&play z H18, stąd mam oryginał na stole) i są zgodne otwory (soczewka Bosch E46), tak samo ma zgodne otwory z tym co założyłeś (montaż jak Helli 3R). Jeżeli będzie nawet niewielki obrót, to obie będą przekrzywione w tę samą stronę więc lewa strona będzie kopią prawej.
Ale chcąc zamontować tego typu soczewkę w osi optycznej oryginału i tak żeby nie była zagłębiona trzeba dać ją na dystansach i delikatnie podpiłować kołnierz, bo inaczej nie minie się z tymi wieżyczkami do których przykręca się ten moduł:

Używając tych blaszek które kupiłeś osiągniesz ten sam efekt, ale moduł biled będzie nadal zagłębiony względem oryginału - w konsekwencji tracisz na szerokości wiązki, w centrum bez zmian. Jeśli chcesz wypuścić go do przodu to trzeba te adaptery i podpiłować.
EDIT - oczywiście możesz do blaszek, które masz poprzykręcać dystanse, ale nie jestem przekonany czy takie rozwiązanie jest wystarczająco solidne i nie poprzekrzywia się to na byle dołku, wypuszczenie soczewki do przodu konsekwentnie przesuwa jej środek masy do przodu więc lepiej zrobić to solidniej - EDIT
Jak dla mnie to nie ma co się zastanawiać tylko zakładać na tych blaszkach które kupiłeś albo zamawiać z Ali adaptery. Przyszły mi w 1.5 tygodnia z Chin.
Ostatnia edycja: