[159] A może bi led do 159

PanKudel

Nowy
Auto
159 SW 1,9jtd 16v 175km 400Nm
Wielu kolegów pisze o regeneracji odbłyśnika w swojej Belli, a może ktoś próbował już coś w tym temacie. Soczewki bi led na znanym portalu aukcyjnym można kupić już za 250-300zł szt. wiem że regeneracja kosztuje około 160-200zł/kpl ale regenerowałem odbłyski tydzień temu i nie jestem zadowolony.Załączam linki do przykładowych ogłoszeń:

https://allegro.pl/oferta/soczewki-...9ec985d2421ccbc3b0218e9654c1f9eeca650c7d606e7
https://allegro.pl/oferta/soczewki-...9ec985d2421ccbc3b0218e9654c1f9eeca650c7d606e7

Widziałem na you tubie test takiej soczewki w audi a6, mondeo i jest rewelacja.
Chodzi mi o kompatybilność z oryginałem i ilość przeróbek potrzebnych do montażu takiej soczewki. Może już ktoś coś ..... ;)

Sam jestem ciekawy tego tematu.. Może to ładnie świecić :)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Po pierwszej trasie w nocy i desczu szybko to wymontujesz

To dziwne, że nie jesteś zadowolony po regeneracji odbłyśników. Więc myślę, że to była a la regeneracja lekierem w sprayu a la chrom, a nie jak powinno być napylanie próżniowe.
Co do biledów to ja osobiście polecam. Może nie w Alfie, bo nie jestem pewny, czy one się zmieszczą w reflktorze, ale dziewczynie zamontowałem w innym aucie.
Ja osobiście zbierałem szczękę z podłogi jak włączyłem światła wieczorem. ;) A widziałem wiele ;)
Co do jakości świecenia w nocy w deszczu to niestety, czy to led, czy xenon nie świecą za dobrze. Ale na pewno led lepiej niż xenon.

Że niby ten LED ma świecić lepiej od oryginalnego xenona?

Że niby ten LED ma świecić lepiej od oryginalnego xenona?
Oczywiście, że tak. Nie mówię, że konkretnie te soczewki z linka, bo ja kupiłem inny model. Ale generalnie led daje dużo więcej światła niż xenon

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Temat intrygujący z tym biledem, zwłaszcza ze odpada regeneracja odbłyśnika :-P Ja regenerowałem i efekt też średni - tyle ze moje nie były jakoś mocno zjarane. Po prostu alfa 159 ma takie sobie te światełka. Ciekawe czy u chińczyka da się kupić coś plug and play :-) Nie mam czasu na rzeźbę

jedna uwaga do montażu potrzeba blaszek
Zamiast blaszek można użyć dedykowane ramki adaptacyjne:
https://pl.aliexpress.com/item/4000614212213.html?srcSns=sns_Copy&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60003704332&tt=MG&aff_platform=default&sk=_BS52ry&aff_trace_key=07c32365a83245f08aba54239c9eda54-1608484507061-04126-_BS52ry&shareId=60003704332&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=f8937ff4e46b447c81d779d74c72b742

Widzę, że ten biled ma rozstaw otworów jak Hella 3/3R. Tak to wygląda na soczewce:
DD58E420-784A-482F-AFC2-52D3D0D0F15A.jpeg

Zamontowałem na dystansach 12 mm, żeby skompensować różnice w odległości między płaszczyzną montażową modułu a samą szklaną soczewką, tak aby było jak w oryginale. To jest akurat Hella 3R H7/D2S/D4S/D6S przerobiona na H18.

Ostatnia edycja:
Jeszcze nie montowałem tego na auto, ale z założenia tak i po to je kupiłem. Z tym że trzeba delikatnie podpiłować nowe moduły, żeby zrobić miejsce na tę nadlewkę do której przykręcasz wkręt w reflektorze (bez szkody dla odbłyśnika).
5A2FF21C-5528-4EFE-8A00-595453901755.jpg
Na zielono zaznaczyłem otwory które wykorzystujesz do przykręcenia w lampie, na czerwono to co trzeba odpiłować z tej płaskiej powierzchni z otworami po boku żeby zrobić miejsce na tamtą nadlewkę. Być może u dołu delikatnie też, minimalnie.

Wrócę do tematu założyłem bi ledy do 159, polecam nie ma żadnego porównania z H7. A bi led ma to do siebie że i długie mam z niego.

Pokaż załącznik 274840
Miajania

Pokaż załącznik 274841
Długie

A założyłem:
https://pl.aliexpress.com/item/4000282410613.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.21e15c0fNrmv2N

jedna uwaga do montażu potrzeba blaszek
https://allegro.pl/oferta/zestaw-adapterow-do-montazu-soczewek-bixenon-led-8002786619

Na tą chwilę linię odcięcia mam krzywo do środka muszę poprawić, ale już jest naprawdę dobrze.

Na suchym i z odpowiednim balansem bieli w aparacie, każde światło może wyjść rewelacyjnie. Tutaj widać, że widmo jest dość równomierne ale zrób zdjęcia na mokrym asfalcie. Przy 6000 K wątpię w lepsze oddanie kolorów i oświetlenie, niż dobrze ustawione H7 lub H18. Już na tych zdjęciach widzę, że barwa jest zbyt zimna, żeby mieć dobry komfort jazdy po mokrym. Pokaż też, jak wygląda linia odcięcia na jasnej ścianie z odległości 3-4 metrów.

Druga kwestia to trwałość. Ciekawe ile wytrzymają w naszym klimacie.

Ostatnia edycja:
Co do odcięcia tak jak mówiłem założone są na oryginalne mocowania bez żadnych adapterów do wypoziomowania i jest tak
20201221_160346.jpg
A jeśli chodzi o jazdę na mokrej nawierzchni to każde światła słabną w deszczu.
Co do świateł to próbowałem już chyba wszystkiego. Regeneracja soczewek rok temu i tak po kolei h7 osram night breaker, ledowe h7, h18 chyba też osram i hidy.
Nic nie robi takiej roboty jak te soczewki, a co do ich żywotności pożyjemy zobaczymy.
A i odpowiem na pytanie tak ustawione nikogo nie oślepiają jeżdżę już chyba 2-3 tyg i nikt nie mrugał, tak jak jest zostały ustawione na stacji diagnostycznej.

Co do odcięcia tak jak mówiłem założone są na oryginalne mocowania bez żadnych adapterów do wypoziomowania i jest tak
Pokaż załącznik 274859
A jeśli chodzi o jazdę na mokrej nawierzchni to każde światła słabną w deszczu.
Co do świateł to próbowałem już chyba wszystkiego. Regeneracja soczewek rok temu i tak po kolei h7 osram night breaker, ledowe h7, h18 chyba też osram i hidy.
Nic nie robi takiej roboty jak te soczewki, a co do ich żywotności pożyjemy zobaczymy.
A i odpowiem na pytanie tak ustawione nikogo nie oślepiają jeżdżę już chyba 2-3 tyg i nikt nie mrugał, tak jak jest zostały ustawione na stacji diagnostycznej.

Ustawienie lewej soczewki jest nieprawidłowe. Powinna być kopią prawej. Czyli musisz ją przekręcić odwrotnie do wskazówek zegara bo ewidentnie jest krzywo.
Kupię takie i spróbuję u brata założyć. Choć z góry wiem, że 6000K nie będzie robiło szału na mokrym.

Obie są źle linia odcięcia powinna być linią poziomą. Temu od razu dałem linka do blaszek regulacyjnych. Póki co zostawiam i czekam co napisze kolega o kompletnych adapterach.

Amortyzatory
Powrót