[159] Komputer pokazuje przepalenie żarówki z przodu

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM
Witam,

Komputer pokazał mi dzisiaj, że któraś żarówka z przodu jest przepalona. No i tutaj mam problem, bo nie bardzo wiem która. Zewnętrzne ksenony działają, długie wewnętrzne działają, kierunkowskazy działają ale ... w jednym nie świeci się taka mała żaróweczka ... to moja pierwsza Alfa, zawsze miałem bmki, tam zapalenie się takiej żaróweczki oznaczało, że nie działa "główna". O co chodzi w tym wypadku ? Komputer pokazuje mi, że mam wymienić tą małą zaróweczkę, która nie świeci czy coś jest nie teges z kierunkowskazem przy którym ta żaróweczka świeci ? :)

Chodzi o tą małą, postojową vel pozycyjną.

Żarówka świateł pozycyjnych umieszczona w kloszu z kierunkowskazem tyle że od góry. Zaroweczka W5W
Tak z ciekawostek- w alfie jak Ci się spali główna tj od świateł mijania to komp nie pokazuje błędu (więc do beemek nie ma co porównywać [emoji3])

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Nie świeci mała żarówka i namierzyles ja ze nie dziala, a chcesz wymieniać inną ?

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka

Nie świeci mała żarówka i namierzyles ja ze nie dziala, a chcesz wymieniać inną ?

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka

Nie, nie chce wymieniać innej. Do tej pory miałem samochody przy których włącznie się tej małej żaróweczki oznaczało jakąś awarię głównej ... tutaj rozumiem, że mam wymienić małą ...

Dzięki wszystkim za pomoc.

Na początek sprawdź która nie świeci. U mnie komputer pokazywał, że przepalił się kierunkowskaz. Nie tylko pokazywał komunikat ale przerywacz działał tak jak powinien (bardzo szybko). Co ciekawe wszystkie żarówki (w tym kierunkowskaz) były dobre... Żarówki kierunkowskazów działały prawidłowo. Po kilku dniach samo się "naprawiło". Do dzisiaj się zastanawiam czy w 159 jest fizyczny przekaźnik, czy światła włącza komputer a dźwięk przekaźnika jest z "głośnika".

tak tylko dodam te małe/pozycyjne czasem tylko nie kontaktują (A też i przez to się przepalają szybciej) - niestety trochę badziewne jest gniazdo dla W5W - warto trochę podogninać styki i prysnąć kontaktem.

Witam,

Komputer pokazał mi dzisiaj, że któraś żarówka z przodu jest przepalona. No i tutaj mam problem, bo nie bardzo wiem która. Zewnętrzne ksenony działają, długie wewnętrzne działają, kierunkowskazy działają ale ... w jednym nie świeci się taka mała żaróweczka ... to moja pierwsza Alfa, zawsze miałem bmki, tam zapalenie się takiej żaróweczki oznaczało, że nie działa "główna". O co chodzi w tym wypadku ? Komputer pokazuje mi, że mam wymienić tą małą zaróweczkę, która nie świeci czy coś jest nie teges z kierunkowskazem przy którym ta żaróweczka świeci ? :)

Żaróweczki są w orginale W5WB .Różnią się tym że mają niebieską bańkę. Bez problemu można kupić niebieskie np Philipsa.Zwykłe W5W świecą troszkę inaczej,co nie jest zauważalne jak masz dwie zwykłe.

Na początek sprawdź która nie świeci. U mnie komputer pokazywał, że przepalił się kierunkowskaz. Nie tylko pokazywał komunikat ale przerywacz działał tak jak powinien (bardzo szybko). Co ciekawe wszystkie żarówki (w tym kierunkowskaz) były dobre... Żarówki kierunkowskazów działały prawidłowo. Po kilku dniach samo się "naprawiło". Do dzisiaj się zastanawiam czy w 159 jest fizyczny przekaźnik, czy światła włącza komputer a dźwięk przekaźnika jest z "głośnika".

Dokładnie, problem sam zniknął:) ale tak czy owak wymieniłem sobie na ledy ... teraz tylko te małe żaróweczki są bielsze niż ksenony i ksenony robią wrażenie "zwykłych" lamp :)

Amortyzatory
Powrót