Cześć jestem od niedawna posiadaczem Alfy 159 i na lato chce kupić 17 i jak z tymi oponami jest w książce jest napisane że optymalny rozmiar 225/50 a jak założę 225/45 coś się stanie?
Dzięki za odpowiedź
Cześć jestem od niedawna posiadaczem Alfy 159 i na lato chce kupić 17 i jak z tymi oponami jest w książce jest napisane że optymalny rozmiar 225/50 a jak założę 225/45 coś się stanie?
Dzięki za odpowiedź
Auto będzie wyglądało śmiesznie z za małymi kołami, licznik będzie jeszcze mocniej przekłamywał i komfort jazdy spadnie.
Jak chcesz mieć "mniej opony" na kole, to kupuj 18 lub 19. Będziesz miał wtedy niższy profil opony a wielkość koła zostanie zachowana.
Pozdrawiam - Brt
Wiem, dlaczego kolega kombinuje - różnica ceny pomiędzy 45 a 50
Nie jest to rozmiar optymalny a jedyny dopuszczalny i homologowany przy felgach 17".
Poza aspektami wizualnymi to obniżysz samochód o różnicę wysokości opony.
Ubezpieczyciel będzie miał punkt zaczepienia, aby nie wypłacać odszkodowania, ze względu na rozmiar opon który nie jest homologowany do tego auta.
Z wypłaceniem odszkodowania ( a raczej możliwością niewypłacenia) to nie do końca tak jest. Miałem wypadek nie z mojej winy ,Alfa stała właśnie na oponach 225/45r17 i wypłacili kasę bez jakichkolwiek problemów. Sprawdzał jedynie rocznik opony i ich stan.
Czy ja napisałem, ze zawsze będzie próbował się tego uczepić.
Jak szkoda jest mała, to nikt się nawet nie zainteresuje, ale jak stracisz panowanie skasujesz zaparkowane 2 lambo + 2 osoby będą miały znaczny uszczerbek na zdrowiu, to uwierz mi że ubezpieczyciel postara się wykorzystać każdą okazję aby nie wypłacać odszkodowania.
U mnie raczej trudno mówić o małej szkodzie. Alfa straciła cały tył i część boku. Poszła na szkodę całkowitą ,bo z wyrwanym tylnym zawieszeniem raczej do niczego się nie nadawała.
to jest dalej mała szkoda
Zobacz jaki celowo przykład podałem: 2 uszkodzone poważnie lambo, powiedzmy po 100 000 zł, do tego dwie szkody na osobie dajmy na to po 300 000 zł na osobę;
Daje nam to 800 000 zł, dalej uważasz że nie miałeś wysoką szkodę?
Właśnie w takich sytuacjach ubezpieczyciele chwytają się wszystkiego.
Przecież jeśli to będzie z Twojej winy, to z Twojego OC poszkodowani dostaną kasę tak czy siak - nieważne czy skasujes lambo czy malucha. Ubezpieczyciel co najwyżej może się doczepić do złego rozmiaru kół w przypadku AC i po prostu nie wypłaci Ci kasy na naprawę TWOJEGO samochodu.
Tak czy siak to tylko gdybanie i scenariusz raczej nieprawdopodobny.
Wy się tutaj zaraz pokłócicie a właściciel auta i tak zdecyduje co mu lepiej/wygodniej lub taniej![]()