Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    03 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2
    Postów
    10

    Domyślnie przewód wspomagania i błędy komputera

    Szanowni Państwo,
    jakiś czas temu zaczęła piszczeć mi pompa wspomagania przy maksymalnym skręceniu kół. Okazało się, że w przewodzie wspomagania jest kilka dziurek, którymi cieknie płyn przy max wychyleniu kół i to jest powodem piszczenia. Przewód wymieniłem.

    W między czasie samochód około 2 miesięcy stał w garażu nieruszany. Po tym czasie odpalił od strzała (akumulator sprawny) ale na komputerze wywaliło błędy od hill holdera, vdc i abs.

    Czy to może mieć coś wspólnego z tym wężem? mogło gdzieś cieknąć z przewodu na kable od tych systemów? Bo nieukrywając to płyn od wspomagania dosyć mocno zalał mi samochód.


    › Więcej...: przewód wspomagania i błędy komputera

  2. #2
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    01 2020
    Auto
    Bella 159 Sedan 1,9JTDm 150km
    Postów
    17

    Domyślnie

    To błąd od ręcznego. U mnie pojawiał się przy dużych mrozach.

    Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    03 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2
    Postów
    10

    Domyślnie

    Cytat Napisał Technokrata51 Zobacz post
    To błąd od ręcznego. U mnie pojawiał się przy dużych mrozach.

    Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
    Mogę prosić o jakieś info nt. jak to naprawić, gdzie szukać usterki, dlaczego tak się stało?
    właściwie to nie było mrozów tej zimy...

  4. #4
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    01 2020
    Auto
    Bella 159 Sedan 1,9JTDm 150km
    Postów
    17

    Domyślnie

    Cytat Napisał HouseDH Zobacz post
    Mogę prosić o jakieś info nt. jak to naprawić, gdzie szukać usterki, dlaczego tak się stało?
    U mnie samo się to "naprawia" gdy auto się nagrzeje. Z tego co czytałem na forach to problem z przymrożoną/zapieczoną linką ręcznego.
    Więcej niestety nie pomogę

    Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

  5. #5
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    03 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2
    Postów
    10

    Domyślnie

    Cytat Napisał Technokrata51 Zobacz post
    U mnie samo się to "naprawia" gdy auto się nagrzeje. Z tego co czytałem na forach to problem z przymrożoną/zapieczoną linką ręcznego.
    Więcej niestety nie pomogę

    Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
    Dziękuję Ci za wskazówki.

    Gdyby ktoś z odwiedzających ten post miał jakieś sugestie to proszę

  6. #6
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6, Bravo T-jet
    Postów
    12,354

    Domyślnie

    Cytat Napisał HouseDH Zobacz post
    W między czasie samochód około 2 miesięcy stał w garażu nieruszany. Po tym czasie odpalił od strzała (akumulator sprawny) ale na komputerze wywaliło błędy od hill holdera, vdc i abs.
    Żaden błąd od ręcznego. Najzwyczajniej w świecie niedoładowany akumulator. Zbyt duży spadek napięcia powoduje pojawienie się ww. komunikatów.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06

  7. #7
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    01 2020
    Auto
    Bella 159 Sedan 1,9JTDm 150km
    Postów
    17

    Domyślnie

    Cytat Napisał magil Zobacz post
    Żaden błąd od ręcznego. Najzwyczajniej w świecie niedoładowany akumulator. Zbyt duży spadek napięcia powoduje pojawienie się ww. komunikatów.
    Przy akumulatorze pojawia się więcej innych komunikatów a nie typowo te 2

    Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

  8. #8
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    03 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2
    Postów
    10

    Domyślnie

    Cytat Napisał magil Zobacz post
    Żaden błąd od ręcznego. Najzwyczajniej w świecie niedoładowany akumulator. Zbyt duży spadek napięcia powoduje pojawienie się ww. komunikatów.
    czytałem własnie, że te trzy błędy najczęściej występują razem, gdy akumulator jest kiepski.
    Tylko, że auto po tym czasie postoju zapaliło od strzała, później też żadnych problemów w prądem

  9. #9
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6, Bravo T-jet
    Postów
    12,354

    Domyślnie

    Cytat Napisał Technokrata51 Zobacz post
    Przy akumulatorze pojawia się więcej innych komunikatów a nie typowo te 2

    Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
    Akurat typowo pojawiają się wymienione w pierwszym poście komunikaty.
    A wytłumacz mi na jakiej zasadzie auto diagnozuje "błąd od ręcznego", ponieważ to bardzo ciekawe.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06

  10. #10
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    03 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2
    Postów
    10

    Domyślnie

    Cytat Napisał magil Zobacz post
    Akurat typowo pojawiają się wymienione w pierwszym poście komunikaty.
    A wytłumacz mi na jakiej zasadzie auto diagnozuje "błąd od ręcznego", ponieważ to bardzo ciekawe.
    Niee, pisałem że wywaliło błędy od hill holdera, vdc i abs. Od ręcznego nie

Podobne wątki

  1. [146] Błędy z komputera
    Utworzone przez Artos w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 13-06-2016, 20:56
  2. [MiTo] Powracające błędy komputera
    Utworzone przez MarcinBB w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 03-04-2015, 10:24
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 07-10-2013, 18:52
  4. test drogowy i błędy z komputera
    Utworzone przez gandzia7 w dziale 156
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 29-04-2013, 08:00
  5. Odpowiedzi: 44
    Ostatni post / autor: 11-11-2011, 00:57

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory