[159] czujnik ABS

HouseDH

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.2
Panowie, wiem że to wałkowany temat na forum, ale już mam dosyć

Komputer wyrzuca błąd ABS, kontroli trakcji, hill holdera.
Podpięty komputer - błąd czujnika abs w prawym kole.
Czujnik wymieniony na nowy - błąd nie znika.

Bardzo proszę o porady

Przewód możliwe, ze masz gdzieś uszkodzony. Sprawdź cały od kola aż do wejścia do komory auta, komora silnika i do kabiny.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Witam.
Błąd wyskakuje od razu, czy dopiero po ruszeniu.
Jeżeli po ruszeniu to proszę szukać kogoś z oscyloskopem, może jest uszkodzony pierścień nadający na łożysku.
Pozdrawia.

No właśnie dopiero po ruszeniu. Po przekroczeniu 40km/h.
Musi być coś nie tak z tamtym układem (czujnik - łożysko), bo strasznie wiesza się wskazówka prędkości.

Nie wymieniałeś czasem piasty ostatnio?

Nie.
Ale z tego co czytam to własnie piasta musiała paść. Czujnik pewnie był ok, ale błąd jest faktycznie, jak pisał [MENTION=11990]marek-131[/MENTION] z pierścieniem na piaście.

Wykręcę dziś piastę, wyczyszczę i zakręcę, może pomoże.
Jeśli nie, to ma ktoś jakieś doświadczenie z zakupem piast? Rozstrzał cenowy jest spory, ceny zaczynają się od +/- 150zł, jakieś opinie o tych najtańszych?

Nie.
Ale z tego co czytam to własnie piasta musiała paść. Czujnik pewnie był ok, ale błąd jest faktycznie, jak pisał [MENTION=11990]marek-131[/MENTION] z pierścieniem na piaście.

Wykręcę dziś piastę, wyczyszczę i zakręcę, może pomoże.
Jeśli nie, to ma ktoś jakieś doświadczenie z zakupem piast? Rozstrzał cenowy jest spory, ceny zaczynają się od +/- 150zł, jakieś opinie o tych najtańszych?
Jeśli będziesz musiał kupić piastę to sprawdzoną firmą jest SNR inne to loteria.

Witaj.
Możesz kupić sobie kartę do sprawdzania pierścienia magnetycznego ABS. Ja już zrobiłem ponad 20k km na piaście GSP i na razie w porządku.
Pozdrawiam.

Witaj.
Możesz kupić sobie kartę do sprawdzania pierścienia magnetycznego ABS. Ja już zrobiłem ponad 20k km na piaście GSP i na razie w porządku.
Pozdrawiam.

No ale ona kosztuje około 80zł. Trochę bez sensu wydatek.
Ale z drugiej strony jak okaże się, że to nie piasta jest wadliwa to znowu wydatek na piastę będzie bez sensu...

U mnie czujnik w prawym kole pęknięty, skrzywiony - po wymianie wszystko ok

Amortyzatory
Powrót