Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36
  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDm 150KM
    Postów
    17

    Domyślnie Problem z 1.9 16V 150KM. Pomocy.

    Witam. Wczoraj przed wyborami nudziło mi się miałem drobne pocenia z odmy i separatora odmy, postanowiłem zająć się przeczyszczeniem tego układu benzyną ekstrakcyjną. Rozpiąłem wszystkie opaski zdemontowałem całość łącznie z blachą mocującą i wszelkimi przewodami plastikowo-gumowymi, wymyłem wszystko osuszyłem i przed montażem blok silnika łącznie z kolektorem dolotowym spryskałem brakecleanerem w celu wymycia całego syfu z odmy, gdyż idzie nowy rozrusznik i alternator a chciałbym już montować do czystego silnika. Zamontowałem odmę wszystko tak jak było, dodatkowo uszczelniłem wąż gumowy ten co idzie z turbiny do intercoolera bo opaska była przekręcona więc zastosowałem grubą na normalnym gwincie. Dodatkowo założyłem dwie skręcane opaski na przepływomierz aby wszystko było szczelne bo prędzej było słyszalne syczenie (uciekające doładowane powietrze) i do tego czarny dym z wydechu. Wszystko wyczyszczone i zmontowane, wyjeżdżam z garażu wszystko dobrze wysiadłem zamknąłem bramę i już nie dobrze bo Alfunia wkręca się powoli i tylko do nieco ponad 2tyś obr/min. Podłączyłem się FESem żadnych usterek nie ma. Dziś wyjechałem w trasę tygodniową do ciężarówki zawiozła mnie narzeczona a biedna Alfunia stoi w garażu i czeka aż oświecony wrócę i jej pomogę. Koledzy i koleżanki pomóżcie, powiedzcie czym jej mogłem zaszkodzić? Brakecleaner zanim to poskładałem na pewno odparował z 10 razy, więc chyba to nie zaszkodziło. Czekam na rady, z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Adrian Szostak.


    › Więcej...: Problem z 1.9 16V 150KM. Pomocy.

  2. #2
    Użytkownik Świeżak Avatar Stiopa
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD
    Postów
    211

    Domyślnie

    A czy podczas tej pracy nie uszkodziłeś bądź odłączyłeś przewodu podciśnienia lub centralki vacuum? Bo z opisu wygląda mi to na brak sterowania zmienna geometria - turbo nie ciągnie i awaria mechaniczna w układzie..?

    Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

  3. #3
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    09 2007
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Jest Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002
    Postów
    445

    Domyślnie

    U mnie przy pękniętym wężyku od podciśnienia/sterowania zmienną geometrią turbiny, obroty były w pełnym zakresie, zero błędów na kompie, oczekiwane realne cieśninie było znacznie poniżej oczekiwanego/wskaźnik turbo ledwo się wychylał, totalny brak mocy (efekt jakby ślizgania się sprzęgła), ale kopcenia nie było. Po wymianie wężyka wszystko wróciło do normy

  4. #4
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDm 150KM
    Postów
    17

    Domyślnie

    Dzięki za rady. A który dokładnie to przewód ten co idzie do gruszki w turbinie czy o który chodzi? Bo jestem w trasie i zaczynam siwieć od myślenia. Na pracy skupić się nie mogę. Mam nadzieję że to jakaś błachostka. Dodam że po resecie typu odłączenie akumulatora odpalę i jest normalnie ale jak chcę jechać to po chwili pracy silnika wraca z powrotem 2tyś obr. Przy Vacumpompie jest gdzieś ten przewód co steruje turbiną?

  5. #5
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    09 2007
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Jest Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002
    Postów
    445

    Domyślnie

    Ogólnie są to 3 przewody średnicy wewn ok 4mm. Dwa wychodzą od czarnego zaworu (przypominający walec) na przednim pasie po prawej stronie od zamka maski, jeden idzie do metalowej rurki i do turbiny, a drugi do vacu pompy. Trzeci jest przy turbinie tego raczej nie miałeś szansy ruszyć bo dostęp tylko od spodu silnika. Przewody trzeba sprawdzić organoleptycznie czy nie ma pęknięć.

  6. #6
    Użytkownik Świeżak Avatar Brt
    Dołączył
    01 2010
    Mieszka w
    RIO
    Auto
    159 SW 1.9 16V JTDm Q - była 156 SW 1.9 16V
    Postów
    190

    Domyślnie

    Na mój gust, to spadła po prostu któraś rura od turbo. Szukaj w miejscach przy których grzebałeś.
    Pozdrawiam - Brt

  7. #7
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDm 150KM
    Postów
    17

    Domyślnie

    Rura od turbiny nie spadła na pewno. Turbo robiłem dwa miesiące temu i wszystko było czyszczone intercooler był płukany i skręcone wszystko na obejmach o szerokości 1cm. Kopcić już nie kopci ok dziękuje za dobre rady będę przeglądał wszystkie wężyki. Dam znać w weekend gdy tylko wrócę z trasy. Wielkie dzięki za pomoc. Jak znajdę to to chyba wyślę browary kurierem . Pozdrawiam

  8. #8
    Użytkownik Świeżak Avatar Stiopa
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD
    Postów
    211

    Domyślnie

    Wężyk czy ma podciśnienie od gruszki sprawdzisz odpinając go na włączonym silniku, powinna się wtedy też sztanga przy gruszce wysunąć bo nie będzie zasysana, wężyk jak przytkniesz palec to powinno zassać - w ten sposób dwa elementy sprawdzisz. Tak sobie myślę, że sprawdź wszystko w okolicy odmy bo może tam cos zahaczyłeś przy montażu...

    Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

  9. #9
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2019
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDm 150KM
    Postów
    17

    Domyślnie

    Ok wrócę z pracy na weekend i będe szukał dziękuje za rady. Pozdrawiam

  10. #10
    Użytkownik Rowerzysta Avatar megalanca
    Dołączył
    02 2011
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 166 2,4 jtd 147 1.9JTD,147 1.6TS i 159 2,4 TI SW
    Postów
    278

    Domyślnie

    Cytat Napisał Adriano94 Zobacz post
    Ok wrócę z pracy na weekend i będe szukał dziękuje za rady. Pozdrawiam
    Koledzy zapomnieli ci powiedzieć że tam gdzie grzebałeś czyli z tyłu silnika przy odmie jest akumulator podciśnienia to taka czarna skrzynka z trzema króćcami zobacz czy ci się tam nie wypiął jakiś przewód od podciśnienia.

Podobne wątki

  1. [159] 1.9 16v 150km brak mocy po wymianie paru rzeczy w warsztacie. POMOCY!
    Utworzone przez D4aff w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 04-06-2019, 11:04
  2. Olej 1.9 jtd 150km POMOCY!!!!!!!
    Utworzone przez mkolson w dziale GT
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 08-05-2016, 22:15
  3. Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 20-10-2015, 00:03

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory