[159] [TBi] Zapach benzyny w kabinie

sixsix

Nowy
Auto
159 TBi
Cześć alfaholicy, miło wrócić na forum po dłuższej przerwie. Jako, że przy ostatniej awarii kolega [MENTION=59606]quba[/MENTION] potrafił zdiagnozować mój samochód lepiej na odległość niż mechanik carserwisu na żywo, wracam z kolejnym problemem bezpośrednio tutaj ;) Wtopiłem wtedy kasę na regenerację pompy wspomagania, podczas gdy do wymiany była rolka napinacza :eek:

Przechodząc do sedna - w mojej alfie 159 TBi od jakiegoś czasu czuć zapach paliwa. Problem chyba się nasila. Dzisiaj samochód przeszedł przegląd bez problemów, ale zacząłem dociekać o co chodzi w tym zapachem. Obchodząc samochód dookoła, najbardziej czuć ten zapach w okolicy nadkola przy zbiorniku paliwa, oraz w okolicy tylnego nadkola po drugiej stronie. Zapach na zewnątrz jest mocny, aż mnie głowa rozbolała po tych poszukiwaniach. Najwyraźniej jest jakiś wyciek w okolicy zbiornika. Moglibyście poradzić na co zwrócić uwagę? Jak najłatwiej dostać się do zbiornika i pompy? Bez tunelu coś ogarnę?

Z góry dzięki za pomoc!

EDIT/ Pomyślałem właśnie, że może być to przyczyną trudniejszego odpalania po dłuższym postoju. Od jakiegoś czasu alfa musi kilka razy przekręcić żeby zaskoczyć, wcześniej paliła od strzała. Zaczekam 2-3h i spróbuję odpalić po kilkukrotnym włożeniu/wyjęciu kluczyka, zobaczymy czy to pomoże.

EDIT2/ Po kilkukrotnym włożeniu kluczyka auto odpala od strzała, czyli wygląda to na problem z pompa paliwa przy baku lub nieszczelność. Byłbym wdzięczny jakby ktoś potwierdził czy moje przypuszczenia maja sens oraz w skrócie opisał jak najłatwiej dostać się do pompy

Ostatnia edycja:
Mam takie nudne zadanie w pracy, że aż zabrałem się za samodzielną naprawę i wynik jest diagnostyki jest obiecujący! :o Wyszedł z tego monolog, ale piszę jaka jest przyczyna problemu gdyby ktoś w przyszłości miał to samo.

Okazało się, że mam małe pękniecie na pompie paliwa.
IMG_2798.jpg

Teraz kolejne pytanie, mam nadzieję że ostanie i tym razem z odpowiedzią. Kleić to czymś? Trochę obawiam się, że benzyna rozpuści klej i z małego pęknięcia będę miał silnik do remontu. Co sądzicie? Jeśli pytania są głupie to sorki, jestem totalnym laikiem.

Tylko wymiana.

Serio? Z powodu ryzyka rozpuszczenia kleju przez benzynę czy inny powód? Czy może klej będzie wypychany i nie wytrzyma to za długo?

Nową pompę nie jest łatwo znaleźć i kosztuje conajmniej 1.5k PLN, dlatego jestem skłonny do rzeźby jeśli jest taka możliwość...

Tutaj ktoś skleił podobny przypadek i wytrzymało to rok. Są jakieś przeciwskazania żeby nie spróbować? https://www.youtube.com/watch?v=2UJYCfGPdeg

Ostatnia edycja:
Tak pożar.
Poszukaj używki

[MENTION=6]Piotriix[/MENTION], dziękuję za pomoc.
Udało mi się znaleźć używkę za 400zł. Dostałem informację, że jest możliwość wymiany samego plastiku od góry. Może ktoś zna miejsce gdzie mógłbym kupić sam plastik? Szansa raczej nikła, ale może ktoś ma dostęp do takich części.
Jak nic innego nie znajdę, to jutro zamawiam kompletną używkę za 400zł.

Kolejne pytanie - pompa która siedzi w samochodzie to siemens VDO. Używka, którą znalazłem to Continental. Mechanik twierdzi, że może być problem (producent pompy powinien być taki jak producent układu wtryskowego). Ma ktoś doświadczenia z taką zamianą?

Kolejne pytanie - pompa która siedzi w samochodzie to siemens VDO. Używka, którą znalazłem to Continental. Mechanik twierdzi, że może być problem (producent pompy powinien być taki jak producent układu wtryskowego). Ma ktoś doświadczenia z taką zamianą?
Tak, nie ma problemu z taką wymianą. Śmiało zakładaj.

Kolego już ktoś miał ten problem opisywany był na forum, w tym ja, dokładnie takie samo pęknięcie, kupiłem używkę i na niej było to samo, więc się wkurzyłem i pojechałem do gościa który spawa plastiki i za 30 zł skutecznie mi to naprawił.Kleje odpadaja, Bena rozpuści wszystko wkoncu.Teraz mam drugą jakby ta co zamontowana padła.To chyba jakaś wada materiału bo to aż dziwne żeby wszystkie pękały tak samo.Sprobuj najpierw po spawać zanim wydasz 400 zł na używkę.

[MENTION=81940]filipczasz[/MENTION], dzięki za informację. na forum szukałem tylko w tematach nt. TBi ale widzę że to występuje też w innych modelach. mógłbyś napisać jak długo jeździsz z pospawaną pompą? u mnie niestety ta "dziura" już jest całkiem spora...

Ja też próbowałbym spawać plastik. Co prawda nie mogłem znaleźć oznaczenia jaki to plastik, ale może spec od takiej roboty będzie wiedział.

Już ponad rok.Nie zaglądałem tam ale nie czuje benzyny nie widzę wycieków więc wszystko musi byc ok.Zdziwilem się że tak to łatwo poszło i było to naprawdę solidnie nadlane.Moja dziura była podobnych rozmiarów, w którym temacie gdzie o to rozpytwalem chyba też dawałem zdjęcie, zrobił mi to na poczekaniu i według niego akurat ten rodzaj pękniecia da się po spawać bez problemu

Ostatnia edycja:
Zdecydowałem się na spawanie. Zapłaciłem 150zł u Pana Mikulca w Warszawie (100zł za wyjęcie pompy oraz 50zł za spawanie).
Możliwe, że to placebo ale alfa chyba odżyła. Bez problemu zrywa przyczepność na dwójce, pamiętam to z czasu po kupnie, ale ostatnio to się nie zdarzało.

Znowu się kochamy z moją 159 :kiss3:
Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc i życzę udanego weekendu!

U mnie dziś też pojawił się zapach benzyny w kabinie , podczas jazdy nie odczuwalny ale przy postoju np na światłach to już czuć , i teraz pytanie , łatwo dostać się do tej pompy paliwa? Wiem ,że zdemontować trzeba siedzisko tylne ,ale coś jeszcze może mnie zaskoczyć?

To, że do ponownego montażu siedziska potrzebujesz nowych spinek ;)

To już też wyczytalem, tylko nie wiem ile sztuk 4 ? , a jak z wymianą pompy? Wyciagam stara ,zakłada nowa i wszystko będzie działać?

Dwie spinki.
Pompa jest przymocowania pierścieniem. Chałupniczo można użyć wybijaka/śrubokrętu oraz młotka - będzie problem z ponownym montażem, ponieważ pierścień wskakuje na swoje miejsce bardzo ciężko. Najlepiej wyspawać sobie klucz.
Uważaj też, aby nie przyciąć uszczelki. W razie czego pasuje (i jest lepsza) uszczelka od Insigni.

Dwie spinki.
Pompa jest przymocowania pierścieniem. Chałupniczo można użyć wybijaka/śrubokrętu oraz młotka - będzie problem z ponownym montażem, ponieważ pierścień wskakuje na swoje miejsce bardzo ciężko. Najlepiej wyspawać sobie klucz.
Uważaj też, aby nie przyciąć uszczelki. W razie czego pasuje (i jest lepsza) uszczelka od Insigni.

R0zumiem, że ten pierścień to taki Seger? czy można prosić numery części, żeby zakupić od razu komplet?
Spinki, uszczelka.

Uszczelkę kup z Astry H lub Opla Insigni I, są kilkukrotnie tańsze. Podejrzewam, że oryginał AR już niedostępny albo za chore pieniądze.
A pierścień jest metalowy, z przetłoczeniami.

Witam Panów chyba temat dotknął i mojej 159. Pompa ponad 2000 zł więc prosiłbym tylko o informację czy w przypadku spawania plastiku po tych 2 latach wszystko jest ok, czy metoda spawania przetrwała próbę czasu. Plastiki są podłe w tym aucie. W 2018 podnośnik szyby, w 2021 zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego i tydzień temu zapach benzyny z tyłu pod prawą częścią kanapy. Po zdjęciach i po własnych doświadczeniach wnoszę że wszędzie to ten sam twardy, łamliwy po latach biały pastik. Prośba o odzew właścicieli pospawanych pomp. Za tydzień pewnie wymiana rozrządu u Pana Pawła PabloGarage to bym chciał i to załatwić...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót