[159] Czy warto szukac TI

misiek15

Nowy
Auto
159 1.9 JTD
Witam , mam pytanie czy warto szukac wersji TI ? przyznam ze po mojej alfie GT chcialbym zaznac troche komfortu bo mam dosc dobijania auta na kazdej dziurze i modlenia sie tylko aby nawierzchnia drogi byla dobra , i pytanie dla posiadaczy warto takowej szukac czy dac spokoj i kupic seryjne zawieszenie ?

Nie jeździłem GT, więc nie mam porównania. Ale przy 159 nie ma tragedii. Na pewno na standardowym zawiasie i fabrycznych 17" będzie bardziej komfortowo. Przy Ti bardziej może przeszkadzać obniżenie pojazdu.

Mam małe porównanie więc się wypowiem. Przez 3 lata jeździłem seryjną 159 teraz przesiadłem się na 159 TI. Jeśli chodzi o komfort jak dla mnie wersja TI jest to idealny kompromis po miedzy wygodą podróżowania a zajefajnym trzymaniem samochodu na zakrętach. Oczywiście trzeba uważać na krawężniki i wysokie garby ale tragedii nie ma.

Zależy gdzie będziesz jeździć. Ja mam zwykłą wersję na 17 calach i o ile dookoła Warszawy jest w porządku, to jazda po Mazurach już była stresująca, ciągle zawadzałem o garby. W TI myślę, że byłaby udręka.

Felgi 19' z TI + Eibach w porównaniu z seryjnym zawieszeniem nie-TI i felgi 17' = znaczna różnica w wygodzie (na niekorzyść 19' + Eibach).

Jeżdżę seryjną wersją i moim zdaniem już jest dosyć twardo, zawieszenie mimo że niemal kompletnie wymienione z przodu (niedługo nowe amorki i może coś to zmieni) mocno odczuwa każde nierówności. Na co dzień poruszam się raczej dobrymi drogami ale jak udam się gdzieś w Bieszczady czy choćby Kraków to zagryzam zęby [emoji3] Na 19" i obniżonym zawieszeniu chyba byłoby mi szkoda jeździć po takich drogach.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chodzi o komfort jak dla mnie wersja TI jest to idealny kompromis po miedzy wygodą podróżowania a zajefajnym trzymaniem samochodu na zakrętach. Oczywiście trzeba uważać na krawężniki i wysokie garby ale tragedii nie ma.

W pelni sie z Toba zgadzam, ori sprezyny TI to swietny kompromis a przy tym auto juz ma zachowane proporcje. Nie mniej jednak, paradokslanie, tam gdzie wczesniej musialem mocno uwazac na progach czy zjezdzac z kraweznika po centymetrze tam po zmianie na eibachy problem prawie zniknal. Oczywiscie dalej uwazam ale auto obnizylo sie juz nieznacznie za to skok amorow jest duzo mniejszy i przod tak nie nurkuje w w/w sytuacjach. Zawieszenie wzgledem ori TI jeszcze sie usztywnilo ale mniejszy komfort w calosci traci na znaczeniu kiedy przycisniesz w zakrecie ;-)
Odpowiadajac na pytanie autora watku - jesli patrzysz glownie przez pryzmat komfortu to nie warto. Jesli chcialbys sie dwa razy obracac, zamiast raz, za swoim autem kiedy idziesz do domu to warto ;-)

U mnie w standardowej wersji, na 18' jest dosyć twardo (i nisko) i raczej 19' + twardsze zawiszenie byłoby dla mnie za twarde i zbyt niskie.

Jesli chcialbys sie dwa razy obracac, zamiast raz, za swoim autem kiedy idziesz do domu to warto ;-)
Przecież TI z zewnątrz to 'tylko' felgi + ewentualnie nakładki na lusterka i progi (te raczej nie rzucają się w oczy). Wiele 'zwykłych' 159 ma felgi od Ti, więc można mieć standardową wersję, która z zewnątrz wygląda praktycznie jak Ti, a mimo wszystko ma nieco bardziej komfortowe zawieszenie.

Przecież TI z zewnątrz to 'tylko' felgi + ewentualnie nakładki na lusterka i progi (te raczej nie rzucają się w oczy). Wiele 'zwykłych' 159 ma felgi od Ti, więc można mieć standardową wersję, która z zewnątrz wygląda praktycznie jak Ti, a mimo wszystko ma nieco bardziej komfortowe zawieszenie.

Nie chce tu uchodzic za jakiegos wyznawce ale nawet moja zona nie majac zielonego pojecia o 159 mowila wskazujac najpierw na TI: "O ta fajna! A tej to juz cos brakuje" ;-) Jesli zalozysz 19tki ti bez zmiany chociazby sprezyn to bedzie stac smiesznie wysoko i zaburzy proporcje. Moim zdaniem progi ladnie dopelniaja calosci i w polaczeniu chociazby z fotelami jednak robia roznice, nawet ogladajac z zewnatrz. Ale niepotrzebnie zeszlismy z tematu, bo przeciez mozna takze kupic TI i wrzucic standardowe zawieszenie - co kto lubi, kwestia gustu.
Poza tym przeciez napisalem to w zartach..

Ostatnia edycja:
TI to chyba nie na polskie ulice i drogi, wyłączając autostrady i drogi ekspresowe, czyli S-ki.
Zapraszam do Wrocławia włascicieli Ti a to miasto słynie z dramatycznej jakości ulic. Wjedziesz tym niskim brzuchem na dziurawą i pozapadaną kostkę, pamiętającą hiterowców, z których wystają garby nieużywanych torów tramwajowych i mechanik zarobi i to sporo na Twojej Ti:))

Moim skromnym zdaniem, osoby która jeździła 159-mi zwykłą na 16, 17 i 18" oraz obecnie ma TI na 17,19": zwykła na 16" , 17" to wygodna wersalka. na 18" jest już nieco sztywniej, z naciskiem na nieco. TI na 17" też dobrze wybiera dziury, na 19" na mocno dziurawych drogach trzeba zwalniać, ale nie tyle ze względu na swoje 4 litery, ale czuć, że zawieszenie mocno dostaje w takich warunkach. no i jak koledzy piszą zwykła na 16 i TI na 17 - jest nisko i łatwo przodem o coś otrzeć. W każdym razie dla mnie TI z 19" na 99% dróg nie jest uciążliwe.

Większym problemem TI są fotele. bardzo dobrze trzymają w zakrętach i trzymając prawidłową pozycję za kierownicą są bardzo wygodne (ale wciąż wąskie). Natomiast zajmując każdą inną pozycję natychmiast fotel gdzieś gniecie. Bo przecież jadąc dłuższą trasę ciężko siedzieć w jednej i tej samej pozycji. Efekt jest taki, że zawsze po dłuższej trasie (5godzin+) mam obolałe uda i już któryś raz na drugi dzień po takiej trasie sobie obiecuję, że kupię sobie fotel ze zwykłej 159-ki. na trzeci dzień z reguły mi przechodzi :).

Na pewno warto dla dużych Brembo i zajebistej kierownicy. do tego osłony progów powodują dużo mniejsze obicie tylnych drzwi i nadkoli. czy ma wpływ na korozję osłon progów - ciężko stwierdzić - w każdym razie jej nie widać :).

Ostatnia edycja:
Miałem dwa lata zwykle 159 na novitec'u -35 i felach 17'. Tam to bylo trzeba dopiero uważać. Każdy krawężnik, każdy 'policjant". Teraz przesiadłem się na Ti na eibachach i 19' i prawie zapomniałem że jeżdze obniżonym samochodem. Swoją byłą 159 sprzedałem koledze i jak stane obok niego to różnica w wysokości do zderzaka jest znaczna, głównie dzięki felgom 19' na korzyść Ti. Wg mnie jest przepaść między tymi autami. Seryjna alfa stoi jak koza, nie ma tego pazura. W ti są inne zegary, fotele, kierownica, progi itp. Poza tym dobrze utrzymane ti nie będzie tak tracić na wartości a podejrzewam nawet, że jest szansa za pare lat, że będzie rosnąć. Bierz ti i sie nawet nie zastanawiaj bo będziesz żałować :P

Seryjna alfa stoi jak koza

Jeżdżę po różnych drogach, w tym sporo po mazurskich i nie za bardzo sobie wyobrażam, żeby mogła stać niżej - co prawda mam założone nakładki na progi z TI, ale odległość między nakładką tuż za przednim kołem, a glebą to jest raptem 14 cm - felga oryginalna 17', opona 225/50 - po doświadczeniach ze 146, która jest masakrycznie niska, wolałem jednak nie decydować się na TI - ale, oczywiście, wszystko kwestia gustu.

do mojego budzetu czyli 20 tys bedzie ciezko... tymbardziej ze chce tylko sedan i tylko kolor bialy badz czarny

Jak z kobietą:
- która sukienka ładniejsza? czarna czy biała
- czarna
- ale na czarną mnie nie stać.
kurtyna

Ostatnia edycja:
Ja mam TI na oryginalnych felgach 19".

Komfort znikomy. Ale jeździ się normalnie, nie trzeba jakoś specjalnie uważać na studzienki itp...

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Efekt jest taki, że zawsze po dłuższej trasie (5godzin+) mam obolałe uda i już któryś raz na drugi dzień po takiej trasie sobie obiecuję, że kupię sobie fotel ze zwykłej 159-ki. na trzeci dzień z reguły mi przechodzi
No i to jest potwierdzenie, że dupa dupie nierówna ;). Wróciłem niedawno z pierwszej długiej trasy Alfą (15h samej jazdy a postoje można powiedzieć symboliczne) i fotelami jestem zachwycony - zero dyskomfortu w długiej podróży.

Jeśli chodzi o fotele to te z wersji TI są fantastyczne.

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Ze swojej strony dodam, że po wymianie sprężyn Eibacha i oryginalnych amortyzatorów na komplet Sachsa, komfort poprawił się znacznie. Jeżdżę obecnie na felgach 16 cali i nie widzę tutaj żadnego bujania, żadnej wersalki - to nadal dość nisko zawieszony, sztywny samochód, no chyba że inni porównują do Golfa GTI, Giulii, Stingera i innych samochodów nastawionych jednak na sport. Przez jakiś czas jeżdziłem na 18 calowych felgach i właśnie Eibachu, więc jakieś rozeznanie mam, jestem bardzo zadowolony z powrotu do serii (i to nowej). Jak zmieniałem na Eibacha i 18-stki, mówiłem że komfort ten sam, niewielka różnica, dobry kompromis itp., ale tak mówi każdy, a przy powrocie w drugą stronę różnica jest jednak ogromna - w końcu mogę przejeżdżać normalnie przez garby, podjeżdżać do krawężnika, nie wyjeżdżać z podziemnych parkingów na skos.

Amortyzatory
Powrót