• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dym z dołu silnika przy wypalaniu DPF

piotr9134

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 TI 1.9 JTDm 150KM
Witam, Alfa 1.9 150KM, 2008 polift, EGR zaślepiony, klapy wycięte. Po remoncie silnika i regeneracji turbiny podczas wypalania DPF występuje biały dym od spodu silnika. Nie jestem w stanie stwierdzić konkretnej lokalizacji. Na zdjęciach widoczne obkopcenie z prawej strony silnika. Turbina też ma jakiś wyciek. Widać także ropę na górze silnika przy kolektorze co też widać na zdjęciach. Co to może być ? Od czego zacząć szukać przyczyny ?

Załączniki

• IMG_0655.jpg
    IMG_0655.jpg
    116.5 KB · Wyświetleń: 163
  • IMG_0656.jpg
    IMG_0656.jpg
    108.5 KB · Wyświetleń: 97
  • IMG_0657.jpg
    IMG_0657.jpg
    99.6 KB · Wyświetleń: 93
  • IMG_0658.jpg
    IMG_0658.jpg
    68.2 KB · Wyświetleń: 88
  • IMG_0659.jpg
    IMG_0659.jpg
    104.1 KB · Wyświetleń: 85
  • IMG_0660.jpg
    IMG_0660.jpg
    112.3 KB · Wyświetleń: 75
Ja u siebie walczylem z bialym dymem z komory silnika (i generalnie zapachem spalin w kabinie) po wymianie turbo i w warsztacie, w ktorym udalo mi sie uporac z usterką, uslyszalem, ze turbo bylo zalozone na stare uszczelki... Moze tak sie zdarzyc, ze terminy gonia, czegos zabraknie itd. i wtedy pod presja czasu tworzy sie tego typu kreatywnosc.

Nie wiem co jest przyczyna u Ciebie, ale u mnie tak to wygladalo.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

U mnie także zapach spalin w kabinie jest bardzo wyczuwalny.

To warto sie tym zajac jak najszybciej. Szkoda zdrowia. A jezdzenie na zamknietym obiegu w ruchu miejskim jest srednio wygodne.

Co mowia w warsztacie, ktory robil remont?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Inny mechanik twierdzi, że turbina ma krzywy kolektor i że regeneracja zrobiona bez sensu..

A to przypadkiem nie jest dym z właśnie wypalanego DPF'a? To chyba bardzo częste podczas wypalania:
https://www.youtube.com/watch?v=D2QdpiA7VX8
https://www.youtube.com/watch?v=fhdaCdwsD2U
Ogólnie nie powinieneś robić tej procedury na postoju, bo grozi zapłonem auta. Lepiej robić jak radzili tutaj na forum:
"Regeneracja DPF (podczas jazdy): Koledzy dobrze radzą. 3 bieg 80 km/h okolice 3 tys obr i tak z 20 km, Jazda na 3 biegu z prędkością 80-90 Km/h przez jakieś 20 km"

No ale chyba nie powinien się wypalać dpf tak ze widać dym spod maski ? Wiesz czasami się włączy wypalanie a dojadę do świateł wiec chcąc nie chcąc muszę stać.

Nie powinien, gdzieś jest nieszczelność. Najłatwiej przy najbliższym wypalaniu podnieś maskę do góry i obserwuj.

No ale chyba nie powinien się wypalać dpf tak ze widać dym spod maski ? Wiesz czasami się włączy wypalanie a dojadę do świateł wiec chcąc nie chcąc muszę stać.

Niekoniecznie - spójrz na filmy powyżej. Nie musi być nieszczelności - po prostu wydech osiąga takie temperatury, jakich nie osiąga przy normalnej pracy. Rozszerzalność materiału może powodować powstanie szczelin przez które zaczną tylko podczas wypalania DPF się wydostawać spaliny. Dlatego ważne jest, aby jechać - żeby jednak było jakieś chłodzenie od zewnątrz, żeby nie obciążać osłon i innych elementów przy układzie a wypalić cząsteczki które siadły w DPFie.

Niekoniecznie - spójrz na filmy powyżej. Nie musi być nieszczelności - po prostu wydech osiąga takie temperatury, jakich nie osiąga przy normalnej pracy. Rozszerzalność materiału może powodować powstanie szczelin przez które zaczną tylko podczas wypalania DPF się wydostawać spaliny. Dlatego ważne jest, aby jechać - żeby jednak było jakieś chłodzenie od zewnątrz, żeby nie obciążać osłon i innych elementów przy układzie a wypalić cząsteczki które siadły w DPFie.

Kolego piszesz bzdury. DPF nie osiąga żadnych kosmicznych temperatur. Układy wydechowe mocnych samochodów benzynowych osiągają wyższe temperatury i żaden efekt rozszczelnienia nie ma prawa występować. W tym wypadku jakiś element uległ odkształceniu i należy tą usterkę naprawić.
Dym może wydobywać się choćby przez odkształcony łącznik elastyczny.

w warsztacie, w ktorym udalo mi sie uporac z usterką, uslyszalem, ze turbo bylo zalozone na stare uszczelki... Moze tak sie zdarzyc, ze terminy gonia, czegos zabraknie itd. i wtedy pod presja czasu tworzy sie tego typu kreatywnosc.

Tak samo przypuszczam. Nie dalej, jak 2 tygodnie temu uporałem się z identyczną usterką - gdy dochodziło do procedury regeneracji dpf w korku w mieście, dym pojawiał się spod maski, wychodził nadkolami z komoryt silnika oraz przedostawał się do kabiny. W serwisie, gdzie zleciłem naprawę usterki zapisano ją pod hasłem: "dym w komorze silnika". Gdy odbierałem robotę powiedzieli, że uszczelka rury wydechowej była do wymiany. Nie wiem niestety która, ale wiem, że kosztowało to grosze (ok. 10 PLN uszczelka + robocizna).

Sprawa jest niekosztowna, ale bardzo upierdliwa.

L.

Tak samo przypuszczam. Nie dalej, jak 2 tygodnie temu uporałem się z identyczną usterką - gdy dochodziło do procedury regeneracji dpf w korku w mieście, dym pojawiał się spod maski, wychodził nadkolami z komoryt silnika oraz przedostawał się do kabiny. W serwisie, gdzie zleciłem naprawę usterki zapisano ją pod hasłem: "dym w komorze silnika". Gdy odbierałem robotę powiedzieli, że uszczelka rury wydechowej była do wymiany. Nie wiem niestety która, ale wiem, że kosztowało to grosze (ok. 10 PLN uszczelka + robocizna).

Sprawa jest niekosztowna, ale bardzo upierdliwa.

L.

U mnie jak wymieniałem wydech cały za DPF też śmierdziało

Okazało się, że stare śruby były wymęczone, dałem nową porządną obejmę poskręcałem i nic nie czuć w kabinie. Po prostu na połączeniach rur był luz.

Co do wypalania DPF i jazdy na wysokich obrotach nie wiadomo ile wg mnie to bzdura.
Naczytałem się wlasnie takich opinii i oczywiście tak jeździłem bez sensu i oczywiście nic się nie działo.
Dopiero jak kupiłem kabel i podczas jazdy widziałem procent zapełnienia DPF i różnice ciśnień ogarnąłem kiedy się wypala.
Dopiero przy osiągnięciu 105% zapełnienia DPF włączyła się podczas jazdy procedura wypalania i to przy normalnej jeździe a nie przy piłowaniu silnika.
proponuje wam to sprawdzić i po prostu wyczuć po ilu przejechanych km dochodzi do tych 100% i dopiero wtedy go wypalać.
U mnie w 1.9jtdm 8V tak to działa, ale w 16v może być podobnie

Oczywiście, że najlepiej sobie sprawdzić procent zapchania filtra. Ja sobie zapisuję dodatkowo przebieg przy którym ostatnio miało to miejsce i przy podobnym typie jazdy można mniej więcej wiedzieć za ile kilometrów nastąpi kolejny cykl.

Jeśli chodzi o monitorowanie % zapchania DPF to polecam zakupić interfejs ELM 327 z Bluetooth i zainstalować na smartfonie aplikację "DPF Monitor" link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kapron.ap.dpfmonitor&hl=en_US
Darmowa wersja aplikacji jako główną przydatną informację pokazuje właśnie % zapchania filtra, wiec jako minimum może być, a może ktoś potrzebuje więcej info, więc może zakupić licencję wersji PRO (płatność raz na zawsze).
Jeśli chodzi o interfejs EML 327 z BT - osobiście kupiłem "VGATE iCAR2" który wpina się w złącze OBD-II raz i wówczas można się łączyć z komputerem samochodu dowolną aplikację za pomocą smatfona, notebooka itd. (wszystko co "gada" przez Bluetooth).

L.

Akurat 159 ma tak charakterystyczne objawy wypalania DPF'a, że trudno je przegapić i nie mówię tu o "puszczaniu bączków" czy charakterstycznym zapachu. Jedno to wahania obrotów silnika, a drugie to ciśnienie ładowania turbiny, które nie spada do 0 nawet przy postoju.

v.

Akurat 159 ma tak charakterystyczne objawy wypalania DPF'a, że trudno je przegapić i nie mówię tu o "puszczaniu bączków" czy charakterstycznym zapachu. Jedno to wahania obrotów silnika, a drugie to ciśnienie ładowania turbiny, które nie spada do 0 nawet przy postoju.

v.

Tak, ale jak się wypala to już za późno, żeby na przykład zaplanować to wypalanie w trasie a nie w porannym korku :)

Tak, ale moim skromnym zdaniem polecieli w ciula, bo wystarczyło dać jedną pieprzoną żółtą diodę gdzieś wokół zegarów - nawet zamiast tego symbolu "wody w filtrze paliwa" (który swoją drogą nigdy nikomu się do niczego nie przydaje, bo czujniki się z czasem psują a nowe filtry są bez czujników sprzedawane) i po prostu, najzwyczajniej informować kierowcę o fakcie trwającego cyklu regeneracji(wypalania) DPF i nie było by wątpliwości kiedy/jak często/jak długo wypala się DPF użytkownikowi. Jedna pierdzielona mała dioda. Tyle ekologii w samochodach, zawory, filtry, skomplikowany soft, budowa, itd. a jednej pieprzonej diody pożałowali. Sorry, musiałem, bo widzę co się dzieje w motoryzacji i... szkoda strzępić ryja.

Pozdro!
L.

Jeśli chodzi o interfejs EML 327 z BT - osobiście kupiłem "VGATE iCAR2" który wpina się w złącze OBD-II raz i wówczas można się łączyć z komputerem samochodu dowolną aplikację za pomocą smatfona, notebooka itd. (wszystko co "gada" przez Bluetooth). L.

czy to pobiera prąd na postoju przy wyłączonym zapłonie?

Amortyzatory
Powrót