[159] Wymiana całego zawieszenia z przodu Plus momenty dokrecenia śrub.

Ecoboost

Nowy
Auto
Cc 900. Audi 80 b3. Opel Calibra 2.0 turbo. Opel Omega blf 2.5 tds i w końcu1.9 jtd alfa 159 1.9jtd
Witam. Przymierzam się do wymiany całego zawieszenia z przodu. Mianowicie wachacz górny lewy prawy, wachacz dolny lewy prawy Plus końcówki drążków kierowniczych i łączników stabilizatora. Mógł by ktoś po krótce streścić, co pierw odkręcić A co na końcu? Aby to poszło sprawnie. Prosił bym was jeszcze o jakis rysunek czy coś innego dokładnie mi chodzi o momenty dokrecenia śrub. Jest klucz dynamometryczny więc grzechem by było z niego nie skorzystanie. I jeszcze jedno pytanie wachacze dokrecac jak auto jest podniesione czy radzicie podnieść zawieszenie podnosnikiem do wysokości pracy i wtedy dokrecic ?

Ostatnia edycja:
Najprostsza odpowiedź to zajrzyj do programu eLearn do 159. Tam są wszystkie momenty i czynności opisane z rysunkami.

Tu masz link do wersji online tego programu - zakładam, że masz 1.9 JTD 16V, jak nie to sobie tam zmienisz. Po angielsku i rosyjsku. Akurat ustawione na procedury związane z przednim zawieszeniem.
http://4cardata.info/elearn/939/2/939000002/939000000/939000005/939010836

Jedynie wahacz górny wymaga dokręcenia w pozycji do pracy, ale jak go odkręcisz od zwrotnicy to po prostu sobie ustawisz go w rękach i dokręcisz śruby. Dolnego nie da się "źle" dokręcić.
Najłatwiej się pracuje jak odkręcisz i wyjmiesz całą goleń (amortyzator ze sprężyną) i widełki. Wtedy bez problemu odkręcisz wahacz górny, będzie też miejsce na dolny.

Drążki i końcówki drążków to w zasadzie robota niezależna od tej.

Pytanie czy masz przedlift czy polift. W przedlifcie są żeliwne zwrotnice, także wypinanie sworzni można realizować przez rozważne bicie młotkiem. Jak polift - konieczny jest ściągacz do sworzni, bo zwrotnice są z aluminium.

Momenty dokręceń:
http://4cardata.info/elearn/939/2/939000002/939000000/939000001/939003332

Jak masz polifta, to też jest kwestia doboru części zamiennych, bo w katalogach jest bałagan. Sam to przerabiałem, mogę wytłumaczyć.

EDIT:
Przejrzałem tego eLearna, każą tam wyciągać półoś i odkręcać zacisk hamulcowy. Nie ma konieczności tego robić, spokojnie dojdziesz ściągaczem do dolnego sworznia od wewnętrznej strony.
Może ten filmik będzie pomocny:
Ten Anglik odkręca piastę od półosi, ale tego też nie trzeba robić.

Bardzo ważna sprawa, szczególnie przy sworzniu górnego wahacza i stabilizatorze. Koniecznie odkręcaj/zakręcaj nakrętki kontrując sworzeń imbusem, ale nie kręcąc nim. Łączniki stabilizatora są mocniej dokręcone od strony stabilizatora niż od strony wahacza. Dostęp od strony stabilizatora jest gorszy, bardzo pomocny jest klucz oczkowy z grzechotką.

Ostatnia edycja:
Super dzięki za wszystko

Super dzięki za wszystko

Jeśli masz poliftową Alfę, to kupuj pozmianowe wahacze górne. W katalogach piszą, że nowe wahacze montowali dopiero od lutego 2009, ale to niestety nieprawda. Sam się na to naciąłem i miałem 2x jeżdżenie do hurtowni.

Ja mam rocznik 2005 więc raczej przed lift

Oryginalne wahacze górne mozna dokręcać kiedy sie chce

Amortyzatory
Powrót