[159] Ściągnięcie zderzaka - co dalej?

Alf15

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.8 MPI - jest; Alfa Romeo 156 2.4 JTD 140km - była
W weekend będę zrzucał przedni zderzak w mojej Belli w celu wymiany wypalonych odbłyśników w lampach. Chciałbym też zakonserwować metalowe elementy i generalnie "podłubać" przy rzeczach, które znajdą się na wierzchu. Na co powinienem zwrócić uwagę? Co mógłbym zrobić przy okazji z rzeczy mniej oczywistych?

Uważaj, jak sciągasz, zaczepy lubią się wyłamywać czy też wyginać. Potem trudno spasować, zostają szczeliny.

Przy rozwiercaniu nitów w odbłyśnikach uważaj żeby nie pogiąć ich mocowań, bo zmienisz kąt odbijania się światła. Ja w swojej zmieniłem żarówkę H7 na H18 i polecam to zrobić każdemu - jest bardziej trwała, strumień światła jest mocniejszy i wszystko lepiej widać.

Uważaj, jak sciągasz, zaczepy lubią się wyłamywać czy też wyginać. Potem trudno spasować, zostają szczeliny.

W razie czego:
https://allegro.pl/oferta/5x-alfa-147-156-159-166-sruba-m6-torx-zderzaka-8543631616
https://allegro.pl/oferta/alfa-fiat-lancia-blaszka-15-x-12-na-wkret-3-9-4-2-9636277726
https://allegro.pl/oferta/kostka-montazowa-15000-alfa-romeo-fiat-lancia-9668269776
(W innym temacie ktoś to też podrzucał)

Co do głównego pytania, ale w zależności jakie są plany: intercooler, dolot (kwasówka) ;-)

mając ściągniety zderzak możesz dołożyć czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy jeśli nie posiadasz ;)

burza_wroc: Dziś przyjechały do mnie kurierem gotowe odbłyśniki z soczewkami, nic nie muszę rozwiercać :-) muszę tylko wrzucić je w lampy i odesłać moje stare do hcregeneracja. Żarówki H18 mają większy pobór mocy, więc bardziej się grzeją. Nie wpływa to na zużycie odbłyśników? Wolałbym za parę lat nie powtarzać operacji.

Annatar: dzięki za odnośniki, oby się nie przydały :-) Co do Twoich propozycji: mam 1.8MPI, więc tego typu przeróbki nie mają racji bytu. Poprzednią Bellę miałem w klekocie, tam wrzucałem dolot z kwasówki i w planach było parę innych rzeczy (do tej pory czasem się zastanawiam, co mi strzeliło, żeby ją sprzedawać).

thrillco: Raczej nie mam instalacji pod ten czujnik, lampy mam na H7, a po lifcie nie wrzucano wiązek elementów wyposażenia z bogatszej wersji.

burza_wroc: Dziś przyjechały do mnie kurierem gotowe odbłyśniki z soczewkami, nic nie muszę rozwiercać :-) muszę tylko wrzucić je w lampy i odesłać moje stare do hcregeneracja. Żarówki H18 mają większy pobór mocy, więc bardziej się grzeją. Nie wpływa to na zużycie odbłyśników? Wolałbym za parę lat nie powtarzać operacji.

Annatar: dzięki za odnośniki, oby się nie przydały :-) Co do Twoich propozycji: mam 1.8MPI, więc tego typu przeróbki nie mają racji bytu. Poprzednią Bellę miałem w klekocie, tam wrzucałem dolot z kwasówki i w planach było parę innych rzeczy (do tej pory czasem się zastanawiam, co mi strzeliło, żeby ją sprzedawać).

thrillco: Raczej nie mam instalacji pod ten czujnik, lampy mam na H7, a po lifcie nie wrzucano wiązek elementów wyposażenia z bogatszej wersji.

U mnie Alfa po lifcie, a była wtyczka pod czujnik.

U mnie Alfa po lifcie, a była wtyczka pod czujnik.

Potwierdzam, mam polifta na reflektorach halogenowych. Wtyczka też jest, czujnik dołożyłem. Oryginalnie była zasłonięta takim kapturkiem i przytwierdzona gdzieś tam w okolicach zbiorniczka żeby się nie majtała.

Potwierdzam, mam polifta na reflektorach halogenowych. Wtyczka też jest, czujnik dołożyłem. Oryginalnie była zasłonięta takim kapturkiem i przytwierdzona gdzieś tam w okolicach zbiorniczka żeby się nie majtała.

U mnie to samo, rocznik 2009

Operacja zakończona powodzeniem. Wkłady lamp wymienione, dodatkowo delikatnie wypolerowałem klosze, zdjąłem plastikowe ramki i wyczyściłem chromowane oraz pomalowałem czarne (a w zasadzie irytująco szare) elementy. Różnica oczywiście jest na ogromny plus, strumień światła ma prawidłowy kształt, na SKP ustawiono je bez żadnych problemów. Mogę z czystym sumieniem polecić usługi HCregeneracja.

Pomalowane na czarno ramki sprawiają, że lampy nie straszą szarością, chromowane "oczy" wyłaniają się z mroku - Rewelacja!

Dodatkowo zamontowałem czujnik poziomu płynu spryskiwaczy. Dawcą była Astra H z pobliskiej stacji demontażu pojazdów - czujnik jest oryginalny taki, jaki szedł na pierwszy montaż. Otwór wierciłem wiertłem stożkowym do średnicy 20mm, uszczelkę czujnika posmarowałem przed włożeniem wazeliną techniczną (bo miałem pod ręką). Wszystko weszło na ścisk, zero wycieków.

Wszystkim dziękuję za sugestie.

IMG_20201001_183050.jpg
IMG_20201004_190030.jpg
IMG_20201002_191952.jpg
IMG_20201004_100222.jpg
IMG_20201006_114833.jpg

Pięknie! chciałbym, żeby moja też tak świeciła :)

Amortyzatory
Powrót