[159] 2.0 170 KM 2009 r. DPF / Sonda Lambda

fenOmen

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.0 jtdM 2009 r.
Cześć wszystkim,

Wiem że postów tego typu jest na forum mnóstwo ale w moim przypadku dorzucam kilka zdjęć przedstawiających wartości pokazane przez komputer dzięki czemu mam nadzieje że uda się rozwiązać problem.

Opis problemu:
Zakupiłem Alfę parę miesięcy temu (aktualny przebieg 195800 km), zauważyłem że bardzo często wypala się DPF nawet co 100 km głównie jeżdżę po mieście. Postanowiłem przejechać się w trasę wyszło około 400 km licząc na to że DPF się wypali i będzie lepiej, nie pomogło. W zeszłym tygodniu wykonałem procedurę wypalania przy pomocy komputera (nie mam wartości % zapchania przed i po tym zabiegu) po raz kolejny liczyłem że to coś pomoże. Po 5 dniach i około 120 km (po mieście) znów rozpoczął wypalanie. Na chwilę obecną pokazuje 21 km od wypalania i 35 % zatkania do tego status „Normalnie zatkany”. Dziwny fakt że podczas podłączenia komputera pokazało 30% a po 10 min pracy na wolnych obrotach już 35%. Dodatkowo pojawia się błąd P1131.

Pytania:
1. Czy błąd czujnika lambda ma wpływ na wypalanie DPF?
2. Czy z załączonych zdjęć można coś konkretnego odczytać i wywnioskować o samym stanie silnika np. „korekcja dawki paliwa”? Jakie dokładnie parametry silnika sprawdzić które mogą pomóc w diagnostyce problemu lub które po prostu warto sprawdzić kontrolnie?
3. Czy „regeneracje/płukanie DPF” w serwisie rozwiąże problem i jest konieczna? Zanim wydam +/- 1000 zł chciałbym mieć pewność że problem nie wróci po tygodniu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Załączniki

• 2.jpg
    2.jpg
    96.6 KB · Wyświetleń: 54
  • 6.jpg
    6.jpg
    86.2 KB · Wyświetleń: 42
  • 7.jpg
    7.jpg
    98.4 KB · Wyświetleń: 41
  • 8.jpg
    8.jpg
    101.5 KB · Wyświetleń: 34
  • 9.jpg
    9.jpg
    100.3 KB · Wyświetleń: 36
  • 11.jpg
    11.jpg
    55.1 KB · Wyświetleń: 38
1.Moim zdaniem nie. Ja wyprogramowałem i mam spokój
2.Zdjęcia są z innego typu sterownika silnika . W naszych jest CF5, ty pokazujesz CF4 z 1.9. Może to mieć wpływ na pokazane parametry.
3.Tylko po dokładnej diagnostyce.

Niestety pucha DPF w 2.0 jest malutka, mi w mieście wypalał się co 105 kilometrów, więc byłem zmuszony wywalić to ustrojstwo

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

Butch - co 105 km? :eek: Wiem że jest mała ale taka częstotliwość to chyba lekka przesada? Jak z wypalaniem u osób z dpf po regeneracji?

Jutro ponownie podłączę komputer, wybiorę odpowiedni sterownik silnika (macinek102 dzięki że zwróciłeś uwagę), jakie dokładnie parametry warto sprawdzić?

Ostatnia edycja:
Musiałbyś pojechać w trasę, aby tam się wypalił i jechać dalej trasą do następnego wypalenia. I wtedy zobaczyć ile km zrobisz. 100% trasa
Bo z tego co rozumiem, część pojechałeś w trasie, a część w mieście.

Jazda w mieście, to wypalanie 3-4x częstsze niż przy jeździe trasą. Ja w trasie zrobię 700-800km, a w mieście 200km i się zaczyna wypalać (ORI DPF, nieregenerowany).
Z tym, że po wypaleniu algorytm pokazuje u mnie ~12% zapchania (ta wartość z kompa nie musi mieć w rzeczywistości takiego odzwierciedlenia).

u mnie w mieście wypala po 300-400 km. W trasie nawet po 800. Wypalanie przed osiągnięciem 300 km ni zdarzyło mi sie nigdy.

Amortyzatory
Powrót