• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Poszycie fotela

Shure

Nowy
Auto
159
Witam,
Czy w alfie 159 jest możliwość wymiany samego poszycia siedziska, bez oparcia, w fotelu kierowcy?
Miałem małe przetarcie na tzw. kedrze. Oddałem fotel do tapicera i zamiast wymienić ją w całości, dosztukował 15cm kawałek...tłumaczy się tym, że nie mógł dopasować materiału...teraz wygląda to jeszcze gorzej niż wcześniej.

Jasne że się da,trzeba tylko wymontować fotel i rozebrać na czynniki pierwsze,ja ze zwykłych w szmacie zrobiłem sobie śliczne w bananowej skórce. Wszystko jest na forum.
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Czyli poszycie siedziska i oparcia to dwa osobne elementy niepołączone ze sobą? Samo oparcie jest w bdb stanie i gdyby udało się zmienić tylko siedzisko, to byłby luksus:D.

Dokładnie...musisz jednak zdawać sobie sprawę z tego że samo poszycie czy to siedziska czy oparcia a nawet jednego i drugiego to jak szukanie goryla na Antarktydzie i raczej na pewno szybciej będzie znaleźć taki sam fotel w tym samym kolorze...tak czy siak jest to wykonalne i życzę powodzenia.
Pozdrawiam.

A czy demontaż poszycia wiąże się z jakimś większym problemem?
I czy skórka z fotela pasażera "anglika" podejdzie na fotel kierowcy EU?

W ePerze w przypadku poszyć siedzeń nie ma rozróżnienia na LHD (opcja kompatybilności GS, guida a sinistra) i RHD (GD, guida a destra).

Teoretycznie więc podejdzie. Kategoria 706 Fotele -> 70606 Poszycia foteli przednich.

[MENTION=25095]magil[/MENTION] żaden problem, w sumie to nawet jedna z przyjemniejszych prac jakie robiłem przy 9 tce, wszystkie plastiki trzeba rozkręcić, jedyna większa zagwostka jest przy wyciąganiu dwóch tub trzymających zagłówek ale to załatwia długi śrubokręt,później pozostają tylko spinki i wszystko ładnie schodzi.
W razie czego służę pomocą ;)

W ePerze w przypadku poszyć siedzeń nie ma rozróżnienia na LHD (opcja kompatybilności GS, guida a sinistra) i RHD (GD, guida a destra).

Teoretycznie więc podejdzie. Kategoria 706 Fotele -> 70606 Poszycia foteli przednich.

Witaj
Nie podejdzie jeśli ktoś ma np. regulację elektryczną fotela a będzie to z opcji bez regulacji.
Poza tym osobno jest poszycie siedzenia a osobno poszycie oparcia pleców. Są inaczej szyte te angielskie fotele
Sam chciałem tak zrobić ale niestety jak popatrzyłem to zrozumiałem, że braknie mi materiału z angielskiej wersji na lewą stronę kierowcy. No ale jesli ktoś cos umie sam sobie przerobić podszyć obciąć dopasować i mu to nie przeszkadza, to czemu nie próbować ???
Ja zrezygnowałem z takiej zamiany.

Nie podejdzie jeśli ktoś ma np. regulację elektryczną fotela a będzie to z opcji bez regulacji.

Oczywiście nie mam na myśli, że podejdzie jakiekolwiek. Elektryczne fotele (E177) czy fotele ti (E788) są wyróżnione w ePerze i dla nich te poszycia mają inny numer.

Przypuszczam jedynie, że mając dwa identycznie wyposażone auta, jedno kontynentalne a drugie brytyjskie, to ePer wskaże te same numery części dla tych poszyć.

Oczywiście nie mam na myśli, że podejdzie jakiekolwiek. Elektryczne fotele (E177) czy fotele ti (E788) są wyróżnione w ePerze i dla nich te poszycia mają inny numer.

Przypuszczam jedynie, że mając dwa identycznie wyposażone auta, jedno kontynentalne a drugie brytyjskie, to ePer wskaże te same numery części dla tych poszyć.
Ostatnio wybeszalem cala tapicerke, wiem moge sie wypowiedziec. Pomiedzy fotelami wersji europejskiej i angielskiej nie powinno byc roznicy jako że lewy i prawy fotel jest taki sam ( lustro). Moze zajsc przypadek w ktorym w fotelu pasazera z anglika nie ma regulacji plecow, ale to nie problem bo dziurke mozna zawsze zrobic.
Poszycia skladaja sie z 3 czesci. Dol, gora i plecy. Najlatwiej schodzi dół. W poszyciu sa stalowe oczka laczace druty poszycia z drutami w gabce, ja je ciąłem cążkami - mialem nadzieje potem zastapic trytytkami, ale poszycia sa w gorszym stanie niz zamyslalem i pranie ich nie pomaga... jak ktos chce oczka zalozyc z powrotem moje je rozginac i potem kombinerkami zaginac, ale to naprawde wrzód na życi... oczka mozna kupic na allegro a zagniatarke pozyczyc od milego tapicera ;) Bedzie latwiej. Albo zalozyc trytytki, ale nie testowalem. Jak chcesz moge wrzucic jutro zdjecia wybebeszonych foteli zebys mial pojecie jak sie do tego zabrac.
R

Będę wdzięczny za zdjęcia.
Czyli da się założyć kompletne poszycie skórzane z fotela angielskiego pasażera na europejski fotel kierowcy? Przy założeniu w obu przypadkach foteli manualnych.

tak to mniej wiecej wyglada, w pokrowcach sa druty z zagietymi koncami, ktore sa polaczone z drutami w gabkach za pomoca metalowych zacisnietych oczek
na zdjeciach ich nie widac, bo wyjalem do prania
siedzenie
20201121_095026.jpg20201121_095448.jpg
oparcie
20201121_095029.jpg20201121_095539.jpg

20201121_095235.jpg20201121_095239.jpg

to jest mocowanie zaglowka, na zdjeciu nie widac, bo nie dalem rady jedna reka odunac gabki, ale w metalowej rurce jest kwadratowy otwor zatrzasku tego malego kolnierza zaglowka.
trzeba odsunac w dół gąbke i go wcisnac.
20201121_095203.jpg
to jest tylny panel, jest zawieszony na tej metalowej przeczce a te wystajace elementy wcisniete pod inna metalowa listwe. upierdliwe do sciagania, ale moze jesli zdejmie sie gabke oparcia to bedzie bulka z masłem
20201121_095603.jpg
20201121_095122.jpg20201121_095043.jpg

ale wg mnie nie musisz sie babrac z tymi drutami, o ile gabka jest cała, bo ona powinna zejsc razem z pokryciem
20201121_095302.jpg
podobnie oparcie, ktore co prawda jest przyklejone miejscowo na plecach ponad panelem, ale to chyba nie problem

a schodzi na pewno
20201121_095353.jpg

A wie ktoś może czy gąbkę z bocznej części siedziska można wymienić/naprawić u tapicera? U mnie zaczęła się kruszyć i lewy boczek siedziska ma już lekko zmarszczony materiał ze względu na znikającą gąbkę.
Czy tylko wymiana całego fotela?

Jeśli dobry tapicer to ogarnie temat, pytanie ile za to weźmie. Bardziej może się opłacać zakup innego oparcia z dobrą gabką :)

Nie ma sensu niczego przeklejac, skoro mozna przelozyc cala gabke z fotela pasazera. Siedziska sa symetrzyczne za wyjatkiem malego wyciecia gabki pod mechanizm pochylania fotela. wiekszosc samochodow nie ma tego pochylania, (ta przednia wajcha). od biedy mozna to sobie nozem do taper wyciac.
do ogarniecia na kuchennym stole. z materialow potrzebnych
szczypce najlepiej z cienkim koncem (umiarkowanie)
kombinerki
piwo
błogoslawienstwo malżonki
20201127_093210.jpg
R
edyta
1. oparcia nie da sie przelozyc ze wzgledu na poduszke
2. w rozginaniu oczek laczacych druty moga byc pomocne szczypce segera

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót