[159] Problem z klapa bagaznika

mooleda

Nowy
Auto
Alfa 159 1,9 120
Czesc

Mam problem z klapą bagażnika. Wczoraj kupilem Alfe 159 w kombi ktora wiem ze byla uderzona w tył. Po otwarciu klapy nie odsakuje ona tak jak powinna tylko wyglada tak jakby byla zamknieta. Zwalnia sie zamek i mozna ja normalnie otworzyc ciagnac np za wycieraczke. Z tego co zauwazylem skrzywiony jest jeden z "odbojow" na klapie widoczny na zdjeciu. Co z tym zrobic ? Ktos nawinal na nie izolacje. Jak to naprawic ?

IMG_20210507_134054.jpgIMG_20210507_134049.jpg

Drugie pytanie to czy na elemencie widocznym na zdjeciu miedzy zderzakiem a zamkiem powinna byc jakas listwa ? Czy poprostu ktos słabo to poskladal po stluczce i stad ta szczelina ?

IMG_20210507_134040.jpg

Z gory dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
Ten odbój kup nowy, są w autosklepie24... Kosztuje drobne pieniądze. Ja wymienialem ostatnio w swojej 166... Wykręć całkowicie te odboje i spróbuj wtedy zamknąć klapę bo widzę że masz je bardzo wykręcone...

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Wymiana ok, ale zobacz ze w tym z lewej strony przy lampce jest gwint nawet skrzywiony pod katem, te odboje rozumiem ze powinny po zamknieciu dotykac srub obok zamka widocznych na trzecim zdjeciu ?

I czy to rozwiąże moj problem ?

Ostatnia edycja:
Te skrzywienie nie ma wpływy na zamykanie klapy ponieważ tylko odbój się wkręci krzywo... Wyjmij te uszkodzone i zamknij klapę, jeżeli nie zamkniesz to problem jest w zamku...

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Tej szczeliny nie powinno być tak dużej i tak krzywej. Dodatkowo brakuje zaślepki przy zaczepie , nie powinno być tej dziury. Być może wpadła do środka.

Ok, w takim razie ktory element odpowiada za otwarcie klapy ? Zamek czy te odboje ze sprezyna? Co powoduje ze klapa odskakuje np na ten 1cm po otwarciu z przycisku ?

Amortyzatory
Powrót