[159] Usunięcie klap a wyprogramowanie

Auto
159, 1.9 jtdm 136 km
Cześć wszystkim. Od nie dawna jestem posiadaczką 159 1.9 jtdm, i mam pytanko czy w programie diagnostycznym wyłączę klapy wirowe, mam usunięte i słyszałam że trzeba je jeszcze wyłączyć komputerem.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Tylko fizycznie.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Najlepiej zaslepic

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

A to nie będzie takiego skutku że może ta zaślepka wpaść do silnika

Tak mi zrobiło z tymi klapami wirowymi że wpadło i silnik do remontu

Klapy wirowe zaslepiasz czyli wyrywasz stare łopatki i wyjmujesz resztę (trzony z zębatkami) następnie otwory gwintujesz i wkręcasz na klej do gwintów śruby M8) zostawiasz sam sterownik i tyle. Nic nie musisz w programie ustawiać. Możesz też kupić alumioniowy kolektor od 156 i tylko przykręcić też sam sterownik.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Jeśli masz już te klapy usunięte (po pierwszym poście można tak wywnioskować) to nic więcej nie musisz robić. Sterownik klap pozostawić z podłączoną wtyczką, nie ma potrzeba programowania.

Tak usunięte zostały. Dzięki za pomoc

A nie jest tak, że po usunięciu klap i pozostawieniu całej elektroniki w fabrycznym stanie nie będzie wywalać "chceck engine"? Mój mechanik po usunięciu klap usunął jeszcze z komputera sterowanie klapami, ponieważ "check engine" się pojawił...

Tak usunięte zostały. Dzięki za pomoc

No to kolejna zepsuta 159 przez mechanika któremu się nie chciało lub/i właścicielkę której było szkoda kasy na prawidłową naprawę.
Jedyna prawidłowa metoda to wyczyścić kolektor, wymienić klapy na wzmocnione i spokój na ok 200 tysięcy km (a jak przy okazji zostanie wyłączony EGR to dozywotnio).
Te klapy nie zostały tam wsadzone przypadkiem, poprawa ekologi to był tylko dodatkowy bonus dla producenta.

No to kolejna zepsuta 159 przez mechanika któremu się nie chciało lub/i właścicielkę której było szkoda kasy na prawidłową naprawę.
Jedyna prawidłowa metoda to wyczyścić kolektor, wymienić klapy na wzmocnione i spokój na ok 200 tysięcy km (a jak przy okazji zostanie wyłączony EGR to dozywotnio).
Te klapy nie zostały tam wsadzone przypadkiem, poprawa ekologi to był tylko dodatkowy bonus dla producenta.
Aż mi się nie chce wierzyć że dalej są osoby co wierzą że te klapy to wspaniały pomysł..
Miały być fajne w teorii miały poprawić przepływ poprzez wirowanie i Hugo bo tam jest taki syf że zacinają się albo co gorsze wpadną i lepiej to wyczyścić a potem zaslepic i mieć spokój do końca życia a jak dalej wierzysz w to ,to zobacz sobie ile klapek wpadło w 159 na forum multum oraz na FB.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

A nie jest tak, że po usunięciu klap i pozostawieniu całej elektroniki w fabrycznym stanie nie będzie wywalać "chceck engine"? Mój mechanik po usunięciu klap usunął jeszcze z komputera sterowanie klapami, ponieważ "check engine" się pojawił...
Nie jest ;)

- - - Updated - - -

Mówi się, "skórka niewarta wyprawki" ;)

Amortyzatory
Powrót