• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wymiana sprężyn Ti

Hocik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Ti
Witam, mam pytanie.
Pęknięta sprężyna z przodu, pacjent SW Ti 1.9, Mechanik zamówił mi dwie nowe sprężyny, montowane na tych samych amortyzatorach skręcili jedną stronę, a podczas skręcania drugiej na amortyzatorze urwał się gwint więc konieczne było kupno dwóch nowych amortyzatorów. Po odebraniu samochodu przód się podniósł, trochę nie podoba mi się to jak wygląda bo tyl jest normalnie jak na Ti przystało a przód wyżej. Czy te sprężyny się ułożą z czasem czy źle dobrane sprężyny czy może wina leżeć po stronie amortyzatorów? Wszystko zostało dobrane poprzez nr VIN
Wymienione zostały:
Nowe siodła (poduszka mocowania amortyzatora)
Nowe sprężyny
Nowe amortyzatory

Tę jedną moją dobrą starą sprężynę mam i udało mi się dostać też taką samą sprężynę z wersji Ti bo też komuś mechanik wymieniał i mam w zapasie dwie dobre sprężyny od wersji Ti (od mojej i od innego samochodu też SW Ti)

Nowy amortyzator ma jakieś znaczenie? czy bardziej tu rolę grają sprężyny bo one mają większą funkcję?

Pierwsze zdjęcie jest na starych sprężynach i amortyzatorach, drugie nowe

Załączniki

• 156189301_4029802817070937_4047363745665290309_n.jpg
    156189301_4029802817070937_4047363745665290309_n.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 48
  • 214185631_348261570081803_3235558995685304900_n.jpg
    214185631_348261570081803_3235558995685304900_n.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 43
Ostatnia edycja:
Wersja TI Była obniżona z tego co wiem... Pytanie jakie sprężyny zamówił mechanik... Zawsze po vinie najlepiej zamawiać

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Komplet tylnich ori sprężyn do wersji Ti to koszt około 1400 pln...więc już mniejwięcej masz odpowiedź (biorąc pod uwagę że przednie zapewne są droższe) jakie mechanik kupił sprężyny.
Montaż używanych grozi że za chwilę stanie się dokładnie to samo lub w najlepszym wypadku jedna strona będzie wyżej lub niżej.
Jeżeli faktycznie dałeś tyle za sprężyny...co moim zdaniem jest nieopłacalne,to z racji tego że tył już jest nieco zmęczony życiem będzie siedział niżej, przód coś tam jeszcze siądzie ale różnica będzie widoczna.
Kompromisem jest zakup czterech sprężyn eibach -35 mm,amortyzator nie wpływa na obniżenie zawieszenia.

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Sprężyny z przodu założył mi sachs 998397

Czyli coś w tym jest chyba że by je ściągnąć i zamówić tak jak mówisz eibach -35, albo wymienić jeszcze tył, a przy jakiejś okazji np wymianie wahaczy górnych wymienić i sprężyny na obniżające bo i tak amortyzator trzeba ściągnąć aby śrubę wyciągnąć. Sam nie wiem już co w tej kwestii zrobić, po Vin nie widać że to jest Ti i mają byś sprężyny trochę niższe?

Ostatnia edycja:
No ja tu już kilka razy czytałem, że sprężyny TI są ok 20mm niższe od serii.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Sprężyny z przodu założył mi sachs 998397

Czyli coś w tym jest chyba że by je ściągnąć i zamówić tak jak mówisz eibach -35, albo wymienić jeszcze tył, a przy jakiejś okazji np wymianie wahaczy górnych wymienić i sprężyny na obniżające bo i tak amortyzator trzeba ściągnąć aby śrubę wyciągnąć. Sam nie wiem już co w tej kwestii zrobić, po Vin nie widać że to jest Ti i mają byś sprężyny trochę niższe?
Wspomniane sprężyny to zamienniki standardowych sprężyn, dlatego przód teraz stoi wyżej.

Trzeba było dobierać po oznaczeniach na sprężynach - to co widać na zdjęciach, to jest jakaś "koza" ;)

Nie zastanawiaj się tylko kupuj Eibachy - parametry i cena jak najbardziej ok.

Dopóki jeździsz z tym przodem w górze, to podjedź na jakieś SKP i sprawdź, czy nie oślepiasz innych.

Witam, a tak z ciekawości zapytam jakie kolory oznaczen mają sprężyny tył 1.9 SW 150Km Ti?

Ostatnia edycja:
Witam, mam pytanie.
Pęknięta sprężyna z przodu, pacjent SW Ti 1.9, Mechanik zamówił mi dwie nowe sprężyny, montowane na tych samych amortyzatorach skręcili jedną stronę, a podczas skręcania drugiej na amortyzatorze urwał się gwint więc konieczne było kupno dwóch nowych amortyzatorów. Po odebraniu samochodu przód się podniósł, trochę nie podoba mi się to jak wygląda bo tyl jest normalnie jak na Ti przystało a przód wyżej. Czy te sprężyny się ułożą z czasem czy źle dobrane sprężyny czy może wina leżeć po stronie amortyzatorów? Wszystko zostało dobrane poprzez nr VIN
Wymienione zostały:
Nowe siodła (poduszka mocowania amortyzatora)
Nowe sprężyny
Nowe amortyzatory

Tę jedną moją dobrą starą sprężynę mam i udało mi się dostać też taką samą sprężynę z wersji Ti bo też komuś mechanik wymieniał i mam w zapasie dwie dobre sprężyny od wersji Ti (od mojej i od innego samochodu też SW Ti)

Nowy amortyzator ma jakieś znaczenie? czy bardziej tu rolę grają sprężyny bo one mają większą funkcję?

Pierwsze zdjęcie jest na starych sprężynach i amortyzatorach, drugie nowe

Witam jak jesteś zainteresowany sprężynami i jestes z polski południowo-wschodniej (podkarpacie) zadzwoń tel.502747188 mam używki (140tyś) oddam za 4-paka.

Cześć.
Pozwoliłem sobie podpiąć się pod temat sprężyn.

W mojej AR 159 2,4 jtdm TI z przebiegiem 220kkm z 2008r. muszę wymienić sprężyny z przodu - auto po badaniu diagnostycznym. Wg VIN auto jest fabrycznie obniżone. Cena w ASO to ponad 800 zł za sztukę, a zamienników brak. Czytałem na naszym forum, że można założyć Eibach Pro Kit - w InterCars komplet (4 sztuki) kosztują nieco ponad 700 zł. Wydaje się to być bardzo rozsądnym rozwiązaniem, ale mam wątpliwości. Czytałem również, że fabryczne sprężyny obniżają auto o 2 cm natomiast Eibach obniża od 3,0 do 3,5 cm. Przy fabrycznych sprężynach wiele razy szorowałem po żle osadzonych studzienkach, progach zwalniających, wjazd na niewielki już krawężnik jest nie lada wyzwaniem, a tam gdzie mieszkam w zimie robię za pług. Obniżenie o dodatkowe 1,5 cm tylko pogorszy sprawę. Może też być tak, że założenie Eibach'a nie obniży samochodu bo stare sprężyny mogły stracić swoje właściwości i auto jest przez to niżej. Zastanawiam się również nad założeniem seryjnych sprężyn i podniesienie całego samochodu co znacząco wpłynęłoby na komfort jazdy po ulicach miasta.

Proszę Was o pomoc i opinie w tym temacie, na pewno macie większe doświadczenie ode mnie.

Ja jeżdżę na Eibachach w TI SW 2,4. Po prostu trzeba uważać i tyle. Lekko nie jest. Pilnuję właściwego ciśnienia w kołach. Poza tym auto jest sztywne i prowadzi się jak po torach lokomotywę. Nie odchodzi "na centymetr" w zakrętach.

Cześć.
Pozwoliłem sobie podpiąć się pod temat sprężyn.

W mojej AR 159 2,4 jtdm TI z przebiegiem 220kkm z 2008r. muszę wymienić sprężyny z przodu - auto po badaniu diagnostycznym. Wg VIN auto jest fabrycznie obniżone. Cena w ASO to ponad 800 zł za sztukę, a zamienników brak. Czytałem na naszym forum, że można założyć Eibach Pro Kit - w InterCars komplet (4 sztuki) kosztują nieco ponad 700 zł. Wydaje się to być bardzo rozsądnym rozwiązaniem, ale mam wątpliwości. Czytałem również, że fabryczne sprężyny obniżają auto o 2 cm natomiast Eibach obniża od 3,0 do 3,5 cm. Przy fabrycznych sprężynach wiele razy szorowałem po żle osadzonych studzienkach, progach zwalniających, wjazd na niewielki już krawężnik jest nie lada wyzwaniem, a tam gdzie mieszkam w zimie robię za pług. Obniżenie o dodatkowe 1,5 cm tylko pogorszy sprawę. Może też być tak, że założenie Eibach'a nie obniży samochodu bo stare sprężyny mogły stracić swoje właściwości i auto jest przez to niżej. Zastanawiam się również nad założeniem seryjnych sprężyn i podniesienie całego samochodu co znacząco wpłynęłoby na komfort jazdy po ulicach miasta.

Proszę Was o pomoc i opinie w tym temacie, na pewno macie większe doświadczenie ode mnie.
Poszukaj sprężyn MTS. Mają "obniżenie" 20/25 mm, czyli podobnie do Ti. Jeśli masz oryginalne felgi 19" to po założeniu standardowych sprężyn auto będzie stało śmiesznie wysoko.

Wczoraj odebrałem auto po wymianie sprężyn i amortyzatorów - zdecydowałem się na Eibacha pro-kit + amortyzatory KYB. Auto to Alfa 159 2.4TI. Po wymianie na pierwszy rzut oka auto stoi identycznie jak na wysłużonym oryginalnym zawieszeniu - komfort jest minimalnie teraz większy w mojej ocenie, ale to muszę jeszcze potestować.
DSC_0606.jpgDSC_0607.jpg
To są fotki przed wymianą.
IMG_20210806_193922.jpg
Stara sprężynka ;)
IMG_20210806_190200.jpg
Nowa sprężynka
IMG_20210806_190138~2.jpg
Zdjęcie telefonem na szybko po wymianie. ale nie jestem pewien czy było idealnie równo, muszę powtórzyć...

Amortyzatory
Powrót