Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Użytkownik Świeżak Avatar krzysiek_1021
    Dołączył
    02 2012
    Auto
    AR 159 2,4 JTDM TI 210 km, AR 147 1,6 TS 105 km
    Postów
    27

    Domyślnie Alfa 159 2,4 nie odpala - słychać tylko cyknięcie

    Hej!
    Po włożeniu kluczyka do stacyjki i naciśnięciu przycisku start jedyne co słychać to pojedyncze cyknięcie / tyknięcie i nic więcej. Rozrusznik nie kręci. Ten problem pojawił się dwa miesiące temu i sam się rozwiązał - alfa po kilku dniach odpaliła i jeździła cały czerwiec i lipiec OK.
    W poprzednim tygodniu problem powrócił. Raz odpali bez problemu innym razem tylko słychać te cyknięcie. Poszukałem na forum informacji i użyłem drugiego kluczyka poruszałem przewodami przy aku i postukałem w okolice stacyjki... Alfa odpaliła bez problemu. Dziś rano i wczoraj było wszystko OK. Dziś na wszelki wypadek przeczyściłem połączenia przewodów masowych akumulator-nadwozie i podłużnica-skrzynia biegów i posmarowałem smarem do połączeń elektrycznych. Efekt - znowu nie odpala.
    Gdzie szukać problemu ? Dodam, że jeśli rozrusznik zaczyna kręcić to samochód odpala OK.


    › Więcej...: Alfa 159 2,4 nie odpala - słychać tylko cyknięcie

  2. #2
    Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Dołączył
    02 2009
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4
    Postów
    2,387

    Domyślnie

    a moze to wina rozrusznika ,auto na bieg i rusz nim tak by koło zamachowe ruszyło rozrusznik
    Ostatnio edytowane przez Cubus00 ; 04-08-2021 o 16:31

  3. #3
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Dołączył
    03 2009
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v
    Postów
    921

    Domyślnie

    Tzw. bendiks w rozruszniku
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V

  4. #4
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    01 2014
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm
    Postów
    258

    Domyślnie

    Jak już ruszałeś przewodami to może ten minusowy od akumulatora masz nadłamany?

  5. #5
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    01 2018
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.4 Q-TRONIC FWD
    Postów
    240

    Domyślnie

    Ja mam to samo. Jedyna prawidłowość jest taka, że dzieje się to w upalne dni gdy nagrzeje się wnętrze.

    Jak chcesz żeby odpalił za pierwszym razem, musisz wsadzić kluczyk i doczekać kilkadziesiąt sekund (nie odpalaj od razu). Dałem sobie spokój ze szukaniem przyczyn.

    Jak kiedyś grzebałem przy tym, to niby pomagało ruszenie klemą minusową przy aku (albo przeczyszczenie elektrody szczotką drucianą) ale nie ma reguły. Nowe aku też problem na jakiś czas wyeliminowało ale teraz - od jakiegoś czasu - znowu lubi "cyknąć".

    Być może to właśnie wina padającego aku. Na starej baterii (która była już dość zużyta) problem był na prawdę poważny i doprowadzał mnie do szewskiej pasji.

  6. #6
    Użytkownik Świeżak Avatar krzysiek_1021
    Dołączył
    02 2012
    Auto
    AR 159 2,4 JTDM TI 210 km, AR 147 1,6 TS 105 km
    Postów
    27

    Domyślnie

    W moim przypadku pomogło wyjęcie rozrusznika i wymiana bendixa, szczotek, łożyska igiełkowego + jednego łożyska ślizgowego i nasmarowanie. Myślę, że samo oczyszczenie i przesmarowanie też by dało dobry efekt. Bendix i szczotki po oczyszczeniu wyglądały całkiem OK.

Podobne wątki

  1. [159] Nie odpala, nie słychać pompy po włożeniu kluczyka - v8 1.9 JTDm.
    Utworzone przez lucassith w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26-07-2019, 21:42
  2. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 15-07-2018, 18:09
  3. [145] NIE odpala nie słychać pompy ani elektrozaworu przekaźniki pod maska
    Utworzone przez wube w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 23-02-2014, 10:37
  4. Cyknięcie przy ruszaniu
    Utworzone przez tomaszko79 w dziale 156
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 22-06-2013, 10:08
  5. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 08-02-2010, 01:35

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory