• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Kłopot przy wymianie dwumasy

mcgyver

Użytkownik
Auto
159 SW TI 2.0 JTDM
Cześć

Licze na pomoc z waszej strony gdyż jestem w niezlym klopocie ale od początku.

Jako że w mojej 159 2.0 jtdm zacząłem zimą odkrywać objawy zużytego koła DM a nie mogłem sobie pozwolić aby zakupić wszystkich części za jednym razem zacząłem powoli kompletować części do wymiany
Na popularnym portalu aukcyjnym a sprzedaży lokalnej znalazłem oferte sprzedaży koła DM do mojego auta w trochę niższej cenie. Po sprawdzeniu wszystkich numerów zdecydowałem się na zakup (koło ma naklejkę i pudełko (sachs) numer 2294701040)
Nic nie budziło mojego niepokoju gdyż koło wygląda na nowe (zdjęcia 2,3,4). W późniejszym czasie kupiłem zestaw sprzegła wraz z wysprzęglikiem
LUK o numerze 624340333 jako komplet. W końcu przyszedł czas wymiany i tu zaskoczenie gdyż oryginalne koło o numerze 55214811 (zdjęcie 6) jest wyższe od nowo zakupionego (po pomiarze okazało się iż w miejscu gdzie prauje tarcza sprzegłowa wysokość nowego koła jest mniejsza o 3mm (stare ma 10mm nowe 7).Tu konsternacja NIE DA SIĘ TEGO POSKŁADAĆ tzn Koło dało się przykręcić do wału bez problemu natomiast gdy zakładam tarczę jest wszystko OK (średnica tarczy się zgadza pasuje do koła) ale gdy zakładam docisk (używam narzędzia do sprzęgieł sac) sprężyna docisku zostaje w środku [zdjęcie nr 5](nie podnoszą się listki sprężyny) Już nawet w akcie desperacji kupiłem sprzegło marki Sachs (po otwarciu pudełka w środku był LUK) Gdy zakładam to samo sprzęgło na stare koło DM wszystko jest OK

Teraz pytanie czy zostałem oszukany przy zakupie koła (jest od innej wersji jeżeli tak to od jakiej)
Czy tez coś robię źle

Prosze pomóżcie bo auto stoi od miesiąca rozebrane i nie mogę sobie poradzić

2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Silnik 2.0 parowany był z dwiema skrzyniami biegów C635 i F40 taka jak przy silniku 2.4. Sprawdź jaką masz skrzynię i do jakiej kupiłeś sprzegło.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Dokładnie. Po zdjęciu nr 6 wnioskuję że masz skrzynie F40. A kupiłeś dwumasę do tej drugiej skrzyni. Do F40 dwumas jest tylko z LUKa
73.jpg

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Dokładnie. Po zdjęciu nr 6 wnioskuję że masz skrzynie F40. A kupiłeś dwumasę do tej drugiej skrzyni. Do F40 dwumas jest tylko z LUKa
73.jpg

Tak kolego moja skrzynia to F40

Wystaw tą Twoją dwumasę na bazarze, chętni się znajdą no i musisz kupić taką do F40

Tak zapewne zrobię. W tym miejscu podziękowania dla kolegów za zainteresowanie tematem oraz pomoc teraz będę mógł ruszyć z miejsca, jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI

Do 159, niezależnie od silnika, trzeba kupować zestawy jednego producenta. Dwumasa Sachs nie będzie pasować do sprzęgła Luk/Valeo i odwrotnie.

Witam Kolegów. Mam taka mała informacje odnośnie koła dwumasowego. Posiadam Alfe 159 2.4. Nie całe 2 lata temu zakupiłem koło w intercarsie. Koło niedawno zostało wyjęte bo się posypało po 10ooo km:( Reklamacja uznana, zwrócili kasę bez żadnego ale... Nową ( też Luk ) kupił juz sam mechanik, który mnie poinformował, że to nowe ma lekko inną konstrukcje. Czy to możliwe że występują jakieś wadliwe serie kół ? P.s. posiadam na sprzedaż sprzęgło z tego 2 letniego zestawu w stanie prawie idealnym bo założyłem znowu cały nowy nowy komplet.

Amortyzatory
Powrót