[159] Zbiorniczek płynu wspomagania

Vadarel

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2,4 jtdm
Witam,
Pacjent 159 2,4 2007 rok.

Mam problem z buczącym i ciężko chodzącym wspomaganiem. Przewód jest ok, pompa nie wiadomo, zbiorniczek orginalny.
Wiem, że występował problem ze zbiorniczkami i od tego chciałbym zacząć.
Znalazłem sklep co sprzedaje części do fiata / alfy i po podaniu im VIN otrzymałem info, że nie mogę u siebie zamontować zbiorniczka pozmianowego
i mogę jedynie kupić taki sam jak mam. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Nie chce kupować nowego zbiorniczka z wadą.

Zbiorniczek wymieniało się w wersjach 1,9jtdm, 2,0 jtdm i 3,2V6. W 2,4 wymieniali tylko płyn wspomagania na zielony Tutela GI/R

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Zbiorniczek wymieniało się w wersjach 1,9jtdm, 2,0 jtdm i 3,2V6. W 2,4 wymieniali tylko płyn wspomagania na zielony Tutela GI/R

W obu moich 2.4 zbiorniczek padł i musiałem go wymienić. Płyn wymieniali z zielonego na czerwony a nie odwrotnie

Wysłane z mojego moto e6s przy użyciu Tapatalka

Zbiorniczek wymieniali tylko w 1.9 JTDm.
JTSy mają zbiorniczek jak 2.4. Nie było zmiany.
A zielony płyn po lifcie.

To widocznie serwisy dysponowały błędnymi instrukcjami- cytat z rozwiązania serwisowego 41.01.10:

-W przypadku zareklamowania i zaakceptowania anomalii, zapewnić Klienta, że usterka zostanie wyeliminowana poprzez wymianę oleju układu wspomagania kierownicy (Tutela GI/E) na nowy typ oleju Tutela GI/R (rozpoznawalny kolorem zielonym) i (tylko w wersjach 1.9JTDM 8v/16v, 2.0 JTDM, 3.2 V6) zbiornika układu wspomagania kierownicy.
I dalej:
Przy uruchomionym silniku odkręcić pokrywę zbiornika oleju układu wspomagania kierownicy i sprawdzić, czy powierzchnia oleju znajdującego się w zbiorniku nie wykazuje ewidentnych pofalowań, po czym przy pomocy drugiego operatora przyspieszyć i zwolnić, obserwując warunki na powierzchni: w fazie przyspieszania/zwalniania powierzchnia powinna stopniowo podnosić się lub obniżać, w zależności od ilości obrotów, nie wykazując nadmiernej turbulencji; w tym przypadku przystąpić do wymiany oleju układu wspomagania kierownicy zgodnie z poniższym opisem.

W przypadku gdy powierzchnia wykazuje turbulencję, bulgotanie, olej jest zemulgowany, przystąpić, tylko w wersjach 1.9 JTDM 8v/16v, 2.0JTDM i 3.2 V6, do wymiany zbiornika oleju układu wspomagania kierownicy zgodnie ze wskazaniami podanymi dla Op 4130B10 w Instrukcji napraw, na nowy zbiornik n° 51880990 z dostarczany na Części zamienne.

Zmianę oleju wprowadzili od nr nadwozia 7200003 więc mogłeś mieć jeszcze przed zmianą. Ja też mam polifta 2.0 jtdm i musiałem olej i zbiorniczek wymienić

Powyższe oczywiście nie wyklucza, że po tylu latach zbiorniczek z 2,4jtdm mógł odmówić posłuszeństwa

jak wyglada sprawa w 1.8MPI? zmienilem zbiornik na nowy pozmianowy i jest ciut lepiej...plyn ma byc czerwony czy zielony ?

Zmianę oleju wprowadzili od nr nadwozia 7200003 więc mogłeś mieć jeszcze przed zmianą. Ja też mam polifta 2.0 jtdm i musiałem olej i zbiorniczek wymienić

Albo zwyczajnie ktoś już wcześniej wymieniał płyn. W używanym aucie nie ma pewności. Lift to pojęcie często umowne, fabryka pewnie ładowała komponenty z półek do momentu wykorzystania zasobów. Podobnie było z blokadami kierownic.

- - - Updated - - -

W zbiorniczkach zatyka się sitko. Bardzo trudno jest je wyjąć, trudniej z powrotem włożyć, więc trudno też oczyścić.
Ten cały pozmianowy zbiorniczek ma po prostu wzmocnione mocowanie filterka. W pierwotnym filterek był w stanie wypaść i zaburzyć przepływ płynu.

Albo zwyczajnie ktoś już wcześniej wymieniał płyn. W używanym aucie nie ma pewności. Lift to pojęcie często umowne, fabryka pewnie ładowała komponenty z półek do momentu wykorzystania zasobów. Podobnie było z blokadami kierownic.

- - - Updated - - -

W zbiorniczkach zatyka się sitko. Bardzo trudno jest je wyjąć, trudniej z powrotem włożyć, więc trudno też oczyścić.
Ten cały pozmianowy zbiorniczek ma po prostu wzmocnione mocowanie filterka. W pierwotnym filterek był w stanie wypaść i zaburzyć przepływ płynu.

Jak myślisz że w polifcie zbiorniczek sie nie psuje jesteś w błędzie. W pierwszym polifcie(2008r) padł mi po 5 latach od daty produkcji ale zakładają teorie że na początku mogli dawać co popadnie żeby sie pozbyć części mogło tak być, drugi polift mam z 2010 roku i tu już raczej nie było starego zbiorniczka a pomimo tego padł(kupiłem już z uszkodzonym, miał date produkcji 11.2009)

Mam 159 Ti 1,9 JTDm z 2008 roku, zbiorniczek chyba przed liftem, mogę to jakoś sprawdzić?
Podczas skręcania kierownicą słychać takie gumowe odgłosy, pomyślałem o wymianie zbiorniczka na poliftowy, czy wymienić od razu płyn na zielony, czy pozostać jednak przy czerwonym, myślicie, ze może to rozwiązać moje problemy?

Mam 159 Ti 1,9 JTDm z 2008 roku, zbiorniczek chyba przed liftem, mogę to jakoś sprawdzić?
Podczas skręcania kierownicą słychać takie gumowe odgłosy, pomyślałem o wymianie zbiorniczka na poliftowy, czy wymienić od razu płyn na zielony, czy pozostać jednak przy czerwonym, myślicie, ze może to rozwiązać moje problemy?
W polifcie płyn jest czerwony

Zacznij od wymiany płynu wspomagania z przepłukaniem układu. Jeśli sitko w zbiorniczku siedzi na swoim miejscu to porządnie go przepłucz jakimś rozpuszczalnikiem. Możesz użyć pędzelka do oczyszczenia sitka. Płyn polecam czerwony Mobil ATF320. majkelmu znalazł informację, że od podanego wyżej nr VIN fabryka zalewała zielony płyn (jeśli przetrwała u Ciebie naklejka na wygłuszeniu pod maską to jest tam podany GI/E - czerwony, GI/R - zielony; nawet jeśli miałeś zielony to jeśli przepłuczesz układ to spokojnie możesz wlać czerwony).

Zacznij od wymiany płynu wspomagania z przepłukaniem układu. Jeśli sitko w zbiorniczku siedzi na swoim miejscu to porządnie go przepłucz jakimś rozpuszczalnikiem. Możesz użyć pędzelka do oczyszczenia sitka. Płyn polecam czerwony Mobil ATF320. majkelmu znalazł informację, że od podanego wyżej nr VIN fabryka zalewała zielony płyn (jeśli przetrwała u Ciebie naklejka na wygłuszeniu pod maską to jest tam podany GI/E - czerwony, GI/R - zielony; nawet jeśli miałeś zielony to jeśli przepłuczesz układ to spokojnie możesz wlać czerwony).
To naklejka z mojego polifta. Płyn do wspomagania to GI/A a zatem czerwony
8.jpg

Witam, czy ktoś może mi powiedzieć w AR 159 2,4 do zbiorniczka dochodzą dwa węże. Który pompuje płyn do zbiorniczka, z z którego płyn schodzi? Chcę wymienić płyn. Może ktoś wie gdzie na forum jest instrukcja jak to zrobić, lub ma namiar na film na YouTubie. Z góry dziękuje

Amortyzatory
Powrót