• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] zwariowala elektronika po wymianie podnosnika szyby

beesmark

Nowy
Auto
Brera, 2.4JTDm, 210km, 2008
Dzien dobry,

Prosze o rade, sprawa dosc powazna.

Zaczelo sie od awarii podnosnika szyby lewej (u kierowcy). Doszlo do zerwania linek. Kupilem uzywany podnosnik pasujacy do modelu.

Rozebralem drzwi, poodpinalem wszelkie kostki itp. Zalozylem nowy podnosnik. Czysta rutyna.... Wpialem kostki. I tutaj zaczyna sie problem. Operacja wymiany byla na podlaczonym aku. Bez kluczyka oczywiscie (tutaj moze byc blad). Po zamontowaniu podnosnika odpialem aku zeby zresetowaly sie szyby. W tym celu odpalem kleme na plusie.

Po zalozeniu z powrotem klemy plusowej auto zwariowalo. Jak wkladam kluczyk to cala tablica rozdzielcza miga, niemozliwy jest rozruch, dochodza dziwieki rozmaite jakby z pompy paliwa, wyskakuja wszelkie mozeliwe bledy ABS, poduszek itp itd...

Podejrzenie padlo na podnosnik. Oczywiscie w pierwszej kolejnosci go odpialem. Nic sie nie zmienia, stan zwariowania auta sie utrzymuje...

Czy macie drodzy koledzy pomysl co sie moglo stac?

Pozdrawiam

Na moje jakąś zwara musiała być w samym podnośniku i auto zwariowało... Odpinales aku na 5 min?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Na moje jakąś zwara musiała być w samym podnośniku i auto zwariowało... Odpinales aku na 5 min?

Jasne, odpinalem i zostawilem to na dobre pol godziny. W tym momencie to nawet jak kluczyk wyjme ze stacyjki to dalej sie rozne rzeczy swieca, zaczyna sie wlaczac klimatyzacja itp... Odpialem kleme bo boje sie auto zostawic na noc w garazu...

Czemu odpinałeś plusową, a nie minusową klemę?

Przejrzyj wszystkie bezpieczniki po kolei, z drugiej strony jak była zwara powinien ją ograniczyć bezpiecznik i się spalić po prostu i tyle w temacie ale widocznie miałeś cholernego pecha....spr gdzie idzie wiązka z drzwi i z czym jest połączona w sensie z jakim przekaźnikiem i innymi rzeczami elektrycznymi...

Z tego co sobie przypominam to schodzi ona do przekaźników przy nogach kierowcy, kiedyś eksperymentowałem z elektryką robiąc dodatkowe oświetlenie.
Można by wypinać bezpieczniki po jednym i sprawdzać czy jest jakaś różnica.

Temat rozwiazany polowicznie : Przyczyna zwariowania samochodu byla banalna ale powiazanie dwoch usterek bardzo nietypowe. Otoz chodzilo o rozladowane aku. Po wymianie aku okazalo sie ze klema plusowa nie miala dobrego styku. Podsumowujac - martwy aku + zepsuta klema. Szyba natomiast dalej nie chodzi po wymianie podnosnika. Moze to przycisk moze centralka. Temat na inny watek. dzieki za pomoc ! Pozdrawiam

- - - Updated - - -

No to byl blad w szuce z mojej strony. Powinno sie najpierw minus potem plus zdejmowac ale minusowa mi ciezko schodzila :) lenistwo i ryzyko zwarcia wiadomo. Mea culpa.

Amortyzatory
Powrót