• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wibracje podczas 1500 obrótów

Draako

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDM
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu mam problem z moją alfą (159 1.9 JTDM 150km).
Podczas jazdy oraz na postoju podczas trzymania 1500-1800 obrotów i delikatnym dodaniu gazu silnik wibruje. Na postoju delikatnie obroty wtedy też spadają gdy się trzyma stałe 1500 i wracają. Podczas jazdy na każdym biegu trzęsie się samochód gdy się trzyma 1500 obrotów i doda delikatnie gazu, przy mocnym dodawaniu gazu nie ma tego problemu.

Dla informacji w ostatnim czasie wymienione poniższe rzeczy więc prawdopodobnie to nic związanego z tym:
Przepustnica, przepływomierz, egr, 4 wtryskiwacze, świece, odma, filtry.

Błędów żadnych nie wyświetla na komputerze.

Wcześniej był też problem z trzymaniem obrotów na postoju i podskakiwały co jakiś czas z dziwnym drganiem silnika jednak po wymienie przepustnicy to ustało jednak podczas tego przedziału obrotów wibracje/drgania dalej zostały.

Pozdrawiam i mam nadzieję że ktoś miał też ten problem i zna odpowiedź i mógłby nakierować.

Hmm, klapy wirowe ?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Sprawdzałeś zawieszenie silnika?

Po miesiącu czasu zabrałem się w końcu za kolektor i okazało się że była jedna padnięta (ledwo co się kręciła jak próbowałem ją śrubokrętem przekręcić), jednej nie było w ogóle i dwie działały niby dobrze. Jednak po wymienie kolektora problem nie ustał, to co było to jest. Dziwne jest to że najbardziej to czuć przy prędkości w okolicach 100-120 i obrotach 1500-1800 i delikatnym wciskaniu gazu. Przy mniejszej prędkości tego nie czuć a już na pewno nie tak mocno.

Jak jednej klapki nie było, to najprawdopodobniej dostała się do cylindra. Klapka robi spustoszenie w cylindrze i stąd mogą być problemy z kompresją na jednym cylindrze, a efektem są drgania. Chyba, że miałeś szczęście i ktoś wcześniej ją usunął lub też przykleiła się gdzieś w okolicach zaworu, ale to mało prawdopodobne. Bez sprawdzenia głowicy organoleptycznie to trudno powiedzieć coś na 100%.

Amortyzatory
Powrót