• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Podświetlenie tylnych drzwi

Ecoboost

Nowy
Auto
Cc 900. Audi 80 b3. Opel Calibra 2.0 turbo. Opel Omega blf 2.5 tds i w końcu1.9 jtd alfa 159 1.9jtd
Witam. Mam pytanko. Wymieniłem orginalne oświetlenie przednich drzwi na projektor logo alfy. Chciał bym zrobić to samo w tylnych drzwiach ale z tyłu nie ma lampek. Pytanie czy jest Ori pociągnięta wiązka w tylnych drzwiach czy musiał bym samemu ciągnąć kable? Jeśli tak to gdzie ? Bo są dostępne projektory okrągłe które można by było zamontować.

Nie jestem pewny ale w tylnych drzwiach chyba nie przewidziano oświetlenia. I chyba nie ma tam kabli do tego.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Oki to zatem gdzie musiał bym ciągnąć kable aby to zrobić ?

Oki to zatem gdzie musiał bym ciągnąć kable aby to zrobić ?

W teorii jest sygnal otwarcia drzwi pomiędzy zegarami, wiec musi być tam czujnik.

Jesli jest sterowany minusem:
Plus bierzesz np z podświetlenia otwarcia szyby
Minus z czujnika

Jeśli jest sterowany plusem:
Plus z czujnika
Minus gdzies z masy, jest jej pełno

Swego czasu też myślałem o dołożeniu podświetlania tylnych drzwi oraz o podświetlaniu klamek na zewnątrz przy otwarciu z pilota.
Z tego co pamiętam czujnik otwarcia drzwi jest w zamku. W tym mechanizmie, który trzyma za rygiel.
Moje plany stanęły na tym, że żeby dostać się do tego czujnika to trzeba ściągać blachę odzielajaca mechanizm szyby, nie chcę ruszać oryginalnej uszczelki.

A po co do samego czujnika? Kabel od niego nie wychodzi na wierzch? Jeżeli tak to wpinasz się w niego złączkami "bypass" zaciskowymi i po robocie.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Kabel na pewno idzie do złączki w drzwiach, wystarczy namierzyć próbówką lub miernikiem który to.

Kabel na pewno idzie do złączki w drzwiach, wystarczy namierzyć próbówką lub miernikiem który to.

Musi iść do zlaczki, bo ten kabel jakos musi isc albo do ecu, albo do zegarow (nie wiem, jak to.jest rozwiązane w 159). Ja sie nigdy nie nastawiałem że takie coś będę robić, dlatego też dalem informacje o podłączeniu sie do czujnika otwarta drzwi - jest to najszybsze rozwiązanie - bo zalozylem,.ze da sie go łatwo wyciągnąć i podpiac pod kable, jest to zdecydowanie szybciej niz szukanie posrod calej wiazki, która idzie z drzwi ( tam jest pewnie multum kabli)

Co z tego skoro żeby dostać się do wiązki musisz ściągnąć blachę i prawie na pewno zniszczysz uszczelkę.

Co z tego skoro żeby dostać się do wiązki musisz ściągnąć blachę i prawie na pewno zniszczysz uszczelkę.

Zdaje mi sie, ze [MENTION=85372]Warwickk[/MENTION] ma na mysli wiazke, ktora idzie od drzwi do budy, o cos takiego jak w załączniku. Tam musi isc kabel od czujnika otwarcia drzwi do ecu, więc można by sie było podlaczyc tam, ale najpierw ten kabel by trzeba było namierzyć

Załączniki

• Screenshot_20220110-184414.jpg
    Screenshot_20220110-184414.jpg
    35.9 KB · Wyświetleń: 33
Zdaje mi sie, ze [MENTION=85372]Warwickk[/MENTION] ma na mysli wiazke, ktora idzie od drzwi do budy, o cos takiego jak w załączniku. Tam musi isc kabel od czujnika otwarcia drzwi do ecu, więc można by sie było podlaczyc tam, ale najpierw ten kabel by trzeba było namierzyć

No ja rozumiem ale gdzie się podłączy do tego kabla żeby nie ściągać tej blachy? Przed tą gumą? I co mu to da jak oświetlenie chce zamontować od spodu drzwi.

No ja rozumiem ale gdzie się podłączy do tego kabla żeby nie ściągać tej blachy? Przed tą gumą? I co mu to da jak oświetlenie chce zamontować od spodu drzwi.

aha, to pod boczkiem w sensie tapicerka drzwi jest jakas blacha, a dopiero pod ta blacha wszystko? tak mi to wyglada na zdjeciach na google. nie wiedzialem po prostu, w jaki sposob to jest rozwiazane, bo nigdy wczesniej sie z czyms takim nie spotkalem. do tej pory zawsze zdjęcie boczka - dostep do wszystkiego

Większość samochodów ma już tak zrobione ze pod tapicerka jest blacha

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót