• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomocy Maxs obroty i wszędzie olej !!!

Więc skoro posiada klapę gaszącą, dlaczego zdjęcie klemy i jej zamknięcie, nie zgasiło silnika? Przecież nie powinno już być dopływu powietrza [emoji848]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Może została wyprogramowana przez jakiegoś fachmana. Był ostatnio temat gdzie mechanik zaproponował klientowi takie rozwiązanie.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

No właśnie, wyłączenie silnika przyciskiem start/stop powinno zamknąć klapę gasząca (i klapy wirowe, ale 8V chyba ich nie ma).
Zdjęcie klem nic nie dało, bo diesel nie potrzebuje iskry do pracy

Oczywiście że ma kalpe gaszącą i nawet latem była zakładana oryginał w 100 % sprawny znajduje się z boku klawiatury jak staniesz przed maską po prawej stronie i to też mnie nurtuje czemu właśnie to nie dało rady ! Dodam że EGR itd. zostało wywalone z auta zaślepka i komputerowo .

Ostatnia edycja:
Klapę gaszącą ma każdy diesel (to takie co wygląda jak przepustnica). Diesel 8V nie ma klap wirowych (w kolektorze dolotowym). To cos innego.
Odpięcie klem odcięło prąd i klapa gasząca zablokowała się w pozycji "otwartej".
A w jakiej miała się zablokować?
Ktoś pomylił klapę gaszącą w silniku diesla z przepustnicą w silniku o zapłonie iskrowym ;)

A w jakiej miała się zablokować?
Ktoś pomylił klapę gaszącą w silniku diesla z przepustnicą w silniku o zapłonie iskrowym ;)

Dokładnie jak kolega pisze i nie odpięcie klem i blokada bo na poczatek stacyjka ! Co do klapy to ona zamyka w momencie gaszenia auta i wraca do pozycji otwartej ! Tylko czemu umnie tak się nie stało aby go zadławić

Bo nie zgasiłeś silnika zdławieniem go (wysoki bieg i puszczenie sprzęgła) lub przyciskiem start/stop, tylko odpiąłeś klemy. Diesel do pracy nie potrzebuje iskry, więc to nic nie dało.

przyciskiem start/stop, tylko odpiąłeś klemy.
Zrozum, że ani jedno, ani drugie w przypadku silnika o zapłonie samoczynnym nie spowoduje jego wyłączenia (zgaszenia). Taki silnik jest w stanie pracować na oleju silnikowym jako paliwie.

Ale do spalania potrzebuje tlen, który powinna odciąć klapa gasząca. Right? Więc jak wymusić zamknięcie się klapy gaszącej? :confused:
(wiem, wjeżdżamy na poziom dyskusji akademickiej, ale sam mam diesla w automacie (XD) i myślałem, że po to mam klapę gaszącą by się nie martwić rozbieganiem)

Czy zużycie oleju ~0,5l na 10tys kilometrów przez turbo (jest zapocone i jest olej w rurze za turbo już od dłuższego czasu) jest poziomem normalnym, czy należy się zająć tematem. U mechanika usłyszałem standardowe jeździć, obserwować.

Zrozum, że ani jedno, ani drugie w przypadku silnika o zapłonie samoczynnym nie spowoduje jego wyłączenia (zgaszenia). Taki silnik jest w stanie pracować na oleju silnikowym jako paliwie.

Sądziłem, że z mojej wypowiedzi "nie zgasiłeś silnika [...] przyciskiem start/stop, tylko odpiąłeś klemy" wynika, że rozumiem bezsens odpięcia klem.

Sądzę też, że wyłączenie silnika stacyjką zamknie klapę gaszącą i zamknie dopływ do kolektora ssącego oleju silnikowego jako paliwa (chyba że olej dostaje się do dolotu ZA klapą gaszącą).
Skąd wiesz, że to nie zadziała? Przyznam, że nie próbowałem, ale w necie wskazują takie postępowanie jako jedyną metodę próby zatrzymania rozbieganego diesla z automatem.

Byłem tego świadkiem. Od momentu wyskoczenia obrotów minęło może 20 sekund do zdławienia silnika. Tyle czasu aby bezpiecznie zatrzymać auto z prędkości pozamiejskiej na poboczu i zdusić silnik. Już w trakcie hamowania kierowca przekręcił kluczyk w stacyjce i w zasadzie nic to nie zmieniło. Dopiero 5. bieg, prawa na hamulec i lewa ze sprzęgła. Silnik na złom.
Być może klapa zamyka się na zbyt krótko lub prędkość obrotową silnika jest tak duża, że pęd powietrza utrudnia zamknięcie się klapy.
Nie twierdzę, że po wyłączeniu zapłonu silnik nie zgaśnie - zapewne tak będzie jak zabraknie tego powietrza lub skończy się zapas zassanego oleju, co zajmie dodatkową chwilę. Ale wtedy motor już na pewno na złom.
Swoją drogą to ciekawe czy komuś jego diesel po rozbieganiu był tak samo sprawny jak przed.
Ja też to przeżyłem osobiście, tyle że w benzyniaku - straty w porównaniu do diesla niewielkie.

Ja też to przeżyłem osobiście, tyle że w benzyniaku - straty w porównaniu do diesla niewielkie.

Możesz to krótko rozwinąć? Benzyniak tez może sie rozbiegać? Rozumiem, że zaczął spalać olej z turbo lub z odmy?
Dlaczego straty są mniejsze?

Też mnie bardzo ciekawi w jaki sposób benzyniak może się rozbiegać [emoji3]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Może źle się wyraziłem - doszło do identycznego zjawiska. Z powodu pęknięcia wałka turbosprężarki (tania regeneracja) do dolotu dostał się olej. Tyle że w benzyniaku wystarczy wyłączyć zapłon, przepustnica się zamyka. Nie ma efektu rozbiegania się jak w dieslu.
Skończyło się na czyszczeniu dolotu, świeć zapłonowych i nowej turbosprężarce.

Bo nie zgasiłeś silnika zdławieniem go (wysoki bieg i puszczenie sprzęgła) lub przyciskiem start/stop, tylko odpiąłeś klemy. Diesel do pracy nie potrzebuje iskry, więc to nic nie dało.

Od samego początku pisze i wczoraj też pisałem że pierwsze co zrobiłem to chciałem zgasić normalnie auto !! Odpinajac klemy kluczyk miałem w kieszeni ! Teraz moje pytanie do was bo dzisiaj zaprowadziłem auto i żeby coś więcej się dowiedzieć Potrzebna jest turbina za regenerację powiedział 800 zł i tu wydaje mi się to zbyt wysoka cena czy nie lepiej czegoś poszukać na aukcjach z pewnego źródła ?

Jeśli masz turbo gareta to na pewno jie poskładają tego na gazeta częściach. Będziesz miał to samo co miałeś a jak ci się uda i trafisz to będzie ok. Ja chyba bym szukał używki orginalnej z pewnego źródła. PŚ. Sorry za błędy to przez slownik

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

A co to znaczy ze potrzebna jest turbina zeby się czego dowiedzieć? Chcą wsadzić sprawna turbinę i próbował odpalić silnik?

A co to znaczy ze potrzebna jest turbina zeby się czego dowiedzieć? Chcą wsadzić sprawna turbinę i próbował odpalić silnik?

Nie potrafię ci dokładnie powiedzieć o co chodziło z tą turbina może chodziło mi o to że tak czy siak trzeba ją kupić a co do sprawdzenia to wiem że mają sprawdzać ciśnienie na tłokach itd. a mam jeszcze jedno pytanie bo w sumie nie wiem co za turbo siedzi u mnie i czy jest jaka kolwiek różnica między turbo do 8v a 16v ?

Na turbinie powinna być tabliczka z numerem ale wydaje mi się ze chyba nie ma różnicy ale pewny nie jestem.

Amortyzatory
Powrót