[159] Pomocy Maxs obroty i wszędzie olej !!!

sAweK

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDm 8V 120 km.
Witam wszystkich serdecznie .
Po prawie 9 latach użytkowania mojego autka dopiero dziś dopadła mnie poważna awaria. Wsiadając do auta samochód ładnie odpalił wszystko było ok . Po przejechaniu 4 km usłyszałem w czasie jazdy takie tyrkotanie z okolic silnika ale nie byłem pewien czy to z auta czy też zewnątrz , po 1 km momentalnie obroty wskoczyły na maksa !! Auto zaczęło dymić straszne mocno z wydechu i pod maski, auta nie szło zgasić więc szybko maska do góry by odpiąć klemy co również nic nie dało po chwili sam zgasł po upływie jakiś 2 minut. Pod maską wszędzie olej który wydostał się wypychając bagnet !! I tu moje pytanie co moglo się stać dodam że turbina mi dawała się we znaki mimo że 5 lat temu ja regenerowałem. Co do koloru dymu wydaje mi się że był biały ale nie potrafię tego potwierdzić bo było ciemno i pierwsze co zrobiłem to wyciągałem dzieci z auta bo byłem przekonany że się pali. Po ściągnięciu auta do garażu i jedyne co udało mi się sprawdzić to płyn chłodniczy który jest w normie i nie widać w nim oznak oleju . Bardzo prosił bym o pomoc i z góry dziękuję pozdrawiam.

Rozbiegany diesel ...

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Wygląda jakby silnik się rozbiegały. Olej z uszkodzonej turbiny dostał się do dolotu i silnik zaczął go spalać

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Nie zazdroszczę. Na bank rozwaliło turbinę. Dziwi mnie tylko ze wcześniej nie było objawów ze turbina kleka. Jak sam zgasł to jestes w d...ie. Skoro widziales wcześniej ze turbo pomimo regeneracji nie domaga ro juz trzeba było z nią robić robote. A tak na turbinie się pewnie nie skończy. Jaki koszt regeneracji był 600zl czy trochę więcej.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Turbina padła i dalej poszło jak mówią koledzy.... Udało się ją zgasić?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Nie zazdroszczę. Na bank rozwaliło turbinę. Dziwi mnie tylko ze wcześniej nie było objawów ze turbina kleka. Jak sam zgasł to jestes w d...ie. Skoro widziales wcześniej ze turbo pomimo regeneracji nie domaga ro juz trzeba było z nią robić robote. A tak na turbinie się pewnie nie skończy. Jaki koszt regeneracji był 600zl czy trochę więcej.

Tak coś koło 600 zł

- - - Updated - - -

Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi co do turbo owszem jak nie domagała to nie zostało mi to obojętne byłem u mechanika w tamtym roku w lipcu był wymieniony czujnik ciśnieniowy i niby coś było lepiej a problem polegał na tym że turbo nie zbierało się odrazu po dodaniu gazu tylko po krótkiej chwili tak zwana dziura w dieslu. Czujnik trochę to wyeliminował i było ok od czasu do czasu dopiero po przekroczeniu 120 km potrafiło wywalić błąd i robić dziure na przyspieszeniu . Mam nadzieję że będzie to tylko turbo do wymiany bo miałem zamiar z autem obchodzić rocznicę 10 lat i oddać ją w ręce żony .

Jak sama zgasła to wypaliła cały olej. Więc raczej na turbo się nie skończy.
Nie brała oleju przed tą akcją?

Skoro nie zbierała się po dodaniu gazu i turbo dziura była zauważalnie zbyt duża to już miales sygnał ze turbina była zregenerowana nie tak jak powinna. Tak jest bardzo często po "regeneracji" jeśli nie jest poskładana na oryginalnych częściach i ustawiona odpowiednio.

Jak sama zgasła to wypaliła cały olej. Więc raczej na turbo się nie skończy.
Nie brała oleju przed tą akcją?

Sprawdzałem na bagnecie to koniec bagnetu jeszcze łapie olej więc coś napewno oleju zostało co do turbiny to jak piszecie duże zaniedbanie z mojej strony za słabi się starałem aby to zrobić . Dzisiaj pojadę po pracy do mechanika ustalić termin zobaczymy co powie czy tylko turbo czy trzeba też silnika szukac

Jeśli skończy się na wymianie turbosprężarki (i czyszczeniu reszty dolotu z oleju) to będziesz szczęśliwcem. Często silnik jest do wyrzucenia.

Zgadza się tym bardziej że po rozbieganiu nie był szybko zdławiony silnik, tylko czekał az zgasnie sam, całkiem możliwe że nie będzie się dalo obrocic wałem. Wtedy silnik do wymiany.

Zgadza się tym bardziej że po rozbieganiu nie był szybko zdławiony silnik, tylko czekał az zgasnie sam, całkiem możliwe że nie będzie się dalo obrocic wałem. Wtedy silnik do wymiany.

Wprawdzie nie mam diesela ale ciekawi mnie jak można zdławić silnik w takiej sytuacji?

Wprawdzie nie mam diesela ale ciekawi mnie jak można zdławić silnik w takiej sytuacji?

jak sie rozbiega, wbijasz 5 i puszczasz szybko sprzeglo, i wtedy silnik zgasnie. odpiecie klem nic nie da, bo samochod caly czas dostaje cos do spalania (rope badz olej) i bedzie dalej chodzic, dopoki wszystkiego nie wypali

Można dodatkowo pomagać hamulcem nożnym po puszczeniu sprzęgła wtedy na pewno zgasnie

Można dodatkowo pomagać hamulcem nożnym po puszczeniu sprzęgła wtedy na pewno zgasnie

Raczej sama 5 wystarczy, nawet i by 3 bieg wystarczul, jesli puscimy sprzeglo szybko. Należy pamiętać, ze niektórym.na swiatlach i na jedynce potrafi zgasnac :D ale przy rozbieganym silniku i zwiekszonej ilosci cieczy do spalenia na jedynce byłoby ciezko zgasić bo wysokoe obroty by przeszkadzaly, dlatego im wyzej tym lepiej.

//Ja pamiętam mialem tez rozbieganego diesla, ale byla to mozna powiedziec sytuacja w miare kontrolowana. Audi a4 b5 1.9tdi afn, proba ustawienia pompy wtryskowej na 'fasolkach', dla uzyskania lepszej dawki paliwa (oczywiście wszystko robione po podłączeniu do vaga vcds zeby ta dawke widziec, mozna było latwo w ten sposób zwiększyć dawke paliwa), ale ale ustawienie za duzej dawki moglo właśnie spowodowac rozbieganie silnika, no i raz mi sie tak przytrafilo, po tym zmniejszylem dawke i tak dalej do uzyskania optymalnej ilosci

Ostatnia edycja:
Dokladnie tak jak mówisz na 5 czy 6 biegu mniejsza moc i moment łatwiej zadusić silnik. Nie życzę koledze zle ale czarno to widze... szkoda ale troszkę na własne życzenie. Z drugiej strony ta regeneracja turbo to taka loteria ze szkoda gadać.

Nie czekałem kolego poprostu nigdy nie słyszałem o takiej sytuacji i pierwsze co mi przyszło do głowy czyli to najważniejsze to ewakuować dzieci i żonę jak najdalej od pojazdu ! Ja byłem tak zaskoczonym tym co się stało że nie myślałem logicznie i zapomniałem o metodzie dławienia biegami tylko robiłem to co każdy głupi by zrobił myśląc że zgasi silnik diesla jak benzynę przez odpięcie klem , to stało się tak szybko że nie potrafiłem logicznie myśleć . Dzisiaj byłem u mechanika jestem umówiony na środę ma spojrzeć ale jak to mówi on by nie robił nadzieji co do silnika ponieważ auto samo zgasło z mojej winy . Na pocieszenie powiedział mi że ma pewny silnik na placu właśnie taki jak mój wyrazie jak by ten był na straty . On twierdzi że na rozbiegany silnik najlepiej 4 bieg zapiąć i że nie zawsze idzie go zatrzymać plus to że przy próbie zatrzymania bardzo sprzęgło dostaje po tyłku. Ja mam nadzieję że koszty będą mniejsze i uda się coś uratować.jak wyżej wspominałem pierwszy raz w życiu mnie to spotkało nigdy nawet oto się nie otarłem i nie wiedziałem gdzie ręce włożyć pierwsza myśl to że palić się za czelo pod maską

Spoko jest. Może lepiej zamontuj drugi silnik będzie taniej i szybciej bo stary i tak trzeba wyjac rozebrac i pewnie kupa rzeczy do roboty. Więc będzie lepiej wymienić. Zmień rozrząd a ze starego przełóż co się da jeśli mechanik ma goły słupek. Tzn rozrusznik alternator przy okazji jak jest przy "nowym" kolektor ssacy wyczyść jak nie ma wyczyść swój stary i będziesz miał ogarniete. No i oczywiście turbinę najlepiej kupić używki ale z pewnego źródła oczywiście orginal. Nie po regeneracji.

Amortyzatory
Powrót