• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Prośba o pomoc - kalibracja ksenonów za pomocą MESa lub AlfaOBD

saminho7

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam

Mam problem z kalibracją lamp przednich ksenonowych w 159. Zakupiłem kabel VAG KKL:
https://allegro.pl/oferta/fiat-alfa...xMzgzY2FmYWYwZGE1M2U4YzUwNDE2ZjQ4YjJkYTViYWM=

Według instrukcji na stronie multiecuscan tym interfejsem podepnę się przez PIN12 (zrzut w załączniku).

Na tym zakupionym interfejsie jest przełącznik 7, 3, 1/9 i 12/13. Ustawiam oczywiście w pozycji 12/13 jak chcę połączyć się do lamp.

I tak w najnowszym MESie, kabel jest wykrywany, testy przechodzi prawidłowo, i łączy się przy module ABS i silnika na pinie 1/9. Jednak w ogóle nie chce się połączyć z światłami przy ustawionym pinie 12/13.

Co do AlfaODB łączy mi się ze światłami, mogę zrobić diagnostykę/test pozycji wysokiej, średniej i niskiej, ale przy próbie kalibracji pojawia mi się komunikat jak w załącznikach (wrzuciłem w wersji angielskiej i polskiej)

Wg mnie wszystkie warunki są spełnione. A próbowałem patrzeć w logi i nic nie było o błędzie sekwencji zapytania. Będę wdzięczny za pomoc, bo aktualnie lampy świecą mi w dół, a wersja z ksenonami nie ma pokrętła do regulacji wysokości. Śrubami też nie chcę kręcić, bo zakres dla wszystkich 3 pozycji (niskiej, średniej i wysokiej) jest poprawny, tylko nie działa mi poprawnie automatyczna regulacja. Błędów na obu lampach nie ma.

Spotkaliście się już z czymś takim?

Załączniki

• Zrzut ekranu 2022-02-16 212644.jpg
    Zrzut ekranu 2022-02-16 212644.jpg
    89.4 KB · Wyświetleń: 97
  • Zrzut ekranu 2022-02-16 212612.jpg
    Zrzut ekranu 2022-02-16 212612.jpg
    86.6 KB · Wyświetleń: 77
  • Zrzut ekranu 2022-02-16 014157.jpg
    Zrzut ekranu 2022-02-16 014157.jpg
    161.8 KB · Wyświetleń: 78
A czy sprawdzałeś w jakim stanie masz czujniki przy lewym przednim i tylnym wahaczu? Bo na podstawie informacji z tych czujników ustawiana jest automatycznie wysokość świateł.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

A czy sprawdzałeś w jakim stanie masz czujniki przy lewym przednim i tylnym wahaczu? Bo na podstawie informacji z tych czujników ustawiana jest automatycznie wysokość świateł.
[MENTION=5370]Stiopa[/MENTION] , tego nie sprawdzałem. A jak mogę to sprawdzić? Przez MESa lub AlfaOBD czy chodzi Ci o fizyczne sprawdzenie?

Do podłączenia się z czujnikami Xenon potrzebny adapter typ 1 lub typ 3, teraz nie pamiętam. Tak wygląda sytuacja w przypadku podpięcia elm327. Jak w tym przypadku czyli KKL nie wiem ale pewnie podobnie.
Teraz widzę na zdjęciach że potrzebujesz adapter typ 1 jeszcze.

Ostatnia edycja:
Do podłączenia się z czujnikami Xenon potrzebny adapter typ 1 lub typ 3, teraz nie pamiętam. Tak wygląda sytuacja w przypadku podpięcia elm327. Jak w tym przypadku czyli KKL nie wiem ale pewnie podobnie.
Teraz widzę na zdjęciach że potrzebujesz adapter typ 1 jeszcze.

Czyli jakbym kupił kabel elm327 nadal będę potrzebował adapter?

I w jakim module (z załączonej tabelki w pierwszym poście) będę mógł sprawdzić czujniki przy lewym przednim i tylnym wahaczu?

Tak nadal potrzebujesz adapter typ 1 do elm 327.

Ja nie korzystałem z alfa obd ale wygląda że to dobra zakładka.

[MENTION=5370]Stiopa[/MENTION] , tego nie sprawdzałem. A jak mogę to sprawdzić? Przez MESa lub AlfaOBD czy chodzi Ci o fizyczne sprawdzenie?
Fizyczne sprawdzenie czy dźwigienki są całe, czy przewody zwłaszcza przy kostkach całe, nie pourywane.

Fizyczne sprawdzenie czy dźwigienki są całe, czy przewody zwłaszcza przy kostkach całe, nie pourywane.
[MENTION=5370]Stiopa[/MENTION] a czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie znajdę te kostki i dźwigienki? Jakieś zdjęcia lub link do nich na necie?

[MENTION=5370]Stiopa[/MENTION] a czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie znajdę te kostki i dźwigienki? Jakieś zdjęcia lub link do nich na necie?
Lewy przedni wahacz górny - wystarczy na lewarku podnieść i będziesz widział jak wygląda dźwigienka. Z tyłu przy dolnym wahaczu jest podobny system.

Lewy przedni wahacz górny - wystarczy na lewarku podnieść i będziesz widział jak wygląda dźwigienka. Z tyłu przy dolnym wahaczu jest podobny system.

Ok, już znalazłem na necie. Widzę, że to się robi coraz bardziej skomplikowane. Czy bez podnoszenia lewarkiem nie da tego sprawdzić? I czy potrzeba odkręcać koła i osłonę za nimi?

I czy w sumie gdyby był problem z tymi czujnikami to MES lub inny program nie powinien wykryć błędów w module obu lamp?

Ok, już znalazłem na necie. Widzę, że to się robi coraz bardziej skomplikowane. Czy bez podnoszenia lewarkiem nie da tego sprawdzić? I czy potrzeba odkręcać koła i osłonę za nimi?

I czy w sumie gdyby był problem z tymi czujnikami to MES lub inny program nie powinien wykryć błędów w module obu lamp?
Jak podniesiesz auto to koło zejdzie niżej i spokojnie zobaczysz czujnik na wahaczu z przodu. Głównie sprawdź czy nic nie jest uszkodzone. Czujnik ma czarne ramie plastikowe do którego przymocowany jest łącznik metalowy a on potem łączy się z wahaczem. Z tyłu jest podobnie ale na dole I chyba bez demontażu koła też zobaczysz czy wszystko jest na miejscu.
Tak gdyby przewody były zerwane to powinien być błąd wbkompie

A czy kojarzycie czy rzeczywiście trzeba być poza samochodem, żeby zrobić kalibrację? I czy do kalibracji silnik musi być uruchomiony, czy wystarczy kluczyk w pozycji MAR?

Poza powyższym jeszcze pytanie o kabel ELM327. Mam już ten kabel i podłączyłem się nim. I tak, testy interfejsu w MES-ie przechodzi bez problemów. Jednak nie chce połączyć się z samochodem (jedynie łączy się z silnikiem, ale nawet nie jest w stanie nic wyświetlić). W instrukcji MES-a wyczytałem:

ELM 327 INTERFACE WARNING: Please note that almost all Chinese ELM 327 interfaces produced in the last few months have problems accessing the CAN network. The problem can be easily fixed by simply removing one resistor from the interface. The procedure is covered in the following topic on the forum: http://forum.multiecuscan.net/viewtopic.php?f=5&t=1493

Kupiłem kabel z tej aukcji: https://allegro.pl/oferta/kabel-interfejs-elm327-obd2-can-usb-program-9977405555

Jak myślicie, czy ten kabel co kupiłem, to właśnie taki przypadek o jakim jest napisane w instrukcji MES-a? Powiedźcie też proszę, czy macie jakieś sprawdzone kable ELM327?

Zrzut ekranu 2022-02-19 183844.jpgZrzut ekranu 2022-02-19 183853.jpg

tanszego chyba nie bylo xD

ja kiedys mialem staaaary elm327, diagnozowalem nim swoje stare a4 b5. i o dziwno z alfą z silnikiem łączył sie bez problemów (ale tylko z silnikiem).
kabel kosztuje niecałe 3 dyszki, jak Ci nie żal tej kasy, to po prostu sprobuj ten pin usunąc - nic innego i tak nie zrobisz (chyba, że zwrócisz).

ze swojej strony polecam chyba jhedyny sensowny do alfy https://allegro.pl/oferta/elm-327-adaptery-fiat-alfa-lancia-multiecuscan-5946769979 sam ten mam i kabel działa (z grande punto siostry w 100%, ale cos mam problemy z połaczeniem sie do service w alfie, ale to raczej problem u mnie, a nie w kablu, skoro inne auto działało w 100%)

tanszego chyba nie bylo xD

ja kiedys mialem staaaary elm327, diagnozowalem nim swoje stare a4 b5. i o dziwno z alfą z silnikiem łączył sie bez problemów (ale tylko z silnikiem).
kabel kosztuje niecałe 3 dyszki, jak Ci nie żal tej kasy, to po prostu sprobuj ten pin usunąc - nic innego i tak nie zrobisz (chyba, że zwrócisz).

ze swojej strony polecam chyba jhedyny sensowny do alfy https://allegro.pl/oferta/elm-327-adaptery-fiat-alfa-lancia-multiecuscan-5946769979 sam ten mam i kabel działa (z grande punto siostry w 100%, ale cos mam problemy z połaczeniem sie do service w alfie, ale to raczej problem u mnie, a nie w kablu, skoro inne auto działało w 100%)

Rzeczywiście, nie było tańszego XD

Oddam go i zobaczę to co podesłałeś. Wielkie dzięki :)

Jeśli inni z Was też polecają jakieś inne kable, które na pewno Wam działają, to chętnie sprawdzę.

Rzeczywiście, nie było tańszego XD

Oddam go i zobaczę to co podesłałeś. Wielkie dzięki :)

Jeśli inni z Was też polecają jakieś inne kable, które na pewno Wam działają, to chętnie sprawdzę.

wszyscy chyba z tego forum polecają wlasnie te od pmfactory, dlatego tez sobie go kupilem. jest drozszy od zwyklych elmów, ale ma w zestawie 2 adaptery i laczy sie ze wszystkim bez problemu.

Potwierdzam, działa elegancko. Jedyne co to nie kupowałem w zestawie z dwoma adapterami tylko z zielonym i jest pięknie :)

Czy da radę zrobić tą kalibrację po bt? Mam Vgate iCar Pro BT3.0 i AlfaObd pokazuje komunikat, że potrzeba adaptera żeby połączyć się z modułem świateł i tak się zastanawiam czy jak kupię ten adapter (chyba zielony) to da radę zrobić kalibrację.

Amortyzatory
Powrót