Pokaż wyniki od 81 do 89 z 89
-
30-06-2022, 21:06 #81
- Auto
- Alfa 159
Adres chyba jest znany. Jakich gróźb? Prawnik jest od pewnych spraw i z jego usług korzystam. Zwłaszcza w przypadku pomówień. Sam napisałeś, że to „może jednak olej” zanim cokolwiek sprawdziliśmy i zanim przewód odesłałeś. Uważasz, że to ok?
- - - Updated - - -
Wystarczy przewód zamontować by wiedzieć, gdzie mają być mocowania. Po montażu, uchwyt się nie przesuwa. Dziękuję Ci za uświadomienie, że często za naprawę biorą się ludzie, którzy lubią swoje auta i lubią „podłubać” a nie koniecznie są mechanikami. Przygotuję zatem kilka praktycznych porad. Te wg. mnie też są trafne.
› Więcej...: Odgłosy po wymianie przewodu wspomagania AR 159 1.8Ostatnio edytowane przez Fast ; Wczoraj o 20:54
-
-
01-07-2022, 05:34 #82
-
01-07-2022, 09:26 #83
- Mieszka w
- Świdnica
- Auto
- AR Brera 2.4 JTDm
I tak to właśnie jest z tym handlarzem. Zadaje się proste pytania ale nie ma co liczyć na prosta i rzeczową odpowiedź. I w ten sposób wygląda cała tutaj z nim dyskusja. A adresu do tej pory nie sprawdzałem więc grzecznie poprosiłem o podanie go tutaj. Nic poza tym.
Ja też padłem tutaj kilkukrotnie ofiarą pomówień jakobym był w zmowie z forumowymi sprzedawcami oryginalnych części i miał w tym interes żeby zdyskredytować Pańskie przewody. Były też sugestie że kupiłem wąż na miesiąc przed usterką co miałoby świadczyć o tym że jestem.. oszustem?? i jedyny cel jaki miałem w tym zakupie to właśnie rozpętanie tej gównoburzy?? Pomówienia... same pomówienia. Ale szczerze? Ani mnie to ziębi ani grzeje.
Jeśli chodzi o Pańskie warunki reklamacji to, cytuję za Allegro
Zgłoszenie reklamacyjne powinno zawierać:
Dowód zakupu (wydruk z aukcji, paragon, FV)
Dowód montażu w wyspecjalizowanym warsztacie (rachunek, FV)
Nr. VIN pojazdu
W szczególnych przypadkach potwierdzenie wymiany elementów współpracujących np. oleje, płyny itd.
Możemy również poprosić o dostarczenie pojazdu do ekspertyzy w przypadku braku stwierdzenia przyczyn usterki.
Dokument z przeprowadzonych pomiarów w przypadku części elektrycznych.
NA TOWARY UŻYWANE NIE UDZIELAMY GWARANCJI
Rozumiem, że jeśli montowałem to samodzielnie w swoim garażu a nie w "wyspecjalizowanym warsztacie" to nie mam po co węża wysyłać bo z automatu będzie to odrzucone??
I czy jest to już w Pańskim rozumowaniu towar używany a tym samym traci gwarancję? Czy w ogóle można stosować takie zapisy? Ciekawe co na to UOKIK? Wydawało mi się że gwarancja jest właśnie po to żebym, jeśli w trakcie użytkowania coś się zepsuje, miał gwarancję że towar zostanie wymieniony. Wszystko oczywiście w jakimś, z góry ustalonym terminie gwarancyjnym. Czy coś źle zrozumiałem? Bo nie widzę żeby sprzedawał Pan przedmioty używane.
-
01-07-2022, 10:23 #84159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
-
01-07-2022, 10:52 #85
- Auto
- Alfa 159 sportwagon 1.9jtdm 8v
Gwarancji udziela producent. Może wpisać sobie do warunków gwarancji wszystko co jest zgodne z prawem. Np wymaganie montażu przez warsztat.
Rękojmi udziela sprzedający. Tu konsument indywidulany ma więcej praw wynikających z ustawy konsumenckiej. Np domyślność wady towaru jeśli uszkodzeniu uległ w terminie do 1 roku od zakupu, czyli sprzedający musi udowodnić ze towar był używany, zamontowany niezgodnie z instrukcją.
-
Wczoraj, 20:00 #86
- Auto
- Alfa 159
Pełna zgoda z tym, że rękojmia wynika z ustawy i wyłącza firmy. Nadal wymagany jest montaż zgodny z zaleceniami i przede wszystkim, wada musi wystąpić a także trzeba ja jasno określić. Często wada to: „coś buczy”
Zagadka, co tutaj „buczy”?
https://www.youtube.com/shorts/_zd1DVbW3po
- - - Updated - - -
I czy jest to już w Pańskim rozumowaniu towar używany a tym samym traci gwarancję? Czy w ogóle można stosować takie zapisy? Ciekawe co na to UOKIK? Wydawało mi się że gwarancja jest właśnie po to żebym, jeśli w trakcie użytkowania coś się zepsuje, miał gwarancję że towar zostanie wymieniony. Wszystko oczywiście w jakimś, z góry ustalonym terminie gwarancyjnym. Czy coś źle zrozumiałem? Bo nie widzę żeby sprzedawał Pan przedmioty używane.[/QUOTE]
Odniosę się tylko do ostatniego gdyż szkoda na resztę m jego czasu. Wydaje się, że odróżnienie reklamacji i zwrotu jest do pojęcia przez osobę, potrafiącą czytać ze zrozumieniem w stopniu niewielkim. Sprawdzasz co chwilę „gwiazdki produktu” to i z adresem nie powinno być problemu.
- - - Updated - - -
.
Rękojmia pozwala wadliwy towar wymienić lub naprawić. Brak FV montażu nie zwalnia z dokonania naprawy zgodnie z procedurami.
- - - Updated - - -
Kolejna teoria „względności śrubki”. Średnio zdolny szympans założy to bez ograniczników. Muszę przyznać, że by uzależnić działanie przewodu od ograniczników, to już niezły odlot.Ostatnio edytowane przez Fast ; Wczoraj o 21:02
-
Wczoraj, 23:24 #87
sledze temat i mam normalnie polewke. ja bym Ciebie, szanowny forumowiczu Fast, po prostu ignorował i dalej robił to, co powinien kazdy robic, czytaj: kupil oryginaly i mial spokoj. tymi wszystkimi postami tutaj naprawde sie pogrązasz. i psujesz sobie renome a nie budujesz, wygladasz raczej jak jakis agresywny janusz-handlarzyna co to nie potrafi zrozumiec, że oryginalne działa wszystko i pasuje, a tanszy zamiennik no niestety nie. ja tez mialem problem z wezem wspomagania, zaczal cieknac. na szczescie glosy rozsadu forumowiczów oraz mój wlasny (cebula poszła na drugi plan), kupilem nowy oryg przewód. i naprawde nie zaluje tej decyzji oraz zaplaceniu prawie 700zł względem bodajze kolo 450 (tyle wtedy kosztował).
Często wada to: „coś buczy” Zagadka, co tutaj „buczy”?
-
Dzisiaj, 04:44 #88
- Auto
- signiore Giuseppe Busso
Montaż zgodny z zaleceniami ??? Przecież sprzedajesz sam wąż bez żadnej instrukci montażowej to o czym ty wogóle piszesz ?
Co z tego że założy jak i tak ten wąż nie działa prawidłowo ? UOKIK na starcie uzna każdą reklamację a już nie mówię o rzeczoznawcy bo już wizualnie to cudo odbiega od oryginału. Oczywiście FAST może wtedy sobie dalej przedstawiać swoje teorie o inżynierach których zatrudnia o niemieckiej wymianie pozostałych elementów układu kierowniczego a na koniec może napisać że w tych instytucjach to same szympansy
-
Dzisiaj, 09:03 #89159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10