• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana osłony pod silnikiem

Truff

Nowy
Auto
159
Drodzy forumowicze,

potrzebuję porady odnośnie wymiany osłony pod silnik w 159. W moim egzemplarzu już bardzo mocno odstaje i zwisa. Praktycznie każdy przejazd przez progi, najazdy, wzniesienia kończy się przycierką. Konieczna staje się wymiana. Interesują mnie dobrej jakości czyt. wytrzymałości zamienniki w rozsądnej cenie. Podeślijcie proszę swoje propozycje, które u Was się sprawdziły i służą pewnie po dziś dzień.

Nie kupisz zamiennika dobrej jakości. Tyle w temacie

Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka

Plastikowy zamiennik odpadaj. Możesz poszukać aluminowej/stalowej osłony.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Trzeba zwrócić uwagę na to że metalowa dodatkowo obciąży przód ktorybibtak jest nisko nad ziemia

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Lepszy plastikowy zamiennik niż ciężka metalowa czy alu. W końcu pełni tylko ochronę przed wodą/kurzem.
Możesz polować na używaną ori, to najlepsza opcja. Zamienniki często bywają nie do końca spasowane, zwykle wymagają pewnych modyfikacji.

Problem z zamiennikami jest taki, ze jest zrobiony z materiału "na raz". Raz uderzysz i do wymiany - czy to Ty zahaczysz, czy jakis zwierzak wbiegnie pod kola. Nie jest to giętki material i pęka. Oryginalny jest chyba właśnie giętki wiec starczy na dluzej, to na pewno.
Ja mam zamiennik z allegro chyba za 130zl.. Nic nie trzeba było przerabiać - wszystko pasowalo. Na razie jeszcze przygody zadnej nie mialem (poprzednia pekla bo mi zwierzak jakis wbiegl).

Ja swoją polepiłem, a wyglądała tragicznie. Jeżeli ktoś ma kanał to polecam zastosować nitonakrętki tam gdzie się da. Natomiast na przód osłony mam swój patent. No jest to trochę druciarstwo, ale od dwóch lat zdaje egzamin. Mam osłonę podciągniętą z dołu pod zamkiem maski na linkę. Linka przeciągnięta do śruby zamka i tam skręcona. Wszystko naciągnięte jak baranie jaja. Tak że po zdjęciu osłony dół zderzaka jest nawet odkształcony do góry.

Ja mam plastikowy zamiennik za 130 z allegro i obyło się bez większych modyfikacji

Temat był już na forum. Starczy przeszukać...

Temat był już na forum. Starczy przeszukać...

Nooo, to jest odpowiedź. Brawo. Krótko, konkretnie i nie na temat.
Jak na forum "elektroda".
To może niech jakiś admin zablokuje każdemu możliwość nowych wpisów, bo przecież wszystko już kiedyś było. Wystarczy poszukać w archiwum

Dokladnie. Nie każdy ma czas na kopanie w tematach bo to już było i wystarczy poszukać. Po to jest to forum chyba. Jak jest ktoś nowy to po prostu pyta bo chce coś się w miarę szybko dowiedzieć.

Dokladnie. Nie każdy ma czas na kopanie w tematach bo to już było i wystarczy poszukać. Po to jest to forum chyba. Jak jest ktoś nowy to po prostu pyta bo chce coś się w miarę szybko dowiedzieć.

no i własnie dzieki takim pomocnym odpowiedziom , forum tek sie rozbudowało ,ze znalezc odpowiedz graniczy z cudem

no i własnie dzieki takim pomocnym odpowiedziom , forum tek sie rozbudowało

To prawda, bo należałoby chociaż znaleźć podobny temat i dopisać się na końcu. Ale wtedy forum i tak by się rozbudowywało, więc to żaden argument

,ze znalezc odpowiedz graniczy z cudem

:D Niechcący potwierdziłeś tezę, że te odpowiedzi są jednak bardzo pomocne

W idealnym świecie, gdyby każdy korzystał z wyszukiwarki i czytał zasoby, obszerność wątków byłaby znacznie mniejsza. A tak nawet jak ktoś znajdzie odpowiedni wątek, który ma już trochę stron, to i tak nie chce się czytać tego, co jest. Więc zadaje kolejny raz to samo pytanie, a wątek tak rośnie, że robi się z niego śmietnik, gdzie to samo pytanie przewija się co kilka stron...

Tylko ze świat nigdy nie był nie jest i nigdy nie będzie idealny. Na każdym jednym forum jest tak samo niestety.

Nooo, to jest odpowiedź. Brawo. Krótko, konkretnie i nie na temat.
Jak na forum "elektroda".
To może niech jakiś admin zablokuje każdemu możliwość nowych wpisów, bo przecież wszystko już kiedyś było. Wystarczy poszukać w archiwum

Dokładnie. Wypisujesz hasłowo i wyniki wyskakują. To nie jest takie trudne. No chyba, że przerasta Twoje możliwości. Co do blokowania, to na całe szczęście nie Ty decydujesz. A Twoja odpowiedź jest na temat? Nie zaczepiaj... Miłego dnia.

Amortyzatory
Powrót