• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] 159 1.9 jts szarpanie niebieski dym na zimnym

dudas156

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jts 160km
Witajcie pisze bo już nie mogę znaleźć przyczyny złej pracy silnika 1.9 jts. Otóż po zakupie alfy 2 miesiące temu auto nie chciało jechać wywalało błędy od rozrzadu i szarpało. Okazało się że odma była przerwana po wymianie na tą z bmw było w miarę ok bo auto nadal szarpało podczas jednostajnej jazdy. Po 2 tygodniach kolejna odmę rozwaliło wiec wymieniłem znowu . Ale auto nadal szarpało podczas jazdy pomyślałem że wyczyszce zawory jak podpatrzyłem na forum prętem szmata i nitrem w miarę się to udało. PrY pierwszym odpaleniu auto dymiło na niebiesko i nie chciało wejść na obroty ale wkoncu przepaliło to wszystko i cudo autko nie szarpie, przyspiesza bardzo ładnie od 2 tys obrotów. Ale niestety po 4 dniach auto znowu straciło moc szarpie podczas jazdy i gdy odpalę na zimnym jak chodzi na ssaniu to dymi na niebiesko i obroty falują jakby miała zgasnąć a gdy ssanie się wylaczy obroty są ok ale auto jest słabe i szarpie podczas jazdy i spalanie wzrosło o litr. Bardzo proszę o pomoc bo mechanik też niewie juz co robić z tym

- - - Updated - - -

A jeszcze dodam że błędów niema zadnych

Zmierz kompresję.

- - - Updated - - -

Czyszczenie zaworów w ten sposób to kiepski pomysł.

Zamówiłem preparat do czyszczenia,czenia zaworow jeszcze którego sie podaje do kolektora zobacze czy to cis pomoże.

Nie pomoże ;)
Takie zabawki to profilaktyka, a u Ciebie trzeba leczyć.

Zmierzyłem kompresję na zimnym na każdym cylindrze jest 12.5 a na ciepłym pierwszy cylinder ma 11 a resztę po 12 wiec chhba nie jest zle

- - - Updated - - -

Rozszczelniony był ezektor podcisnienia uszczelniłem i falowanie i dymienie znikło. Wymieniłem swiece na ngk irydowe bo były zwykle założone i na biegu jałowym chodzi rowniutenko ale wydaje mi się że niema tego przyspieszenia przy 2 tys obrotów co miał. I na zimnym delikatnie przerywa jeszcze podczas jazdy

No i elegancko. Szarpanie na zimnym to częsty objaw problemów ze zmiennymi fazami rozrządu. Ja mam takie pojedyncze szarpnięcia, czekam na paczkę z elektrozaworami.

A masz jakieś błędy? Czy tak na chybił trafił wymieniasz elektrozawory? Bo ja błędów niemam żadnych

Od października dwa razy zapisał się w ECU P0013, przy czym check się nie zaświecił.

To ja niemam żadnych błędów woec może się wstrzymam narazie z elektrozaworami bo tanie nie są

- - - Updated - - -

Rzeczywiście czytałem że to może być wina elektrozaworów. Kurcze zastanawiam się czy ich nie wymienić. Gdzie najlepiej zakupić oryginalne w dobrych pieniądzach?

Nie są tanie jeśli przepłacasz za nie w PL.
Połowę ceny zapłacisz za nie w USA, a połowę połowy (albo mniej jak poszperasz) jeśli kupisz bezpośrednio u Chińczyka.
Moje z rabatem wyniosły 90 zł, ok miesiąc oczekiwania.
Jeśli ktoś myśli, że w PL kupi inne, to jest w błędzie ;)

Tak.
Tak samo jak te. Te nawet made in Germany :cool:
91,69 zł | 1 para VVT zmienny rozrządu Solenoid dla Buick Chevrolet Captiva Equinox GMC Saturn teren Opel Antara 12655421 12655420
https://a.aliexpress.com/_vMWmWA

Tylko ze to nie oryginal ciekaw jak to będzie działać. Bo w Polsce 570 za oryginal

W sumie niby oryginal zamówiłem te co mi wysłałeś.zobaczymy co to przyjdzie ??????
Po numerach alfy kosztują na aliexpress prawie 300 a po numerach gm 100 hehe ciekawe

Spoko. Montowałem w Chevym zawór z USA, niby Gates (ale made in China), który działał jak powinien. Więc uważam, że nie ma co się bać ani przepłacać.

IMG-20220623-WA0001.jpg
Zawory dotarły. Niczym nie różnią się od oryginałów, nawet ciężkie :)
Jestem po przejażdżce, wszystko w najlepszym porządku. Żadnych szarpnięć na zimnym.

No właśnie do mnie też już doszły wczoraj ale niestety ta tulejka w której jest śruba była rozwalona i cieknal olej ale podłożyłem oring i jest ok i tak samo na zimnym przestało szarpać ale na ciepłym tak po 30 km przejechanych zaczyna szarpać wiec nieiwem już co to może byc

A jeszcze mam takie pytanko. Powiedz mi jaka różnice masz pomiędzy 5 a 6 biegiem ? Bo u mnie to jest 250 obrotów tylko więc 5 wgl nie używam praktycznie tylko z 4 na 6 odrazu i niewiem vzy tak mają czy jest cos zepsute

Tak niestety zestopniowana jest skrzynia.

Amortyzatory
Powrót