[159] Auto zamulone do 3000 tys obrotów

Staruszek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 2005r.
Witam, znów mam problem z moja alficzką.
Alfa 159 1.9 jtdm 2005r
Problem zaczął się przed wczoraj, otóż auto w ogóle się nie zbiera do 3000 tysiecy obrotów jest naprawde masakra musze gazować do 2500tys zeby co kolwiek ruszyło ale auto nie gasnie potem od 2500, 3000 tyś obrotów odpala sie turbo i przyspieszenie ma dobre.
Kiedyś tak miałem ale samo czynnie ustało, może spotkał sie ktoś kiedyś z czymś takim.

Podpiąłem pod komputer i wyskoczył taki błąd
123.jpg

Może miał ktoś podobny problem? Mechanik mówi ze moze byc jakis dolot do turbiny dziurawy, patrzyłem na kanale pod auto ale nic nie widać by jakaś dziura była.

Dziękuje za wsparcie.

Ostatnia edycja:
Wygląda na problem z EGR. Najlepiej spróbować go zaslepic i zobaczyć czy będzie poprawa

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Dziwna sprawa no bo od 3 tysiecy dostaje kopa? Myślisz ze to zatkany egr?

Bo od około 3000 tysięcy EGR nie jest sterowany, tak ma w mapie ecu

Wysłane z mojego motorola one przy użyciu Tapatalka

Sprawdziłem dzis egr-ra nie bylo syfu trzpień chodzi prawidłowo

Ja miałem podobnie, okazało się, że pękła gruszka od turbo i był do wymiany zawór. Po regeneracji turbiny i wymianie zaworu auto było jak nowe i takie jest do dzisiaj :)

Ja miałem podobnie, okazało się, że pękła gruszka od turbo i był do wymiany zawór. Po regeneracji turbiny i wymianie zaworu auto było jak nowe i takie jest do dzisiaj :)

Zanim wydasz pieniądze sprawdz
-podciśnienia
-zaworki od podcisnien
-zobacz czy cięgno od klap wirowych siedzi na miejscu(jeśli oczywiście masz)

to tylko spekulacje, nie walcie problemami jak nie mieliści tego problemu ! :) gruszka od turbo jakby byla walnieta to by w ogóle nie przyspieszał. Takie diagnozy to ja na dzielnicy słysze.

zaaprobowałeś tele porady ,to ich wysłuchaj , nie chcesz idz na dzielnie

to tylko spekulacje, nie walcie problemami jak nie mieliści tego problemu ! :) gruszka od turbo jakby byla walnieta to by w ogóle nie przyspieszał. Takie diagnozy to ja na dzielnicy słysze.

Pod listwą wtryskową miałem kiedyś podobny problem okazało się ze cięgno leżało spadło z klapek i trzeba było wymieniać

Dla bardziej zainteresowanych. Okazało się że przepływomierz nie działał. Nigdzie nie mogłem go znaleźć tylko same chińczyki. Nowy 400 złotych. Znajomy mi polecił fajny spray do czyszczenia przepływki, trzeba sobie jedynie dobrze trafić w kanaliki w środku bo niestety ta przeplywka jest nie rozbieralna:) zpsikałem zostawiłem na drugi dzien do wyschniecia i zamontowałem. Moc wróciła zero dymienia. Nie dajcie sie wkrecic mechanikom w koszta.

Ps. Za mała ilosc powietrza lub za duzą w stosunku do paliwa, moze dawac takie objawy jak moje. Przy nie sprawnym przepływomierzu egr tez szwankuje. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót