[159] Buczenie samochodu

dawidek2x

Nowy
Auto
GT
Witam serdecznie mam problem z moją alfa 159 , dzisiaj po przejechaniu trasy samochód zaczął mi dziwnie buczec,
Buczenie jest ciągle niezależnie czy jest na biegu czy wciskam sprzęgło podczas jazdy buczenie nie znika może ktoś się spotkał z taką sytuacją szukam pomysłu co może być przyczyną.

Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Silnik 1.9jtdm 150km 200 tys. Przebiegu.

Ale co to znaczy, że samochód buczy? Skąd ten dźwięk? Mogą to być np łożyska przednich kół, one są dość głośne, ale za mało danych podałeś...

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Wydaje metaliczny dźwięk do tego dochodzi ciężko odpalajacy samochód na zimnym silniku
Niedawno był wymieniany rozrząd boje sie ze ktoś coś spierdzielil zaraz wstawię filmik z YouTuba.

witam. alfa 159 JTS 1.9
mam problem z buczeniem silnika w zakresie 1,5 -2 tys obrotów.
dźwięk jest taki jakby był dziurawy tłumik zaraz za kolektorem.
dodam że wcześniej słychać było cykliczną pracę zaworu odmy przy kolektorze ssącym a teraz jej nie słychać. (wymieniałem ten zawór wcześniej i teraz ponownie sprawdzałem wszystko z nim ok)
czy to możliwe żeby filtr powietrza był zapchany lub brudny i powodował takie objawy? przecież on jest zamknięty w puszcze.
albo kolektor ssący do czyszczenia czy coś?

Sprawdzałeś czy są błędy w ECU?

- - - Updated - - -

Za buczenie może odpowiadać któraś poduszka zawieszenia układu napędowego.

Sprawdzałeś czy są błędy w ECU?
nie ma żadnych błędów.

Za buczenie może odpowiadać któraś poduszka zawieszenia układu napędowego.
też tak myślałem bo już dawno mi mówili że poduszka jest już słaba ale nie było żadnych objawów to czekałem z nią do wymiany.
co prawda trochę teraz trzęsie właśnie silnikiem, to może to? ale czasami odpalę i jest dobrze , dopiero po przejechaniu kilkuset metrów problem powraca.

Słuchajcie wszystkie poduszki wymienione a buczy i trzęsie niemiłosiernie!
Czy jest to możliwe że z silnikiem coś się dzieje?
Możliwe że bez żadnego check-u któryś z tłoków się zaciera i powoduje wibracje silnika?

a przed wymianą poduszek też trzęsło?
bo może poduszki lipne i przenoszą drgania na karoserię?

co do buczenia i trzęsienia to może być koło dwumasowe, ale nie wiem czy w 1.9 JTS'ach było (chyba nie)
to może być wycie z układu wspomagania - częsta bolączka 159
i jeszcze parę innych rzeczy.

Jak najbardziej jest koło dwumasowe.
Przez forum można jedynie powróżyć. Polecam jednak odwiedzić mechanika.

Słuchajcie auto jest pół roku u mechanika.
Poduszki są regenerowane bo nigdzie nie ma.
To nie jest pompa wspomagania bo tu nie chodzi o wycie tylko drżenie. Cała karoseria drży ale to mi się wydaje że to może być od silnika bo tak nim trzęsie że poduszki nie dają rady tego wytłumić?
Dwumas to nie jest chyba bo na luzie drgania też są.

Może być jak najbardziej.
Co do regeneracji, gdzie to robiłeś i jaki koszt? Masz może zdjęcia jak takie regenerowane poduszki wyglądają? Też się nad tym zastanawiam.

Co do regeneracji, gdzie to robiłeś i jaki koszt? Masz może zdjęcia jak takie regenerowane poduszki wyglądają? Też się nad tym zastanawiam.
Robiłem w dwóch różnych miejscach (Deuter i M.Rz.Poliuretany). Koszt 350 ta górna przy rozrządzie (Deuter) i 500 ta dolna po drugiej stronie co wchodzi w podłużnicę. Ale raczej nie polecam bo jednak są dużo twardsze, odlew jest taki że zalewają wszystko i nie ma tych otworów wszystkich, więc trzeba nawiercać żeby uzyskać większą miękkość. Zdjęć nie mam, choć dali na stronie na FB (M.Rz.Poliuretany) moją poduszkę to sobie możesz zobaczyć. Na dzień dzisiejszy jak już wiem więcej to bym nie oddawał do regeneracji tylko sam zalał masą uszczelniającą do szyb (taka czarna) i sądzę że lepiej by się spisała.
A co do drżenia to jutro stawiam do drugiego mechanika od silników i zobaczymy jaka będzie diagnoza.

Ostatnia edycja:
.... Na dzień dzisiejszy jak już wiem więcej to bym nie oddawał do regeneracji tylko sam zalał masą uszczelniającą do szyb (taka czarna) i sądzę że lepiej by się spisała..
I pewnie dokładnie tak Ci je "zregenerowali" jak piszesz, że nie ma otworów żadnych. I jeszcze zapłaciłeś jak za zboże a sposób znany nawet i tobie z tego co widzę. :(

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Zrobiłeś sobie poliuretanowe poduszki, jak w autach wyścigowych?
Jeśli tak to nie dziw się że masz drgania na karoserii ;)

Dzwoniłem kiedyś właśnie do Olkusza i dlatego zrezygnowałem z ich usług. Stąd pewnie wibracje i buczenie.
Niedawno usłyszałem, że Tedgum jest w stanie zregenerować elementy zawieszenia. Jeśli robią w gumie, jest szansa że będzie dobrze.

Robiłem w dwóch różnych miejscach (Deuter i M.Rz.Poliuretany). Koszt 350 ta górna przy rozrządzie (Deuter) i 500 ta dolna po drugiej stronie co wchodzi w podłużnicę. Ale raczej nie polecam bo jednak są dużo twardsze, odlew jest taki że zalewają wszystko i nie ma tych otworów wszystkich, więc trzeba nawiercać żeby uzyskać większą miękkość. Zdjęć nie mam, choć dali na stronie na FB (M.Rz.Poliuretany) moją poduszkę to sobie możesz zobaczyć. Na dzień dzisiejszy jak już wiem więcej to bym nie oddawał do regeneracji tylko sam zalał masą uszczelniającą do szyb (taka czarna) i sądzę że lepiej by się spisała.
A co do drżenia to jutro stawiam do drugiego mechanika od silników i zobaczymy jaka będzie diagnoza.[/QUOTE

Witam mam podobny problem z buczeniem czy udało się rozwiązać problem? Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót