[159] Wolne obroty 159

jadzia

Nowy
Auto
159 2,4 200 KM
Pacjent: 159 2,4 jtdm (qtronic).
Objawy: nieregularne obroty biegu jałowego (coraz częściej nawet potrafi zgasnąć)
Okoliczności:
- tylko na wolnych obrotach i tylko na gorącym silniku (88 - 92 stopnie)
- zero błędów
- przewody z płynem chłodniczym nie puchną, płynu nie ubywa, po odkręceniu korka w zbiorniczku słychać lekkie psyknięcie
- EGR sprawny (zamknięty kiedy trzeba, otwarty kiedy trzeba), zaślepiony blachą z 4 dziurami
Zrobiono:
- wymiana termostatu z czujnikiem temp. (i tak był do wymiany)
- regeneracja 3 wtryskiwaczy (miały fatalne korekty), 2 pozostałe były idealne (lekka poprawa, ale dalej kiszka)

Jakieś pomysły? Plizzz?

Ostatnia edycja:
Może regulator ciśnienia paliwa? Przydałoby się zrobić logi. No i EGR zaślepić.

Ciśnienie oczekiwane pokrywa się ze zmierzonym (ok. 300 bar, wolne obroty)
Ciśnienie mierzone nie jest stałe, jego wartość się waha - pytanie jak dużo. Może pompa paliwa też niedomaga.

- - - Updated - - -

Ciśnienie oczekiwane pokrywa się ze zmierzonym (ok. 300 bar, wolne obroty)
Ciśnienie mierzone nie jest stałe, jego wartość się waha - pytanie jak dużo. Może pompa paliwa też niedomaga.

W chwili "czkawki" mierzone ciśnienie paliwa: 303 bar, docelowe: 291 bar, więc pompa jest chyba dobra.

Zresztą czasem daje za dużo paliwa, czasem za mało, a czasem (rzadko) prawie w sam raz:

Obroty silnika: 786 obr/min
Zużycie paliwa: 0,9000 l/h
Całkowita ilość paliwa: 8,100 mm³/w
Oczekiwana ilość paliwa: 9,042 mm³/w

Obroty silnika: 783 obr/min
Zużycie paliwa: 1,0800 l/h
Całkowita ilość paliwa: 8,088 mm³/w
Oczekiwana ilość paliwa: 6,612 mm³/w

Całkowita ilość paliwa: 8,109 mm³/w
Oczekiwana ilość paliwa: 9,093 mm³/w

Obroty silnika: 784 obr/min
Oczekiwana ilość paliwa: 6,480 mm³/w

Oczekiwana ilość paliwa: 8,289 mm³/w

Ponieważ jest to ściśle związane z temp. silnika, IMHO wskazuje na defekt jakiejś elektroniki. Regulator ciśnienia by tu pasował

A wiesz, że wraz ze wzrostem temperatury następuje rozszerzalność materiałów metalowych, co może utrudniać pracę elementów mechanicznych?
Dane, które napisałeś, są bezwartościowe. Trzeba zrobić logi i wrzucić wykres. I najlepiej tylko parametry dotyczące ciśnienia paliwa, żeby próbkowanie było jak największe.

A wiesz, że wraz ze wzrostem temperatury następuje rozszerzalność materiałów metalowych, co może utrudniać pracę elementów mechanicznych?

No coś tam słyszałem :o Nawet podejrzewałem tzw. "podparte zawory", ale wtedy pracowałby źle (jeśli w ogóle) przez cały czas, a on ma czkawkę.

Dane, które napisałeś, są bezwartościowe. Trzeba zrobić logi i wrzucić wykres. I najlepiej tylko parametry dotyczące ciśnienia paliwa, żeby próbkowanie było jak największe.

Nic teraz nie zrobię, auto u mechanika. Takie coś znalazłem w plikach tekstowych MES-a

Ostatnia edycja:
Nie przejdzie, bo przeplywka mierzy dalej tylko masy przepływu nie będą się pokrywać, pisz na PW jak coś

Wysłane z mojego motorola one przy użyciu Tapatalka

Włączy się tryb serwisowy czy nie, po zaślepieniu całą blachą?

Nie włączy. Po chwili przejażdżki wyskoczy check, ale nie przejmuj się nim.

Nie będzie. Jeździłem tak kilka tygodni zanim dotarłem do tunera.

Amortyzatory
Powrót