[159] klimatyzacja działa jak chce

fitcrates

Nowy
Auto
159 Ti 2.0 jtdm 170km SW
59 2.0 jtdm - klima działa jak baba (PONAWIAM)
Klima na nawiewie 1,2,3 nie dmucha chłodem (nastawienie low) i dopiero od 4 zaczyna mrozić.
Wkraczając w prędkości powyżej 100kmh przestaje dmuchać na 4 (ani chłodem ani w ogóle, jak gruźlik przez słomkę) i trzeba zwiększyć na 5 czy 6.
Ustawienie obiegu wewnętrzenego nic nie zmienia.
"Spece od klimy" się poddają. Mówią, że mechanicznie jest wszystko ok i nic nie poradzą. Każą szukać speca od elektryki. Ogólnie klima była w tym roku nabijana dwa razy, bo niedługo po pierwszym strzelił wąż klimy. Ale zarówno przed pierwszym serwisem, po nim jak i po drugim, klima działała tak samo.
Jakieś pomysły, doświadczenia?

Podłącz się MESem do sterownika klimatyzacji, popatrz czy są błędy oraz jakie wartości wskazują czujniki temperatury.

gdzies Ci ucieka klima

Co to znaczy "gdzieś ucieka klima"? Układ jest szczelny, chłodnica drożna, sprężarka sprawna i wydajna. Ilość czynnika ta sama, ciśnienie trzymane odpowiednio. To jest przy postoju w każdym razie. Powyżej 100kmh nie wiem co się dzieje.
Błędów nie ma, ale powymieniam przekaźniki bo gdzieś wyczytałem, że potrafią dawać takie nieswoiste objawy. Zobaczymy. Dam znać jakie wskazania temperatur.

niech mechanik wepnie azotem sprawdzi szczelnosc
Przecież napisał, że ilość czynnika ta sama.
Bez sensu porada.
Sprawny układ klimatyzacji w 159 będzie działać nawet przy ilości czynnika ok 300 g.
[MENTION=80709]fitcrates[/MENTION] jeśli potrafisz sam wymienić centralkę to też możesz spróbować. Używaną można kupić za ok 100 zł. O ile diagnostyka MESem nie wskaże nieprawidłowości.

Ok, okazało się, że to przekaźnik / rezystor wentylatora oraz coś z silniczkiem lewych klap. Wywaliło błąd elektrowentylatora b1810. Do tego nie da się zrobić testu lewych klap i nie wykrywa % położenia a prawe tak. Co ciekawe, na trasie odkryłem, że przy ustawieniu klimy na auto problem braku chłodzenia i naweiwu nie występuje. Dzieje się to tylko przy ręcznym ustawianiu temperatury i stref.
Co do szarpania to jeszcze nie wiem (na wolnych obrotach rzuca silnikiem jak się nagrzeje. Na zimnym nie rzuca), ale oddaje wtrysk na gwarancję bo czwarty wciąż przelewa.

Amortyzatory
Powrót