[159] Wydech

Szpuli

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v 2006 150km
Witam wszystkich
Posiadam Alfe 159 1.9 jtdm 150 koni 2006 .
Zmontowałem nowy wydech (od środka do końcowych tłumików basowych) i ku mojemu poczatkowemu zadowoleniu że super to wygląda jednak brakowało tego mruczenia. Wiadomo diesel to diesel cudów nie oczekuje ale odkąd zamontowalem wydech chyba z 3 razy wydarzyła się taka rzecz, że podczas jazdy nagle w przeciągu sekundy wydech zaczął dobrze gadać i być głośny. Czy ktoś wie dlaczego dzieje się tak tylko czasami a nie jest to ciągły efekt?

Może w tym czasie DPF się wypala

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Czy w takim razie jeżeli to wina dpf to opłaca się go usunąć? Oczywiście razem z programowaniem silnika aby nie było żadnych problemów

To raczej nie jest "wina". Po wymianie tylko końcowego na Ulter pojawiło się charakterystyczne burczenie w trakcie wypalania filtra po prostu.

Przez przypadek odkryłeś świętego Graala. Wiesz kiedy masz wypalanie DPF. My musimy "na czuja".

Nie koniecznie na czuja. Wskazówka doładowania informuje o wypalaniu dpf'a.
Pozdrawiam

Podczas wypalania w 2.0 po odjęciu gazu momentalnie opada wskazówka od doładowania do 0. Dodatkowo nawet na seryjnym wydechu dźwięk robi się bardziej basowy

Ostatnia edycja:
W 2,4 tez wskazówka opada, ale przecież nikt nie robi cały czas prób z puszczaniem gazu i patrzeniem na turbo. A założyciel wątku ma jasny i czytelny sygnał, kiedy spojrzeć. Ja mogę spojrzeć tylko przypadkowo. Albo sprawdzić w "DPF Monitor" procent zatkania.

Podczas wypalania w 2.0 po odjęciu gazu momentalnie opada wskazówka od doładowania do 0. Dodatkowo nawet na seryjnym wydechu dźwięk robi się bardziej basowy

Zmiany w dźwięku nie zauważyłem. Też tylko na dpf monitor polegam, jak kolega jadzia.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Wprawne oko czy ucho wyłapie wypalanie. Silnik zaczyna inaczej pracować, bo zmienia się kąt wtrysku i dawka paliwa. Zwiększenie dawki paliwa można zaobserwować na wskazaniu chwilowego zużycia paliwa.
To takie objawy sprawnego diesla. Te mniej sprawne mają więcej ;)

Wracam do tematu, w dalszym ciągu nie daje mi spokoju mój za cichy wydech. Dlatego moje pytanie jest takie, jak mogę wydobyć ten bass bez robienia full przelotu. Bo jeżeli zaczyna to brzmieć w trakcie wypalania dpfu to może da się to jakos zrobić. Może znacie kogoś kto potrafi poczarowac przy wydechu w alfie i dał by radę to zrobić, i odrazu wgrać program na hard cut.

Amortyzatory
Powrót