[159] Demontaż sworznia wahacza że zwrotnicy

kalosh

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 TBi
Demontaż sworznia wahacza ze zwrotnicy

Cześć.
Zabrałem się za wymianę łożyska z przodu. Zdjąłem tarczę i próbuje zdjąć sworzeń wahacza dolnego ze zwrotnicy. Wygiął mi się ściągacz a sworzeń ani drgnie. Ściągacz kosztował 50 złotych, więc może być kijowy. W nic nie waliłem młotkiem jeszcze, najpierw zapytam. Możecie jakiś ściągacz polecić albo procedurę jak to ruszyć? Nie chcę grzać, bo się obawiam że spalę gumę a wahacz na dopiero 15kkm. Jakieś porady co dalej?
Pozdrawiam, Dawid

Ostatnia edycja:
Wiem że pytasz o to "jak wyjąć sworzeń" ale jeżeli nie musisz to do wymiany łożyska nie trzeba rozpinać dolnego sworznia od zwrotnicy. Dla mnie robi sie nawet lepiej jak zwrotnica opiera sie na dolnym wahaczu.

Ostatnia edycja:
Nie wsadzę klucza na śruby od piasty a tam są te torxy. Chyba że na to masz jakieś obejście?

Stary sposób - na dwa młotki. Nie tłuczesz broń Boże bezpośrednio w gwint sworznia ! Bijesz młotkiem z boku w zwrotnicę w miejscu, gdzie w nią wchodzi sworzeń, a drugi młotek przyciskasz z przeciwnej strony zwrotnicy, żeby zamortyzować uderzenie. W zależności od stopnia korozji- po kilku, kilkunastu uderzeniach sworzeń wyskoczy.

Wtedy nie używasz ściągacza, sworzeń powinien wyskoczyć.
ALE... Byłbym ostrożny stosując tę metodę przy aluminiowych zwrotnicach. Przy żeliwnych jest OK.

Nie wsadzę klucza na śruby od piasty a tam są te torxy. Chyba że na to masz jakieś obejście?

Wypinasz sworzeń górnego wahacza, końcówkę drążka, odkrecasz zacisk, zdejmujesz tarczę, odkręcasz półośkę (oczywiście na samym początku) wyjmujesz ją z piasty i skręcasz wszystko na bok i masz piękne dojście do śrub piasty od tyłu.

Wypinasz sworzeń górnego wahacza, końcówkę drążka, odkrecasz zacisk, zdejmujesz tarczę, odkręcasz półośkę (oczywiście na samym początku) wyjmujesz ją z piasty i skręcasz wszystko na bok i masz piękne dojście do śrub piasty od tyłu.
Zdradź jak wymieniasz piastę na aucie, jakich narzędzi używasz. Ja do tej pory demontowałem zwrotnicę i na prasie. Ale ja jestem hobbystą :)

Sam tak zmieniałem bez demontażu zwrotnicy

U mnie akurat lekko wychodziła ale były czasem problemy z nią to wtedy deska i młotek metalowy i szło albo gumowy młotek może być brukarski tylko że u mnie zwrotnica aluminiowa jest , spróbuj podgrzać najlepiej opalarka ale odsun przewody gumowe czujnik ABS żeby nie uszkodzić

- - - Updated - - -

U mnie akurat lekko wychodziła ale były czasem problemy z nią to wtedy deska i młotek metalowy i szło albo gumowy młotek może być brukarski tylko że u mnie zwrotnica aluminiowa jest , spróbuj podgrzać najlepiej opalarka ale odsun przewody gumowe czujnik ABS żeby nie uszkodzić

- - - Updated - - -

U mnie lekko wyszła bo kiedyś czyściłem ją, oczywiście u mnie są wachacze i zwrotnice aluminiowe,użyj opalarki podgrzej,elementy gumowe zawin folią aluminiową

Zdradź jak wymieniasz piastę na aucie, jakich narzędzi używasz. Ja do tej pory demontowałem zwrotnicę i na prasie. Ale ja jestem hobbystą :)

Przecież piasta jest tylko przykręcona czterema śrubami od tyłu zwrotnicy. Nie potrzebuje żadnej prasy, tam nic nie jest wprasowane. Jak jest podrdzewiała i złapie do zwrotnicy (przeważnie te aluminiowe) to wystarczy podlać dobrym odrdzewiaczem (napewno nie WD40 bo tym to sobie można zawiasy drzwi w domu nasmarować) kilka razy puknąc stuknąć i wychodzi.

Ostatnia edycja:
No to ja miałem pecha :)
Natomiast takie pukanie z pewnością źle wpływa na sworznie. Jednak pozostanę przy mojej metodzie wymiany.

Amortyzatory
Powrót