Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: 0,05 L benzyny wlane do diesla

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    KMI
    Auto
    159 SW 2.0 JTDM 170 KM

Domyślnie 0,05 litra benzyny wlane do diesla

Cześć,

mam pytanie do bardziej doświadczonych posiadaczy diesli. Dziś podjechałem pod dystrybutor i chyba jakaś pomroczność mi padła na mózg bo zamiast czarnego pistoletu sięgnąłem po zielony. Już prawie nacisnąłem spust, ale spojrzałem na cenę za litr 6,61 i dotarło do mnie, że leję benzynę. Od razu wyciągnąłem pistolet, ale zdążyło z niego wycieknąć do baku ok. 0,05 litra benzyny za całe 0,33 gr. Zadzwoniłem do znajomego który robi w mechanice pojazdowej. Powiedział, żeby się nie przejmować, zalać teraz ON do pełna i będzie git.

Ale teraz czytam w internetach, że takie rzeczy nie robiły wrażenia na starych dieslach, ale przy takim JTDm nawet niewielka ilość benzyny może zaszkodzić. No i się teraz zastanawiam ile to jest ta niewielka ilość. Te 0,05 litra benzyny w stosunku do 60 litrów ON, które potem wlałem wydaje się niczym, ale... No właśnie. Co myślicie?

Pzdr.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar majkelmu
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    była alfa romeo 145 1,6 TS '00, jest Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm

Domyślnie

Jeśli to było rzeczywiście 0,05l to nie masz się czym przejmować

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    KMI
    Auto
    159 SW 2.0 JTDM 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał majkelmu Zobacz post
    Jeśli to było rzeczywiście 0,05l to nie masz się czym przejmować

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
    Prawie na pewno tyle, bo musiałem zapłacić za Pb kwotę 0,33 gr Dzięki za odpowiedź.

Użytkownik Rowerzysta Avatar macinek102
    Mieszka w
    Tarnów ( tuż obok )
    Auto
    ALFA 159 SPORT 2.0 JTDM 136+++.....

Domyślnie

SPokojnie bez obaw, sam parę lat temu w czasie mrozów lałem za 10 zł ( około 2 litry) benzyny na pełny bak ropy. Robiłem to też z dostawczakami 1.6 hdi. To zbyt mała ilość aby zaszkodzić silnikowi a przy-20; -25 samochody paliły od strzała po staniu na podwórku
    Wychowały cię mass media, Nie wysilał się twój mózg
    W szkole była też tragedia, Choć ci nie szczędzono rózg!

Mieszka w
    KMI
    Auto
    159 SW 2.0 JTDM 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał macinek102 Zobacz post
    SPokojnie bez obaw, sam parę lat temu w czasie mrozów lałem za 10 zł ( około 2 litry) benzyny na pełny bak ropy. Robiłem to też z dostawczakami 1.6 hdi. To zbyt mała ilość aby zaszkodzić silnikowi a przy-20; -25 samochody paliły od strzała po staniu na podwórku
    No to nieźle. O takich wyczynach nie słyszałem Kiedy stałem przy dystrybutorze i szukałem w internetach ratunkowej porady, to się naczytałem, że nawet niewielka ilość może zrobić osprzętowi silnika jesień średniowiecza. Ale czytałem to głównie chyba na stronie firmy, która świadczy usługi wypompowywania paliwa w takich sytuacjach więc pewnie to taki mały chwyt marketingowy.

Ale dziś mnie zmroziło, bo wysiadając z samochodu przy odpalonym silniku (po zrobieniu ok. 20km) usłyszałem w okolicach tłumika nietypowy "sportowy" pomruk i coś jakby delikatne "furczenie" z rury. Myślałem, że może jakaś nieszczelność wydechu się ujawniła, ale na to nie wygląda. Silnik pracował normalnie. Pomruk był tylko z tyłu. Potem samochód stał jakieś 20 minut na zagaszonym silniku i kiedy go znów odpaliłem było już wszystko normalnie. Nie wiem co to było... Może wypalał się DPF, a ja mu przerwałem. W każdym razie od razu mi przyszła do głowy ta benzyna, przez zbieżność w czasie. Dziś będę jeszcze jeździł to się temu przyjrzę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar macinek102
    Mieszka w
    Tarnów ( tuż obok )
    Auto
    ALFA 159 SPORT 2.0 JTDM 136+++.....

Domyślnie

Raczej DPF, pomruk silnika, lekko podniesione wolne obroty, spalanie 30 % większe i włączają się wentylatory na chłodnicy( jak się zatrzymałeś mogłeś sprawdzić "organoleptycznie"). Tak to bywa w 2.0 ( u kolegi w ducato 2.3 jest tak samo )
    Wychowały cię mass media, Nie wysilał się twój mózg
    W szkole była też tragedia, Choć ci nie szczędzono rózg!

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Nawet gdybyś zalał 2-3 litry na benzyny na cały bak oleju napędowego to jeszcze nie byłoby tragedii.
    Nic się nie stanie.
    ... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.