Witam szukam warsztatu badz mechanika z polecenia ktory wymieni rozrzad w alfie 159 2.4 jtdm 200 KM
okolice Katowic
Witam szukam warsztatu badz mechanika z polecenia ktory wymieni rozrzad w alfie 159 2.4 jtdm 200 KM
okolice Katowic
Wymieniałem rok temu (październik 2021) w Smart Car Tychy. Zapłaciłem 600 zł za rozrząd Ina plus 500 zł wymiana. Pewnie ceny od tego czasu poszły w górę.
Zrobili bez wyciągania silnika. Wszystko OK.
Jadzia, Twoja odpowiedź była zapewne bardzo pomocna.
Co do wymiany rozrządu to różne warsztaty, różnie to robią. Słyszałem, że wg Alfy w JTDm 2,4 powinno się wyciągać silnik i niektórzy tak chcą to robić. Ma to wpływ na dużo większe koszty. Sam wiem jak rok temu szukałem, jakie są rozstrzały cenowe.
Witam jaki polecacie zestaw paska rozrządu do Alfy 159 2,4 200km 2007r lub jaki na pewno nie:
1: Zestaw paska rozrządu + pompa wody DAYCO KTBWP4490
2. Zestaw paska rozrządu + pompa wody SKF VKMC 02195-2
3. Zestaw paska rozrządu + pompa wody SNR KDP458.510
4. Zestaw paska rozrządu + pompa wody DAYCO KTBWP4490
5. Zestaw paska rozrządu + pompa wody GATES KP45623XS
Każdy z nich oscyluje pomiędzy 450-500zl
W 2020 miałem założony "oryginalny" rozrząd u mechanika polecanego na forum i niestety jakiś czas temu padła mi pompa wody. Więc na "oryginały" się nie namówię, ale oczywiście nikogo nie zniechęcam. Nie wiem jaka była przyczyna awari. Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam
Mała aktualizacja. Wymieniałem rozrząd, bo nie mogłem namierzyć metalicznych stuków z okolicy pompy i ubywającego płyn. Po rozebraniu "oryginalnego" rozrządu: pasek był w idealnym stanie ( 4 lata ok 50.000km). Co do pompy wody i napinacza mechanik nic nie powiedział. Być może winowajcą okazało się koło pasowe Corteco wymieniane w gdzieś w 2021r. (ok 25.000km temu) Guma / plastik była cała popękana jak słoje w drzewie.
Zdecydowałem się na rozrząd Dayco. Po zamontowaniu i wymianie koła pasowego ( a przy okazji także termostatu bo ten był padnięty - nie trzymał temperatury) wszystko chodzi jak należy. W zestawie paska rozrządu, markę Dayco miał tylko pasek. Napinacz i pompa wody (ale co do pompy nie jestem pewien)byly firmy NSK Poland . Wszystko zaplombowane w pudełku Dayco. Więc nie wiem czy nie lepiej kupować wszystko osobno.