• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wysokie obroty na biegu jałowym

Korpa

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 sportwagon Ti 2.0jtdm
Witam. Szukam przyczyny wysokich obrotów na biegu jałowym. Nie występują one zawsze, nie ważne czy silnik jest nagrzany czy nie. Map sensor wymieniony na nowy bosha o tych samych numerach co orginal. Od czego zacząć poszukiwania diabelstwa przez którego nie mogę spać w nocy?

Załączniki

• IMG20221203161456.jpg
    IMG20221203161456.jpg
    39.5 KB · Wyświetleń: 99
Może DPF ci się wtedy wypala? Nie towarzyszy temu taki bardziej basowy dźwiek z wydechu?

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

A klimę masz włączoną? Może sprężarka się załącza i ECU podbija obroty?

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Sprawdź ładowanie akumulatora, jak napięcie na akumulatorze spada to sterownik podbija obroty.

sprawdzilem i gdy wlacze nawiew napiecie spada do 12v. Alternator czy regulator napiecia?

No to masz zapewne PTC. Tak po prostu ma być. Zobacz czy jak będziesz miał na zegarach około 70 stopni, to napięcie wróci do ~14,4.

Amortyzatory
Powrót