• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Błąd p2135

Wagery

Nowy
Auto
Fiat Doblo 1.9jtd
Witam, od pewnego czasu borykam się z problemem wyskakującego błędu p2135 silnik 1.9 JTD. Błąd pojawia się raz na jakiś czas, nie ma reguły czasem przejadę 400km bez problemu a czasem przejadę 100m i błąd.

Po pojawieniu się błędu auto wchodzi na 1500 obroty wtedy da się jechać a czasem to i się nawet jechać nie da.
Kasuje błąd i mogę jechać dalej przez x czasu.

Wymieniony pedał gazu, odłączony czujnik klimatyzacji bo gdzieś wyczytałem że to może być problem. Kilka miesięcy temu miałem wymieniana dwumase. Czytam różne teorie, może trzeba wyczyścić przepustnice? Wymienić czujnik przepustnicy? Samochód jest u mechanika który mówi że nie ma pojęcia, jemu błąd nie wchodzi przez to że pojawia się raz na jakiś czas. Mówi że może gdzieś kabel przetarty ale czy wtedy nie pojawiało się to częściej ?

Czy ktoś miał podobny problem ? Jaka była przyczyna?

Hej, kiedyś kolega miał identyczny problem i okazała się spinka usztywniająca na głównej wtyczce od komputera, miała luz i raz wchodziła w pin, a raz nie.

Zwarcie w instalacji, masz kabelek gdzieś przetarty jak go odnajdziesz i naprawisz błąd zniknie i już więcej się nie pojawi pozdrawiam

Hej, kiedyś kolega miał identyczny problem i okazała się spinka usztywniająca na głównej wtyczce od komputera, miała luz i raz wchodziła w pin, a raz nie.

Spinke sprawdzę może akurat.

- - - Updated - - -

Zwarcie w instalacji, masz kabelek gdzieś przetarty jak go odnajdziesz i naprawisz błąd zniknie i już więcej się nie pojawi pozdrawiam

Kurcze dziwne to zwarcie, raz ledwo co odpaliłem samochód ruszyłem i błąd, zgasiłem skasowalem i już mogłem jeździć kolejny tydzień bez problemu, czy dziury czy deszcz. Jakby było zwarcie to częściej by wywalał błąd lub po skasowaniu pojawiał by się znowu aż kabel się nie ruszy czy coś, tak mi się wydaje.

Jakbym miał sprawdzać kable to które ? Te od komputera do pedału gazu czy przepustnicy? Żeby znaleźć przetarcie trzeba rozpruć pół auta ?

Samochód jest od 3tyg u mechanika i dalej nie wiadomo, też mówi że może gdzieś kabel przetarty lub zielony, jeszcze chce oddać sterownik do sprawdzenia

Spinke sprawdzę może akurat.

- - - Updated - - -

Kurcze dziwne to zwarcie, raz ledwo co odpaliłem samochód ruszyłem i błąd, zgasiłem skasowalem i już mogłem jeździć kolejny tydzień bez problemu, czy dziury czy deszcz. Jakby było zwarcie to częściej by wywalał błąd lub po skasowaniu pojawiał by się znowu aż kabel się nie ruszy czy coś, tak mi się wydaje.

Jakbym miał sprawdzać kable to które ? Te od komputera do pedału gazu czy przepustnicy? Żeby znaleźć przetarcie trzeba rozpruć pół auta ?

Samochód jest od 3tyg u mechanika i dalej nie wiadomo, też mówi że może gdzieś kabel przetarty lub zielony, jeszcze chce oddać sterownik do sprawdzenia
Też tak miałem raz 10km raz 200km woziłem interfejs diagnostyczny ze
Sobą jak wyskoczyło podpinałem pod kompa kasowałem i dalej mogłem jeździć do czasu aż zaś wywali błąd, ja miałem gdzieś w komorze silnika przetarty nie pamiętam już dokładnie, moim zdaniem masz to samo też były plany żeby wymieniać potencjometr gazu itp itd pół auta ale znalazł się ogarnięty mechanik którym się okazał mój dobry kolega mierzyl i szukał aż znalazł.

Też tak miałem raz 10km raz 200km woziłem interfejs diagnostyczny ze
Sobą jak wyskoczyło podpinałem pod kompa kasowałem i dalej mogłem jeździć do czasu aż zaś wywali błąd, ja miałem gdzieś w komorze silnika przetarty nie pamiętam już dokładnie, moim zdaniem masz to samo też były plany żeby wymieniać potencjometr gazu itp itd pół auta ale znalazł się ogarnięty mechanik którym się okazał mój dobry kolega mierzyl i szukał aż znalazł.

Teraz mam sprawdzany sterownik, jak nic nie wyjdzie to oddaje do elektryka żeby sprawdził i zlokalizował przetarcie. Dokładnie robię tak jak Ty z interfejsem i objawy identyczne.
Jakiś czas temu miałem wymieniana dwumase i przy wymianie wyciągany był silnik może wtedy coś się przygniotło.

Teraz mam sprawdzany sterownik, jak nic nie wyjdzie to oddaje do elektryka żeby sprawdził i zlokalizował przetarcie. Dokładnie robię tak jak Ty z interfejsem i objawy identyczne.
Jakiś czas temu miałem wymieniana dwumase i przy wymianie wyciągany był silnik może wtedy coś się przygniotło.
No to pewnie wtedy się coś podziało, jak wcześniej nie wyskakiwało ci nic.

Witam ponownie, przez 3 miesiące nie miałem problemu po powrocie od mechanika, niestety nie zlokalizował usterki ale popowiedział że mam jeździć. Od stycznia do dzisiaj ani razu nie wyznaczył błąd p2135. Co tu robić ?

Przy okazji diagnostyki ktoś mógł naprawić gdzieś luźne połączenie. Jeździć, obserwować ;)

Przy okazji diagnostyki ktoś mógł naprawić gdzieś luźne połączenie. Jeździć, obserwować ;)

Dowiedziałem się że wszystkie styki były przeczyszczone przy silniku i pedale gazu wtedy też sterownik był odpinany. 3 miesiące był spokój i znowu wczoraj i dziś błąd.

Amortyzatory
Powrót