[159] Połączenie radia z navi ze sterowaniem z kierownicy

Michał84

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159, 16V 150 KM
Witam. Wymieniłem radio bez nawigacji na fabryczny model z nawigacją przed liftem. Niestety nie mogę podłączyć sterowania przycisków z kierownicy do obsługi radia. Czy ma ktoś schemat pinów kostek takiego radia albo ktoś miał podobny przypadek?

Dziękuję za link, ale nie potrafię tego tam znaleźć. Wyślesz mi te schematy?

Ja mam podobny przypadek do ciebie .
Zmieniłem fabryczne radio na fabryczna navi i niestety brak sterowania z kierownicy i nic nie mogę przestawić na navi bo chce jakas płytę. Oczywiście nie wyświetla mi daty ,godziny , spalania itp.Zmienialem tam jakieś piny żeby w ogóle ruszyło radio ale reszty nie dałem rady.Jezdze tak że 3 lata .
Jak byś doszedł co i jak daj znać.

Jak chodzi o CAN to podłączony jest w obu radiach na piny 1 i 3 kostki zasilającej. W przypadku zwykłego radia zasilanie z akumulatora poprowadzone jest na pin 4. Jak chodzi o CN+, wymaga ono zasilania z akumulatora na pinie 7, a na pinie 4 powinno być zasilanie po kluczyku. Może to jest waszym problemem?

A w zwykłym radiu zasilanie po kluczyku na którym pinie jest?

Na żadnym, zwykłe radio dostaje zasilanie tylko z akumulatora na pinie 4 i wstaje/usypia się po dostaniu wiadomości z CANa o statusie stacyjki.

Dlatego być może trzeba doprowadzić mu ten sygnał na pin 4(np podebrać z któregoś bezpiecznika), bo bez niego radio nie jest we właściwym trybie - takie jest moje przypuszczenie. I oczywiście przełożyć w kostce do radia pin akumulatorowy z 4 na 7.

Ostatnia edycja:
Tak też zrobiłem
I jeśli dobrze pamiętam na pin 4 pociagnalem prąd z gniazda zapalniczki - i dziala jak pisałem wyżej.
Muszę to jeszcze raz rozebrać ale nie mogę wyciągnąć navi nie mam tych wkrętów.

Kup pręt gwintowany 4 mm, zrobisz sobie narzędzie do wyjmowania.

Widzę w MES, że w module od PROXI jest opcja "Information displayed" i do niej kilka wariantów ustawień, w tym nawigacja (Type 5 RadioNav). Być może to należy przestawić, aby uruchomić to czego chcecie.

Amortyzatory
Powrót