[159] Powrót mocy po szybszej jeździe.

ares8292

Nowy
Auto
AR 159 1.9 jtdm 8v
Witam, jestem posiadaczem AR 159 1.9 jtdm 8v i borykam się z problemem takim że brakuje jej mocy z dolnego pułapu 1000/1800obr.
Zauważyłem że gdy na 4 biegu wcisne pedał w podłogę, to dolegliwości te ustępują na około 60 kilometrów. Dodam też że gdy brakuje jej mocy puszcza sobie czarnego dymka. Wymieniłem przepływomierz na zamiennik z helli i turbina regenerowana była około 2000 km temu. EGR i DPF off.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie źle zregenerowana/ustawiona turbina i wstaje zbyt późno. Częsty i znany problem regenerowanych turbin. Czarny dym, to potwierdza, bo turbina w tym zakresie obrotów pompuje z mało powietrza i mieszanka się źle spala. Wykres z hamowni powinien to potwierdzić (przy reklamacji się przyda), może tuner trochę podciągnie na ustawieniach softu.
jest też szansa, ze przy montażu/demontażu turbo puściała któraś szpilka od kolektora lub pękł jakiś przewód i masz nieszczelność w dolocie.

Też mam czasem taki efekt, tzn. moc niby jest ale trzeba docisnąć prawie do końca żeby nastąpiło wbicie w fotel, a z tyłu pojawia się czarny/szary dym. Po przebutowaniu na autostradzie jakby się coś odtykało i moc zaczyna wzrastać bardziej płynnie, już od połowy gazu czuć wbicie w fotel. Znika też dym za samochodem, bądź ogranicza się do minimum. Do tego czasem wywala check z powodu przeładowania (P0235), mimo że jak podłączę strzykawę do gruchy turbo to wszystko chodzi płynnie. Wydaje mi się, że problem może leżeć w zaworku N75 (overboost), warto go przeczyścić lub wymienić na nowy. Koszt około 100zł w zamienniku, więc nawet jak nie trafisz to nie aż taka strata. Dobrze też zajrzeć do czujnika ciśnienia doładowania w kolektorze, przeczyścić go lub wymienić (zamiennik 40zł), wyczyścić też dziurkę w której jest mocowany w kolektorze, bo potrafi się tam zatkać sadzą (ja tak miałem).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót