[159] Alfa 159 pompa paliwa nie reaguje

Klonik81

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9jtdm
Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Mam Alfę 159 1. 8 jtdm z 2007 roku i mam w niej problem z pompą paliwa ponieważ nie reaguje po wsadzeniu kluczyka do stacyjki
Sama Pompa działa po podłączeniu na krótko bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone
W kostce przy pompie pojawia się na sekundę prąd w momencie gdy wyłączam blokadę zapłonu a pompa w ogóle nie reaguje
Bardzo proszę o pomoc lub podpowiedź co jeszcze mogę sprawdzić lub zrobić Z góry dziękuję

Chodzi o to, że auto nie odpala?
Masz program diagnostyczny?

Tak nie odpala . Mam kostkę elem327 i nic nie widzi żadnego błędu. Samochód odpalił w momencie gdy sprawdzałem pompe na krotko

Nie mam na myśli zapisanych błędów.
Trzeba zmierzyć ciśnienie paliwa przed, w trakcie rozruchu i jego wartość chwilę po zgaszeniu silnika.
Bardzo możliwe że pompa siada.

Ok dzięki za pomoc Sprawdzę zaraz jak wrócę z pracy i odpiszę

Po włożeniu kluczyka pompa powinna nabić kilka barów (w dieslu bodajże 5) i ciśnienie powinno się utrzymywać na tym poziomie.

To co piszesz jestem w stanie sprawdzić ale w momencie kiedy podłączę pompę na krótko czyli z innego źródła zasilania na przykład bezpośrednio z akumulatora Jeżeli tego nie zrobię żadnych parametrów mi nie odczyta ponieważ pompa nie reaguje Po włożeniu kluczyka

- - - Updated - - -

TO jest W trakcie pracy silnika ale gdy pompa jest podłączona bezpośrednio do akumulatora

[]
]

Przepraszam że sie wyslalo do gory nogami

- - - Updated - - -

20230315_185411.jpg

Załączniki

• 20230315_185903.jpg
    20230315_185903.jpg
    44.7 KB · Wyświetleń: 60
Podmieniałeś przekaźnik pompy?
Może podstawa przekaźnika się zjarała? (np. stopiony styk wewnątrz)

Sprawdź też przy okazji czy ECU daje sygnał na cewkę przekaźnika.

Amortyzatory
Powrót