[159] Wskazania w MES stanu i prędkości wentylatowa chłodnicy

smiglon

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW
Witam wszystkich

Pacjent Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM rocznik 2009.

Problemem początkowym była tzw szlifierka klimatyzacji. Sprawdzany był układ kod kontem szczelności i wszystko jest ok, natomiast zaraz po nabiciu wszystko działa bez zarzutu, natomiast po około 2 tyg. problem wraca znowu.
Zauważyłem że ciśnienie w układzie waha się między 14 a 19,8 bar. Przy wyższym ciśnieniu powinien włączyć się wentylator na najwyższy bieg w celu schłodzenia układu ale tak się nie dzieje. Możliwe że przy znacznym wzroście ciśnienie wywala czynnik i stąd ubytki..
Przy podłączeniu kompa zauważyłem dziwne wskazanie wentylatora PWM oraz jego prędkości... fotka poniżej

PWM.jpg

Wskazanie w MES:
Wentylator PWM: %
Prędkość wentylatora: NIEAKTYWNY

Zaznaczam że sterowanie wentylatora jest modułem PWM. wentylator pracuje normalnie na niskich obrotach, ale nie wchodzi na najwyższe, przynajmniej nie dzieje się tak przy wzroście ciśnienia w układzie.

Opcje wentylator 1 bieg oraz 2 bieg włączyłem tylko dla porównania że są wyłączone, ale natomiast program nie widzi pracy wentylatora sterowanego PWM.
Pytanie, czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub wie czy jest jaka opcja włączenia tej funkcji ?

Amortyzatory
Powrót