[159] Wymiana oleju w skrzyni biegów

Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm 2008 automat
Witam. Mam AR 159, 1.9 jtdm 150km automat 2008 r.. Chcę wymienić olej w skrzyni biegów. Dopytywałam się u różnych mechaników i każdy mi mówi co innego. Jeden, że wchodzi 6l inny że 3,3 l. jeden że wymieni filtr inny że filtr nie jest wymienialny. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to tak naprawdę jest z tą skrzynią? Ktoś wymieniał? Pozdrawiam

Cała skrzynia ponad 7 litrów przy wymianie dynamicznej, przy wymianie statycznej wymieniasz około 3,5 litra. Filtr jest niewymienialny, bez ściągania i rozbierania skrzyni tego nie zrobisz.

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. Mam trochę więcej rozjaśnione. Jako kobieta zdaje sobie sprawę, że wielu mechaników może mnie oszukać.
A powiedzcie mając przejechane około 280 tys. I nie wiem czy był kiedykolwiek olej wymieniany w tej skrzyni mam teraz wymienić statycznie czy dynamicznie? Mam mały problem w trakcie jazdy np włączając się do ruchu na skrzyżowaniu kilka razy nie reagował na gaz, dopiero po ok 3 sek. Zaczął przyspieszać. Polecono, że mam wymienić tej olej ale jak już wspomniałam różnie mechanicy mówią od odnośnie tych litrów. Więc statycznie czy dynamicznie wymieniać?

dynamicznie, drozej ale przeplukasz caly olej w skrzyni. tymbardziej, jesli nie wiesz, czy kiedykolwiek olej w niej byl wymieniany.

dynamiczna jest drozsza, bo powiedzmy, ze polowa z wlanego oleju (3,5l) idzie na przeplukanie, a druga polowa (3,5l) zostaje w skrzyni. statyczna to zawsze cos tam tego starego oleju zostanie

Do dynamicznej wymiany coś mi się o uszy obiło trzeba 10 litrów ;)

Do dynamicznej wymiany coś mi się o uszy obiło trzeba 10 litrów ;)

ja tego dokladnie nie wiem, ale podalem mniej wiecej jak to działa i dlaczego ilosc przy dynamicznej wymianie jest praktycznie 2x wieksza od statycznej :)

Witam. Mam AR 159, 1.9 jtdm 150km automat 2008 r.. Chcę wymienić olej w skrzyni biegów. Dopytywałam się u różnych mechaników i każdy mi mówi co innego. Jeden, że wchodzi 6l inny że 3,3 l. jeden że wymieni filtr inny że filtr nie jest wymienialny. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to tak naprawdę jest z tą skrzynią? Ktoś wymieniał? Pozdrawiam

Ravenol tws lifetime.
Statycznie schodzi Ok 3,5l.
Wymieniłem już 6 razy przez 4 lata posiadania auta.
Pierwsze 2 wymiany - olej dość nieciekawy zlatywał.
Obecnie wymieniam co drugą wymianę oleju silnikowego czyli raz do roku bo w spuszczanym
oleju można jeszcze kolor zobaczyć.

Dziękuję za odpowiedzi. Umówiłam się na wymianę. Zalecono mi wymianę dynamiczną jeśli spuszczony olej w skrzyni będzie miał nieciekawy kolor i zapach, a jeśli będzie w miarę dobrze wyglądał to zrobią mi wymianę statyczną. Cenowo to dynamicznie 1500 zł a statycznie 800 zł. Czy pomoże w działaniu skrzyni biegów napiszę w późniejszym czasie. Wizyta dopiero po weekendzie majowym. Pozdrawiam

Ciekawa cena za wymianę statyczną, 400 zł olej i 400 wymiana? Sporo jak na 15 minut roboty. Dziwne też podejście do tego stanu oleju, przy dziwnym zapachu, jakichś zgrubieniach oleju czy maziach, może się okazać że dynamiczna wręcz źle wpłynie na skrzynie i będzie gorzej pracowała.
Katastrofalny jest w tym momencie rynek mechaników, ciężko znaleźć rzetelnego fachowca.

Witam. Olej skrzyni biegów wymieniłam statycznie bez filtra i zapłaciłam 500 zł. Póki co, odpukac, wszystko działa. Mogę powiedzieć, że problem się rozwiązał. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Amortyzatory
Powrót