• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Kupno i wymiana parownika

dunai

Nowy
Auto
Alfa 159
Cześć, byłem dzisiaj w serwisie klimatyzacji i pan stwierdził że do wymiany jest parownik. Więc zrobiłem szybkie rozeznanie i zdaje się że jest to tragedia, raz że parownika nigdzie nie można dostać a dwa że trzeba auto rozdzierać do gołej blachy?! Tzn. chyba, ja się nie znam, tak przynajmniej ktoś na forum pisał (nie mogę dodać linka ale tytuł wątku to "Parownik wymiana"

Generalnie to się chciałem spytać czy jeśli nigdzie nie dostanę tego parownika to jestem teraz skazany na jazdę bez klimy?

We wtorek jeszcze jadę do innego serwisu żeby się upewnić czy dwie różne osoby stwierdzą to samo.

Z góry dzięki za odp

Cześć, byłem dzisiaj w serwisie klimatyzacji i pan stwierdził że do wymiany jest parownik. Więc zrobiłem szybkie rozeznanie i zdaje się że jest to tragedia, raz że parownika nigdzie nie można dostać a dwa że trzeba auto rozdzierać do gołej blachy?! Tzn. chyba, ja się nie znam, tak przynajmniej ktoś na forum pisał (nie mogę dodać linka ale tytuł wątku to "Parownik wymiana"

Generalnie to się chciałem spytać czy jeśli nigdzie nie dostanę tego parownika to jestem teraz skazany na jazdę bez klimy?

We wtorek jeszcze jadę do innego serwisu żeby się upewnić czy dwie różne osoby stwierdzą to samo.

Z góry dzięki za odp

Jak ten miły jegomość to sprawdził? Parowniki padają niezbyt często. To dobrze chroniony element układu klimatyzacji.

Jak ten miły jegomość to sprawdził? Parowniki padają niezbyt często. To dobrze chroniony element układu klimatyzacji.

Sprawdził to tak że miał jakiś ten sprzęt, wprowadził jakiś gaz (nie wiem czy to był wodór czy azot czy co) do układu klimatyzacji i potem sprawdził i ten gaz jak dobrze rozumiem wykrywał z nawiewów w kabinie czyli tak chyba stwierdził że z parownika to ulatuje (a jak rozumiem nie powinno)

Tak mi się wydaje że próbę szczelności robi się azotem. Problem jest taki że to główny składnik powietrza więc ciężko z wykrywaniem ;).
Po wbiciu azotu test jest na zegarach (czy wskazówki nie opadają). Potem to już szkół jest tyle ilu specjalistów. Jedni psikają wodą z mydłem i czekają na bańki (małe wycieki), inni jadą na słuch (duże wycieki). "Nabijacze maszynowi" lubią używać barwnika UV (jeśli klimę da się w ogóle nabić) i szukają endoskopem z podświetleniem UV.

Nie wiem jak w AR159 dokładnie jest zbudowany układ (nie miałem na szczęście okazji rozbierać) ale wydaje mi się, że po wewnętrznej stronie zaworu rozprężnego też by mogło uciekać z efektem udającym rozszczelniony parownik.

Jak długo układ trzyma ciśnienie?

P.S.
Ja bym Ci polecił jedno. Jeśli masz pewność, że to parownik to goń na pomarańczowy portal zakupić używkę jeśli nowych faktycznie się nie da dostać.

EDIT:
Tak faktycznie są takie zestawy azot+wodór + czujnik wodoru
Moim zdaniem sprawdzenie tym czy przy kratkach wykrywa wodór to jest dalej naprawa "na ślepo". Bo element nie został sprawdzony i nie zlokalizowano konkretnego miejsca wycieku.

Ostatnia edycja:
Okazało się że to zawór i chłodnica klimy, po wymianie wszystko szczelne

Ostatnia edycja:
Okazało się że to zawór i chłodnica klimy, po wymianie wszystko szczelne

To Ci się upiekło :D.
Jeśli można wiedzieć ile taka przyjemność obecnie kosztuje z rozpiską na poszczególne elementy i nabicie?

zawór z vectry c - 300zł, chłodnica z nissensa za 450, nabicie za darmo po znajomości :P

Amortyzatory
Powrót