• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Co to za wyciek?

Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm 2008 automat
Dzień dobry. Tydzień temu miałam wymieniany olej silnika. Dziś zajrzałam pod maskę zobaczyć karteczkę. Zobaczyłam jakiś wyciek i racja sparciala tą gumę. Co to za wyciek? Od czego? Muszę na już się umawiać i naprawiać? Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam

Załączniki

• IMG20230502122039.jpg
    IMG20230502122039.jpg
    63.1 KB · Wyświetleń: 42
  • IMG_20230502_154058.jpg
    IMG_20230502_154058.jpg
    105.1 KB · Wyświetleń: 28
Rurka z odmy do dolotu. Z biegiem czasu przewody puchną i nie są już szczelne. Wystarczy uszczelnić to połączenie.

Odma tez do sprawdzenia by sprawdzić czy nie za dużo tego oleju

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odma tez do sprawdzenia by sprawdzić czy nie za dużo tego oleju

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tu już wchodzimy w ewentualny remont silnika, po co sobie niepotrzebnie głowę zawracać ;)

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Ostatnio mam problem z dobrym mechanikiem, więc wolę wiedzieć już wcześniej co to takiego jest, bo czuję że jestem oszukiwana :D a tę rurkę można czymś skleić? Czy wymiana? Ale najpierw spróbuję z tą obręczą zabiegu, aby to wymienić czy wymienić.

Jeśli po prostu ma działać, to możesz oczyścić, odtłuścić i kilka razy obkleić taśmą izolacyjną. Na to nową ładną opaskę skręcaną. Jeśli ma być ładnie to popytaj handlarzy o tą rurkę. Twoja ma widoczne pekniecie tuż za opaską.
Tym przewodem transportowane są pary oleju, nie ma tu dużego ciśnienia. Natomiast uszkodzenie w tym miejscu powoduje dostawanie się lewego powietrza do układu dolotowego.

Separator może być niesprawny

Separator w 1.9 jest tak symboliczny, że zaskoczeniem może być, że ona tam w ogóle jest ;)

W 8V jest membranka pokrywie zaworów. Dopiero po jej wymianie na nową w tym miejscu mam sucho. Żadnego pocenia.

Amortyzatory
Powrót