• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Buczenie świst podczas jazdy

Malwinos

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 jtd 120km
Doradzicie mi?
Słychać u mnie podczas jazdy świst i buczenie
Coś jak dźwięk łożyska
Sprawdziłem koła- wymieniłem (na 3 kompletach kół bez zmian)
Wszystkie piasty wyglądają na dobre? Kręciłem każdym kołem na podnośniku. Można sprawdzić inaczej?
Bez względu czy na luzie czy biegu czy wciśnięte sprzęgło dźwięk się nie zmienia.
Na wolnych obrotach jak gazuje nic się nie dzieje

A sprawdzałeś czy jest luz na łożyskach?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Na podniesionym kole w pionie czyli łapiesz jolo na górze i dole

Przy odpalonym silniku na postoju tez jest ten dzwiek?

Przy odpalonym silniku na postoju tez jest ten dzwiek?

Na postoju nie ma. Podczas jazdy nie ważne czy luz czy bieg czy sprzeglo wciśnięte. Czy pałuje do odciny bez zmian. . Dźwięk rośnie z prędkością

łożyska na różnicowym albo generalnie skrzynia? Pozostaje jeszcze podpora półosi prawej...

Na prawej jest podpora - łożysko. Gdzieś na forum był nawet temat o nim (słabo dostępne - tylko z inną szerokością bieżni).

Nie twierdzę, że to jest problemem... idąc za Twoim postem wskazującym na dźwięk przypominający uszkodzone łożysko i dodatkowo narastający z prędkością samochodu - szukam elementów, które pasują do układanki.
Wydaje mi się, że wałek wychodzący ze skrzyni (chyba 3,5,6 bieg) też się kręci cały czas. A tam są dwa "ulubione" łożyska w skrzyni M32. Ale na tym się nie znam, nie miałem jeszcze wątpliwej przyjemności się tym bawić.

Ostatnia edycja:
Na prawej jest podpora - łożysko. Gdzieś na forum był nawet temat o nim (słabo dostępne - tylko z inną szerokością bieżni).

Nie twierdzę, że to jest problemem... idąc za Twoim postem wskazującym na dźwięk przypominający uszkodzone łożysko i dodatkowo narastający z prędkością samochodu - szukam elementów, które pasują do układanki.
Wydaje mi się, że wałek wychodzący ze skrzyni (chyba 3,5,6 bieg) też się kręci cały czas. A tam są dwa "ulubione" łożyska w skrzyni M32. Ale na tym się nie znam, nie miałem jeszcze wątpliwej przyjemności się tym bawić.

Jakby ktoś był ciekaw to rozwaliło skrzynie. Mechanizm różnicowy chrobocze

Amortyzatory
Powrót