[159] Gotowanie sie płynu chłodniczego

Staruszek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 2005r.
Witam. Wczoraj wracając do domu spotkał mnie ciekawy przypadek. Ogólnie auto do wczoraj jeździło okej. Staram sie ogolnie nie katować Alficzki ale czasami się zdarzy, noi zdarzyło sie :D Przycisnąłem wczoraj alfe tak solidnie i temperatura wzrosła 100-120 na panelu, odrazu sie zatrzymałem, otwieram maske i słysze bul bul w zbiorniczku, myśle sobie oho uszczelka... odczekałem chwile zapaliłem spowrotem i nagle sie unormowało dojechałem normalnie do domu jeszcze chwile mu dałem na postoju i wszystko okej. Przy normalnej jezdzie nic sie nie zdarza no ale czasem wiecie że trzeba mu dac miodku. Ktoś może spotkał sie z takim przypadkiem? Wentylator sie załącza płynu nie ubywa. Wysłucham każdej odpowiedzi, z góry dziekuje.

Ja bym sprawdzil obecnosc spalin w plynie chlodniczym.

Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk

Czy wentylator chłodnicy się uruchomił, zarówno na pierwszym, jak i drugim biegu?

Witam. Wczoraj wracając do domu spotkał mnie ciekawy przypadek. Ogólnie auto do wczoraj jeździło okej. Staram sie ogolnie nie katować Alficzki ale czasami się zdarzy, noi zdarzyło sie :D Przycisnąłem wczoraj alfe tak solidnie i temperatura wzrosła 100-120 na panelu, odrazu sie zatrzymałem, otwieram maske i słysze bul bul w zbiorniczku, myśle sobie oho uszczelka... odczekałem chwile zapaliłem spowrotem i nagle sie unormowało dojechałem normalnie do domu jeszcze chwile mu dałem na postoju i wszystko okej. Przy normalnej jezdzie nic sie nie zdarza no ale czasem wiecie że trzeba mu dac miodku. Ktoś może spotkał sie z takim przypadkiem? Wentylator sie załącza płynu nie ubywa. Wysłucham każdej odpowiedzi, z góry dziekuje.
Po tym jak dales jej w palnik zatrzymałeś sieni wyłączyłeś silnik prz temperaturze 100/120st. ?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Odpowiem moze na wszystki odpowiedzi bardzo Wam dziekuje. Aktualnie jechałem przed chwila autem i nic sie nie działo przez doslownie ułamek sekundy spadło na 70 stopni z 90 i potem było wszystko okej.
[MENTION=12672]jadzia[/MENTION] W którym miejscu znajduje ten korek? to jest ten do zakrecania od zbiornika?
[MENTION=89137]yaniq[/MENTION] tego Ci nie powiem bo nawet nie mam pojecia, ale na pewno sie uruchomił
[MENTION=80442]darek156[/MENTION] tak zatrzymałem sie, zajrzałem pod maske i gulgotało w pojemniku na płyn. Odczekałem dosłownie 15 minut właczyłem silnik i było okej juz pod domem.
@alcapone154 sprawdzałem czy nie ma masełka wszystko jest okej zarówno w zbiorniku jak pod korkiem oleju

Ostatnia edycja:
Od dawna masz to auto ? Wiesz coś o jego pochodzeniu ?
Jeżeli pochodzi z południa Europy - jest szansa granicząca z pewnością , że układ chłodzenia był od nowości zalewany wodą ( najczęściej twardą ) i masz zakamienioną chłodnicę . Ja miałem taki przypadek kilka lat temu z Lancią Deltą . Termostat był sprawny, wentylator się włączał, a przy prędkościach autostradowych temperatura skakała do 130 'C. Odkamienianie chłodnicy nie pomogło. Po wymianie chłodnicy problem zniknął bezpowrotnie.

Zacznij od sprawdzenia czy na pewno działa wentylator chłodnicy na 1 i 2 biegu, warto też zrobić diagnozę i sprawdzić czy nie zapisały się jakieś błędy.

Za czasów Delty, może jakiś półgłówek lał wodę, chociaż nie wiem dlaczego miałby to robić, chyba, że miał nieszczelny układ i oszczędzał, bo gdyby nawet zalał wodę i nie miał wycieków, czyli nie musiał jej uzupełniać, to kamień by się nie wytrącił, a w każdym razie, nie w ilości zauważalnej dla sprawności układu chłodzenia.

Ostatnia edycja:
A jaki to silnik bo nie zauważyłem albo nie było napisane

No troche już mam to auto. Silnik 1.9 jtdm 150 kuca.

[MENTION=89137]yaniq[/MENTION], da sie to jakoś sprawdzic bez komputera? z komputerem nie bedzie problemu, ale tak żeby nie zawracac głowy mechanikowi bo wiadomo jak z czasem ostatnio u nich :D

Ogolnie narazie jest spokój z temperaturą, może dlatego że dzisiaj ją plakowałem hehe :D I sie od obraziła.

przez doslownie ułamek sekundy spadło na 70 stopni z 90 i potem było wszystko okej./QUOTE]

To by wskazywalo na to ze czujnik jest walniety ale wtedy by sie woda nie gotowala. Moze Termostat walniety I sie przycina?

Rozrzad byl kiedy wymieniany?

Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk

Sprawdz czy aby na pewno 2 biegi wentylatora dzialaja

Najprostsze i najpewniejsze sprawdzenie, to rozgrzanie silnika i słuchanie, czy włącza się wentylator - najpierw powinien się włączyć 1 bieg, a następnie 2 - będzie to bardzo wyraźnie słychać, bo przy tej temperaturze na zewnątrz, przy zamkniętej masce, 1 bieg nie schłodzi silnika i powinien się włączyć 2 - to, że wskaźnik na chwilę opadł, nie musi świadczyć o niczym innym, jak otwarcie termostatu i uruchomienie dużego obiegu - przy okazji rozgrzewania silnika, możesz sprawdzić działanie termostatu - na początku wąż do chłodnicy powienien być zimny, a dopiero po rozgrzaniu silnika, powinien się zrobić ciepły, to świadczy o otwarciu termostatu i uruchomieniu dużego obiegu, tak więc jeśli np. wąż od początku będzie się rozgrzewał, to świadczy o tym, że termostat jest na stałe otwarty, jeśli natomiast wąź i chłodnica, pomimo rozgrzania silnika, będą zimne, to znaczy, że termostat się nie otwiera, ale to raczej mało prawdopodobne.

P. S.
Przy rozgrzewaniu silnika wyłącz klimę.

Ostatnia edycja:
Sprawdze w weekend ten wentylator i przy okazji termostat. Dzieki za wypowiedzi Wasze :)

- - - Updated - - -

Panowie jeszcze pytanko, czy do wykrecenia termostatu bo sprawdził bym go w domu w wodzie, trzeba zlewać płyn? I co do tego wentylatora, słyszałem ze da sie klimatyzacja sprawdzic ten drugi obieg to prawda?

Co do sprawdzenia 2 biegu przez klimę to nie wiem za odpalenie wentylatora odpowiada chyba czujnik w klimatyzacji. A tu chodzi o sprawdzenie modułu wentylatora czy działa na 2 biegach

A, w jakim celu chcesz go sprawdzać przez klimatyzację - Ty musisz sprawdzić czy jest on uruchamiany poprzez wskazania czujnika temperatury cieczy chłodzącej, po za tym, w jakim celu chcesz wyjmować termostat - chcesz sobie skomplikować diagnostykę i dodać pracy?

Sprawdź umiejscowienie termostatu i na czym polega jego demontaż, czyli rozszczelnienie obiegu cieczy chłodzącej - cała ciecz, która jest powyżej dolnej linii przewodu, który musisz zdemontować, musi być albo odessana, albo Ci wycieknie.

Pany nie wiem czy to może mieć jakiś związek z tym grzaniem. Spytam. Przy włączeniu klimy cos takiego sie dzieje przy odpuszczeniu gazu. Załączam filmik.

https://www.youtube.com/watch?v=s9z95Pq9IRA

Czy to moze być tego winna? Jak myślicie i w ogóle strasznie dziwny dzwiek :D Klima jako tako chłodzi. Tylko tak przy klimatyzacji włączonej klimatyzacji słychać.

- - - Updated - - -

Pany nie wiem czy to może mieć jakiś związek z tym grzaniem. Spytam. Przy włączeniu klimy cos takiego sie dzieje przy odpuszczeniu gazu. Załączam filmik.

https://www.youtube.com/watch?v=s9z95Pq9IRA

Czy to moze być tego winna? Jak myślicie i w ogóle strasznie dziwny dzwiek :D Klima jako tako chłodzi. Tylko tak przy klimatyzacji włączonej klimatyzacji słychać.

Dzisaj znowu jechałem i podcza jazdy wzrosła temperatura na wskazniku. Zatrzymałem sie i widziałem jak płyn w zbiorniku sie podnosi. Kolega mowi ze to termostat, bo odpalil nawiew na ciepłe włączył i temperatura niby spadła. Co ma termostat do nawiewu bo nie czaje?

Ma bardzo dużo. Jeśli przy wysokiej temp. Otworzysz nadmuch ciepłego powietrza na max to temperatura spadnie. To tak jakbyś w upalny dzień ubrał kurtkę puchową i wyszedl na slonce zacząłbyś się gotować jak byś ja ściągnął zrobiłoby ci się chłodnie tak samo z temp. W samochodzie. Pewnie termostat do wywalenia.

Właśnie ziomek obstawia ze termostat, ale dzisiaj sprawdzałem jak kolega wyżej pisał. Z raba odpaliłem złapałem za rure od chlodnicy i byla zimna. Wiec? Ja juz nie wiem sam. Az taka duza role odgrywa ten termostat?

Amortyzatory
Powrót