• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Brak możliwości włączenia / wyłączenia

• Autor wątku Autor wątku apb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

apb

Nowy
Auto
159 SW 1.9 16V
Cześć,

Wczoraj po przejechaniu trasy około 400 km (z postojami po drodze) zaparkowałem pod blokiem i przyciskiem "start stop" nie mogłem wyłączyć silnika. Awaryjne wyjęcie kluczyka nie powodowało żadnego rezultatu. W końcu zmuszony byłem "zdławić" silnik, aby go wyłączyć. Po wyłączeniu samochód cały czas pozostaje w trybie zapłon - świecą się światła, pracuje wentylacja, radio itd. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora, samochód od razu wchodzi w tryb zapłonu, nie reaguje na włożenie kluczyka oraz na przycisk "start stop" Dodatkowo migać zaczął przebieg auta oraz na wyświetlaczy pojawiła się kontrolka samochodu z kłódką. Kluczykami do auta (sprawdzałem obie sztuki) mogę jedynie je otworzyć - nie reaguje na zamknięcie oraz przycisk otwarcia bagażnika. W końcu auto zamknąłem przyciskiem od środka, odłączyłem akumulator, zatrzasnąłem za sobą bagażnik i tak je zostawiłem na noc.

Czy ktoś miał podobny problem? Wszelkie pomysły co zrobić, sprawdzić są mile widziane. Obecnie nawet nie ma jak autem pojechać do warsztatu - w grę wchodzi jedynie laweta.

Auto to Alfa 159 1.9 JTDm 2006 r. SW.

Ostatnio miałem problem z nierówną pracą silnika (na trzech cylindrach) oraz sygnalizowaniem wielu błędów (ABS, VDC, hill holder, "szalejąca" wskazówka stanu paliwa) - problemem powodowała wypinająca się wtyczka trzeciego wtrysku, po usztywnieniu połączenia drutem wszytko jest ok.
Miesiąc temu zregenerowany został alternator.

W przeciągu ostatnich 3 tygodni Alfą przejechałem jakieś 4500 km - poza ww. problemem z wtyczką trzeciego wtrysku nie miałem żadnych problemów.

A podpinales ja pod komputer? Swoją droga nie wiem czy nie ma to związku z regeneracją alternatora.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Nie była podpinana, nie posiadam interfejsu. Zabierałem się do kupna, jednak zawsze było coś istotniejszego do zrobienia.

Przed wymianą alternatora, w zasadzie po każdym uruchomienia przez kilkanaście sekund migała kontrolka świec, po wymianie już to nie występuje. Po wymianie mierzyłem napięcie ładowania, wynosiło około 14,4 V.

Gdzieś wyczytałem, że migający przebieg pojawia się w momencie nierozpoznania urządzenia na magistrali CAN.

Ale też jak brakuje prądu. Podepnij pod kompa będzie jaśniejszy obraz może. Puki jest jeszcze zapłon.

Zamówiłem taki interfejs: ELM327

Niestety nie jestem w stanie się połączyć z samochodem. Poniżej wklejam screeny z błędami. Czy mieliście podobne problemy?
Z laptopa nie jestem w stanie w ogóle wyszukać interfejsu po BT.

Screenshot_2023-07-19-18-03-25-01_6d3dcdd585f0e667995b9985370bf79e.jpg
Screenshot_2023-07-19-18-05-11-91_6d3dcdd585f0e667995b9985370bf79e.jpg

Alfa obd demo jeśli masz, to nie ze wszystkimi modułami się połączysz. Musisz mieć pełna wersję wtedy zrobisz kompletna diagnostykę tym możesz sprawdzić silnik I parę innych tematów ale nie wszystko niestety. A jeśli masz pełna wersję to trzeba chyba innego koloru złącza obd zeby sprawdzić poszczególne systemy

Alfa OBD w wersji demo wyłączała mi się podczas próby połączenia z interfejsem.
Pobrałem na próbę pełną wersję z chomika, jednak nią nie jestem w stanie się połączyć.
Jeśli będę miał pewność, że będzie działać to kupię pełną wersję.

Czy MAR jest to stan w którym włożony jest kluczyk, ale silnik nie jest jeszcze uruchomiony)?
Jeśli tak to u mnie Alfa jest cały czas w tym stanie, niezależnie czy kluczyk jest w stacyjce czy nie.

A powiedz mi po włożeniu elm w slot obd świeca się jakieś diody na nim ze ma zasilanie?

Tak po włożeniu kluczyka w slot włącza się pozycja mar beż odpalania silnika

Moze cos z tym slotem jest nie tak. Trzebaby rozebrac może srodkowy dekor i dostać się do kostki w slocie albo spróbuj znaleźć bezpiecznik od zapłonu

Tak, po włożeniu w slot świecą się diody w interfejsie.
Jestem w stanie wyszukać go jako urządzenie BT (OBDII) z telefonu i sparować się z nim.
W pełnej wersji ALfaOBD połączenie z interfejsem przebiega prawidłowo, jednak później nie jestem w stanie podłączyć się do żadnego modułu.

No to dziwna sytuacja. Ja mam mesa i tu nie ma problemu oczywiście. Ale mam też obd 327 kiedyś kupiłem i aplikacje alfa obd demo. I nie ma problemu z połączeniem. Tylko tak jak pisałem nie sprawdze wszystkiego ale silnik I parę innych bez problemu. Kasowanie błędów tez bez problemu. Wydaje mi się ze bez fachowca sie nie obejdzie.

Czyli telefon łączy się z modułem po bluetooth, a komputer nie?

Napisz mi na priv e-mail, podeślę Ci pełną wersję AlfaOBD, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest MES, tylko musiałbyś połączyć się z kompem.

Tylko czemu po połączeniu nie można się połączyć z żadnym modułem.

Kolega ma pełna wersję alfaobd

Nie, kolega ma coś, co zaciągnął z chomika i co nie chce mu działać, a ja piszę o pełnej wersji, sprawdzonej aplikacji.

P. S.
Szkoda, że nie zapytałeś, jaki, sprawdzony moduł kupić, bo ja, zanim trafiłem na działający, kupiłem trzy różne, które nie działały, bo albo nie chciały się łączyć, albo powodowały problemy z uruchamianiem aplikacji - najlepiej zwróć ten i kup, sprawdzony, działający - mogę Ci podesłać, jaki.

Ostatnia edycja:
Tu masz rację może być wina samego modułu mój brat miał tak że kupil i nie chciał się połączyć jak dałem mu swój to się połączył.

Ten moduł, który mam u siebie, ma dodatkową opcję ON/OFF, a więc może być wpięty na stałe w gniazdo OBD i nie pobiera prądu, kiedy nie jest używany, tyle tylko, że 159 ma gniazdo w kiepskim miejscu i dodatkowo dokupiłem przewód/rozgałęźnik OBD, który pozwolił wyprowadzić je w miejsce, w którym jest on pod ręką, a nie za każdym razem, żeby go włączyć, trzeba odkręcać i odchylać panel, pod którym jest umieszczony.

Czyli telefon łączy się z modułem po bluetooth, a komputer nie?

Napisz mi na priv e-mail, podeślę Ci pełną wersję AlfaOBD, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest MES, tylko musiałbyś połączyć się z kompem.

Komputer w ogóle nie wyszukuje (Win 11), jednak sprawdzałem to wczoraj "na szybko". Usiądę do tego jeszcze na spokojnie i spróbuję.

Nie, kolega ma coś, co zaciągnął z chomika i co nie chce mu działać, a ja piszę o pełnej wersji, sprawdzonej aplikacji.

P. S.
Szkoda, że nie zapytałeś, jaki, sprawdzony moduł kupić, bo ja, zanim trafiłem na działający, kupiłem trzy różne, które nie działały, bo albo nie chciały się łączyć, albo powodowały problemy z uruchamianiem aplikacji - najlepiej zwróć ten i kup, sprawdzony, działający - mogę Ci podesłać, jaki.

Link do tego modułu znalazłem gdzieś na forum, konsultowałem się też z PM Factory i potwierdzili, że ten moduł będzie działał. Chciałem kupić dwie wersje - bezprzewodową, żeby wozić ją w aucie, gdyby trzeba było coś sprawdzić w trasie oraz przewodową do "poważniejszych" zastosowań. Po konsultacjach ze sprzedawcą uznałem, że kupię jak na razie tylko wersję BT, jeśli nie będzie mi wystarczać to dokupię wersję przewodową. Według nich AlfaOBD to bliźniaczy program do MESa, z tą różnicą, że AlfaOBD posiada dopracowaną wersję na Androida.

Według nich AlfaOBD to bliźniaczy program do MESa

Kompletna bzdura, AlfaOBD, to taki podręczny programik dla "dłubaczy", z całkowicie minimalistycznymi opcjami, natomiast MES, jest pełnowartościowym programem diagnostycznym, używanym przez ASO i ma wiele funkcji, który AlfaOBD nie posiada, a przynajmniej ja ich nie odkryłem ;) - na privie masz wszystko co potrzeba i sam możesz ocenić, czy sprzedawca nie naopowiadał Ci głupot, tylko nie mam pewności czy MESa zainstalujesz na W11 - spróbuj - w wersji 1.2 masz wszystko co potrzeba do 159 - 1,9, a w kolejnych, masz rozszerzoną bazę pojazdów, które można diagnozować, ale w kwestii 159 z tym silnikiem, nie ma tam żadnych nowości :)

Amortyzatory
Powrót